Τετάρτη, 29/01/2020

Νέα ευρήματα για τη σχέση του αλατιού με την αρτηριακή πίεση

Το νάτριο θεωρείται εδώ και καιρό ως ο «μπαμπούλας» της αρτηριακής πίεσης.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο AmericanJournalofHypertension ανέλυσε τα δεδομένα από 8.670 ενήλικες Γάλλους και βρήκε, ότι η κατανάλωση αλατιού δεν σχετιζόταν με τη συστολική πίεση είτε στους άντρες, είτε στις γυναίκες, μετά τον έλεγχο παραγόντων όπως η ηλικία.

Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με μια εξήγηση που έδωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, η σχέση που όλοι υποθέτουμε ότι υπάρχει ανάμεσα στο αλάτι και την αρτηριακή πίεση είναι μάλλον «υπερεκτιμημένη και πιο περίπλοκη από ό,τι πιστεύαμε κάποτε», αναφέρει δημοσίευμα του Time.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρότι η συγκεκριμένη έρευνα δε βρήκε κάποια στατιστικά σημαντική σχέση ανάμεσα στην αρτηριακή πίεση και το νάτριο στη διατροφή, οι ασθενείς που ήταν υπερτασικοί κατανάλωναν σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν, υποδηλώνοντας ότι το αλάτι επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που φάνηκε να επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, την κατανάλωση αλκοόλ, την ηλικία και κυρίως το δείκτη μάζας σώματος, παρατηρήθηκε ότι υπήρχε μια αυξητική τάση.

Επιπλέον, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συνδέθηκε με μείωση στα ποσοστά αυτά.

«Ο έλεγχος της διατροφής και η διακοπή της αύξησης του σωματικού βάρους πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος του γενικού πληθυσμού για να καταπολεμηθεί η επιδημία υπέρτασης που παρατηρείται» τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

http://www.news.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ