Τρίτη, 04/08/2020

Κ. ΜΠΑΡΚΑΣ: Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Μουσείο Νικόπολης και τον αρχαιολογικό χώρο Κασσώπης

Ο Κώστας Μπάρκας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας, κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θέμα: ««Κλειστό για το κοινό το Μουσείο Νικόπολης και ο αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης Π.Ε Πρέβεζας, αρμοδιότητας ΛΓ’ ΕΠΚΑ, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού»

Η ερώτηση αυτή, είναι η τρίτη κατά σειρά τους τελευταίους μήνες (αρ. πρωτ. 6585/26.02.2014 και 275/20.06.2014), καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας μήνες, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να δώσει λύση, οδηγώντας στην ανακοίνωση της ΛΓ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων, όπου ανακοινώνει το μοιραίο. Η εξέλιξη αυτή, πήρε εύλογα πανελλαδικές διαστάσεις, εκθέτοντας τους αρμοδίους όπου για μεγάλο διάστημα παρακολουθούσαν άπραγοι.

»Λίγες ώρες μετά την κατάθεση της ερώτησης, προέκυψε μια παρέμβαση του Υπουργείου που αποκαθιστά προς το παρόν και χωρίς σχέδιο, την επισκεψιμότητα μόνο για το Μουσείο της Νικόπολης. Αλλά και αυτή η λύση είναι προσωρινή, και αυτή η λύση είναι απλώς μια πρόχειρη απόπειρα να κρυφτεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, όπως έχει αποδειχθεί σαφώς τους τελευταίους μήνες. Απλώς μεταθέτει το οξύ πρόβλημα για το κοντινό μέλλον».

Καθώς η Βουλή θα βρίσκεται ως τις 3 Οκτώβρη  στο Γ’ Θερινό Τμήμα, δεν υπάρχει η δυνατότητα κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης, η οποία υποχρεώνει σε συζήτηση τον αρμόδιο Υπουργό. Με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, θα κατατεθεί άμεσα επίκαιρη ερώτηση ώστε να υπάρξει αρμόδια πληροφόρηση και πίεση για μόνιμη επίλυση του ζητήματος αυτού.

<<Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού >>
Θέμα: «Κλειστό για το κοινό το Μουσείο Νικόπολης και ο αρχαιολογικός  χώρος Κασσώπης Π.Ε Πρέβεζας, αρμοδιότητας ΛΓ’ ΕΠΚΑ, λόγω έλλειψης  φυλακτικού προσωπικού»

Εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, το θέμα της φύλαξης και της εύρυθμης λειτουργίας  των αρχαιολογικών χώρων στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, απασχολεί τη δημόσια ζωή του τόπου μας. 
Τελευταία εξέλιξη της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που επικρατεί, είναι η ανακοίνωση (23/9/2014) της ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία και την ανάδειξη των πολιτιστικών μας μνημείων, που ενημερώνει για το κλείσιμο του αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης και του αρχαιολογικού χώρου της Κασσώπης από την Πέμπτη, 02.10.2014, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού.. Παράλληλα, ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης υπολειτουργεί, καθώς διαθέτει μόνο έναν (1) μόνιμο φύλακα.
Η αδυναμία  λειτουργίας, τόσο του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, όσο και των αρχαιολογικών χώρων της Νικόπολης και της Κασσώπης, σηματοδοτούν την οριστική εγκατάλειψη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θα έχουν έντονα αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Οι πολίτες της Πρέβεζας, οι νέοι, άλλα και αυξημένος αριθμός τουριστών που επισκέπτονται το τόπο μας, δε θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να  επισκεφτούν και γνωρίσουν τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς. 
Το αποτέλεσμα θα είναι η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά να υποβαθμίζεται συνεχώς και να μη μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο μόρφωσης και ανάπτυξης, ένα ρόλο όπου εκπλήρωνε, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, ως και σήμερα. Πέρα όλων των παραπάνω, αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στην ανεργία και το εποχιακό προσωπικό που εδώ και μήνες, με τετράμηνες συμβάσεις, κρατούσε ανοιχτό και προσβάσιμους τους χώρους αυτούς στους επισκέπτες.
Καθώς το ζήτημα αυτό χρονίζει, έγκαιρα απευθυνθήκαμε  στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με σχετικές μας Ερωτήσεις (αρ. πρωτ. 6585/26.02.2014 και 275/20.06.2014). Οι απαντήσεις και οι δράσεις του, δυστυχώς, ήταν επιφανειακές χωρίς να δίνουν λύση στο αδιέξοδο, όπως απέδειξε και η ανακοίνωση της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,
Επειδή ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό και συντελεστής αναβάθμισης της ζωής των πολιτών. 
Επειδή ο ρόλος του κράτους στο στρατηγικό σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας πολιτικής για τον πολιτισμό είναι αναγκαίος, αναντικατάστατος και καθολικός, είτε αφορά την Αμφίπολη, είτε την Νικόπολη, είτε οπουδήποτε στην Ελλάδα. 
Επειδή το Υπουργείο Πολιτισμού καταστατικά υπάρχει για να υπηρετεί τον σκοπό της περιφρούρησης και ανάδειξης των χώρων ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, με το Μουσείο της Νικόπολης να βρίσκεται στη διαδικασίας ένταξης στο Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση της φύλαξης και την εύρυθμη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, μέσω της πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού στους χώρους αυτούς 

Ο ερωτώντες Βουλευτές:
Μπάρκας Κώστας
Κανελλοπούλου Μαρία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ