Χρήσιμες συμβουλές για να τρώει το παιδί υγιεινά!

Πολλές ελληνίδες μάνες συνεχίζουν να πιστεύουν πως το πάχος του παιδιού υποδηλώνει υγεία και ευημερία. Το κατοχικό σύνδρομο υφίσταται ακόμα στην ελληνική κοινωνία και δρα ανασταλτικά στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Η παιδική παχυσαρκία δεν είναι απλά μία κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένο βάρος σώματος, αλλά είναι μία πάθηση με σοβαρές συνέπειες στην υγεία.

Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί χρήσιμες συμβουλές για να τρώει το παιδί υγιεινά.

Της Αθηνάς Θ. Λάνη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας οφείλει να ξεκινά πριν την κυοφορία!

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και θέλουν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να διατηρούν ένα υγιές βάρος, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας των παιδιών τους.

Ξεκινώντας την εγκυμοσύνη με φυσιλογικό βάρος σώματος βοηθά επίσης στην πρόληψη του διαβήτη της κύησης και μειώνει τον κινδύνο να εμφανίσουν και τα παιδιά σας διαβήτη. 

Οι έγκυες μητέρες πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους και στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται “να τρώνε για δύο”. Η υπερκατανάλωση τροφής κατά την κύηση και η επακόλουθη αύξηση βάρους βάζει σε κίνδυνο τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί για παχυσαρκία.

Από την άλλη πλευρά, η καλή διατροφή είναι απαραίτητη στην εγκυμοσύνη, καθώς τα υποσιτισμένα έμβρυα διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας στο μέλλον! 

Ο θηλασμός πρέπει να ενθαρρύνεται, γιατί μελέτες δείχνουν οτι μειώνει τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας. Ο θηλασμός πρέπει να διαρκεί έως το παιδί γίνει ενός έτους, αλλά αν δεν είναι εφικτό τότε πρέπει να επιδιώκεται τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες. 

Δώστε την κατάληλη προσοχή στο παιδί σας και δείξτε του την αγάπη σας, γιατί μελέτες δείχνουν πως η αντίθετη συμπεριφορά σχετίζεται με την παιδική παχυσαρκία. 

Να θυμάστε οτι οι διατροφικές συνήθειες της παιδικής ηλικίας θα συνεχιστούν καθώς το παιδί μεγαλώνει, οπότε δώστε μεγάλη σημασία στον εμπλουτισμό των γευμάτων με δημητριακά, λαχανικά και φρούτα. 

Στην ηλικία των 2-3 ετών αρχίζουν και αναπτύσσουν τις διατροφικές προτιμήσεις τους, οι οποίες διαμορφώνονται σύμφωνα με το οικογενειακό περιβάλλον.

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της μίμησης και βασικό στοιχείο είναι η διατροφική συμπεριφορά της οικογένειας (τι τρώνε οι γονείς και τα αδερφάκια).

Καθώς μεγαλώνουν και είναι σε μία διαρκή κίνηση θα πρέπει να τρώνε συχνά.

Χρησιμοποιήστε τα σνακ σαν μία καλή ευκαιρία για να καταναλώσουν υγιεινές τροφές (π.χ. φρούτα), αλλά αποφύγετε τη λύση των έτοιμων επιλογών (π.χ. μπισκότα).

Αυτά μπορούν να καταναλωθούν ως μια περιστασιακή απόλαυση, γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. 

Μην έχετε στο σπίτι ανθυγιεινά τρόφιμα (γαριδάκια, σοκολάτες) και αν υπάρχουν φροντίστε να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά χωρίς τον έλεγχό σας. 

Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μέσο τιμωρίας ( π.χ. δε θα παίξεις αν δε φας το φαγητό σου) ή επιβράβευσης ( π.χ. αν μαζέψεις το δωμάτιο σου θα φας σοκολάτα), γιατί έτσι αλλοιώνετε το πρότυπο της διατροφικής αξίας. 

Τρώγοντας μπροστά στην τηλεόραση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, γι’ αυτό μην αφήνετε τα παιδιά σας να το κάνουν. Το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε οθόνη, όπως τα βιντεοπαιχνίδια και ο υπολογιστής.

Η τηλεόραση προκαλεί άμεσα παχυσαρκία μέσω της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας και της αυξημένης πρόσληψης φαγητού παρά τον κορεσμό (τσιμπολόγημα) και έμμεσα λόγω των διαφημίσεων προώθησης γρήγορου και πρόχειρου φαγητού. 

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες και να αποφεύγει την καθιστική ζωή. Αν διαπιστώσετε πως το παιδί σας αρχίζει να παίρνει υπερβολικό βάρος συζητήστε με τον παιδίατρό σας, ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα νωρίς. 

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας οφείλει να ξεκινά πριν την κυοφορία! Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και θέλουν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να διατηρούν ένα υγιές βάρος, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας των παιδιών τους.

Ξεκινώντας την εγκυμοσύνη με φυσιλογικό βάρος σώματος βοηθά επίσης στην πρόληψη του διαβήτη της κύησης και μειώνει τον κινδύνο να εμφανίσουν και τα παιδιά σας διαβήτη. 

Οι έγκυες μητέρες πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους και στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται “να τρώνε για δύο”. Η υπερκατανάλωση τροφής κατά την κύηση και η επακόλουθη αύξηση βάρους βάζει σε κίνδυνο τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί για παχυσαρκία. Από την άλλη πλευρά, η καλή διατροφή είναι απαραίτητη στην εγκυμοσύνη, καθώς τα υποσιτισμένα έμβρυα διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας στο μέλλον! 

Ο θηλασμός πρέπει να ενθαρρύνεται, γιατί μελέτες δείχνουν οτι μειώνει τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας. Ο θηλασμός πρέπει να διαρκεί έως το παιδί γίνει ενός έτους, αλλά αν δεν είναι εφικτό τότε πρέπει να επιδιώκεται τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες. 

Αθηνά Θ. Λάνη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: athinalani@yahoo.gr

ΠΗΓΗ – http://www.iatropedia.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites