Καθυστερεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Καθυστερεί η εφαρμογή για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφού σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα που παρέχει τεχνική βοήθεια στην κυβέρνηση για την υλοποίηση του μέτρου θα υλοποηθεί του επόμενους μήνες. Να υπενθυμίσουμε ότι το υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου δια στόματος του ίδιου του υπουργού Εργασίας κ.Βρούτση
Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μετατέθηκε για τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου όπου και θα ανακοινωθούν όλα τα κριτήρια και η διαδικασία ώστε να πάρει κάποιος το επίδομα παο το νέο μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην χώρα 

Επίσης σήμερα σύμφωνα με δηλώσεις της αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζς αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες , με στόχο ο νέος θεσμός να επεκταθεί στη συνέχεια σε όλη τη χώρα. Αυτό ανέφερε σήμερα χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας (αρμόδια για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία) Λόρα Τακ (Laura Tuck), μετά από συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια. Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει τεχνική βοήθεια στην κυβέρνηση για την υλοποίηση του μέτρου, προκειμένου -όπως ανέφερε η κ. Τακ- να βοηθηθούν οικογένειες που δεν έχουν κανένα εισόδημα.

 Η Τράπεζα παρέχει, επίσης, τεχνογνωσία στην κυβέρνηση για τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων. Σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Μάιο και αναμένεται τώρα να αποσταλούν από τους εμπειρογνώμονες της Τράπεζας στοιχεία με βάση τη διεθνή εμπειρία και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τη διαμόρφωση της δευτερογενούς νομοθεσίας (Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις) για την ενεργοποίηση του νόμου. 

Να υπενθυμίσουμε τα κριτήρια και τι παρέχει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 

Το επίδομα από το ελάχιστο εγγυημένο εισοδημα είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Για παράδειγμα διαμορφώνεται στα 400 ευρώ τον μήνα (4.800 τον χρόνο) για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα που δεν έχει άλλα εισοδήματα.Οι δήμοι που θα επιλεγούν θα προέρχονται τόσο από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όσο και από αγροτικές, ορεινές, αλλά και νησιώτικες περιοχές. 

Υπολογίζεται ότι, σε πρώτη φάση, χρήση του συγκεκριμένου επιδόματος θα κάνουν περίπου 20.000 πολίτες. Οι δήμοι που θα επιλεγούν για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος υπολογίζεται ότι έχουν συνολικό πληθυσμό που φτάνει έως και τα 300.000 άτομα. Συνεπώς, στόχος είναι να δοθεί το επίδομα αυτό σε περίπου 6-7% του πληθυσμού. 

Αναλυτικά τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: 

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μένουν μόνιμα στους δήμους τα τελευταία 2 χρόνια 

Όσοι δεν έχουν άλλο εισόδημα θα παίρνουν το σύνολο του ποσού, που ξεκινά από 200€ το μήνα για μεμονωμένα άτομα και κλιμακώνεται ανάλογα με τα παιδιά. προβλέπεται ενίσχυση και για τα ενήλικα παιδιά της οικογένειας (πχ. ζευγάρι με ενήλικο και ανήλικο παιδί θα παίρνει 450€ το μήνα) 

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο και δεν θα υπολογίζεται μόνο με βάση περσινές φορολογικές δηλώσεις. 

Το ανώτατο ποσό περιλαμβάνει: τη βασική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 € ανα μήνα για κάθε “ωφελούμενη” μονάδα και την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100€ για κάθε ενήλικα και 50 € για κάθε ανήλικο. 

Μεμονωμένο άτομο χωρίς άλλα εισοδήματα θα παίρνει 200€ το μήνα. 

Σε περίπτωση 4μελούς οικογένειας με 2 ανήλικα παιδιά το ποσό πάει στα 400€ το μήνα (4.800€ το χρόνο). Για 4 μελή οικογένεια με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο τέκνο το ποσό ανέρχεται στα 5.400€ το χρόνο (αν δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα). 

Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή ενήλικο τέκνο και χωρίς άλλο εισόδημα θα παίρνει 300€ το μήνα. 

Παράλληλα προβλέπεται μεταξύ άλλων, η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, ενταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου και η ένταξη σε πρόγραμμα κοινωνικού παντοπωλείου.

www.dikaiologitika.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ριζικές αλλαγές έρχονται στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2022

14/09/2021, 10:00 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας : «το υπουργείο Οικονομικών θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί»

08/02/2021, 10:33 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 26 Φεβρουαρίου ανοίγουν οι 24 δόσεις για οφειλές προς την Εφορία

03/02/2020, 12:05 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα παιδιού 2020 : Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

09/01/2020, 12:28 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικά θα γίνονται οι δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου

03/01/2020, 11:25 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα προχωρήσουν οι τράπεζες στις προμήθειες

31/10/2019, 9:28 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 4 δις ευρώ στις 120 δόσεις

08/10/2019, 11:33 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites