ΑΡΤΑ: Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίου “Προοπτικές ανάπτυξης ελαιοκομίας”.

 Μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως από αγρότες και γεωπόνους της περιοχής, συγκέντρωσε η παρουσίαση του βιβλίου «Προοπτική Ανάπτυξης της Ελαιοκομίας της Ηπείρου στο πλαίσιο της ανοικτής αγοράς της Ελλάδας και του Κόσμου», που συνδιοργάνωσαν τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου,  το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Ηπείρου σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Άρτας «ΑΜΒΡΑΚΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ».

Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις στον συντάκτη του βιβλίου κ. Βασίλειο Ζαμπούνη και στον Καθηγητή του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, επικεφαλής της ομάδας συνεργατών του ΤΕΙ, που πραγματοποίησε τη σχετική μελέτη, κ. Γεώργιο Μάνο.
Όπως ανέφερε ο κ. Ζαμπούνης στην Ελλάδα δεν έχει γίνει χαρτογράφηση των ελιών και των λαδιών, αλλά ούτε και σοβαρή μελέτη γύρω από τις ποικιλίες, που παράγουμε.
Προέτρεψε, ωστόσο τους παραβρισκόμενους να προχωρήσουν στη δημιουργία μικρών ευέλικτων σχημάτων – συλλογικοτήτων (Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών – Κοιν.Σ.Ε.Π)  για να προωθήσουν σε πρώτη φάση το παραγόμενο προϊόν και στη συνέχεια αν επιθυμούν να προχωρήσουν και στη μεταποίηση.
Όπως είπε, η Άρτα «σηκώνει» ακόμη 2-3 τυποποιητήρια.
Υποστήριξε, ότι η χονδροελιά Άρτας ως επιτραπέζια είναι πολύ καλής ποιότητας- «ανεκτίμητης θρεπτικής αξίας» και καλύτερη γευστικά από άλλες ποικιλίες. Απαιτείται όμως, σωστό marketing και υποστήριξη. Από αυτή, μπορεί να εξαχθεί και λάδι αρκεί να γίνει γρήγορη συλλογή και σύνθλιψη, επισήμανε.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΤΕΙ Αναστάσιος Τσίνας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου και ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του «Γραφείου Διασύνδεσης του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ» Νικόλαος Αντωνιάδης.
Στη διαρκή και ουσιαστική συνεργασία, που έχουν αναπτύξει οι δύο φορείς -ΤΕΙ Ηπείρου και Επιμελητήριο Άρτας- αναφέρθηκαν τόσο ο κ. Τσίνας όσο και ο κ. Παπάζογλου.
«Η σημερινή εκδήλωση, όπως και πολλές άλλες που θα ακολουθήσουν  υποδηλώνει τις προτεραιότητες της  Διοίκησης κι αποτελεί την απαρχή μιας προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της τοπικής μας οικονομίας και τη μετεξέλιξη των γεωργικών μονάδων σε  σύγχρονες αγροτικές εκμεταλλεύσεις», επισήμανε ο κ. Παπάζογλου προαναγγέλλοντας δράσεις – ημερίδες – σεμινάρια, αλλά και εξειδικευμένες επιστημονικές μελέτες, που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα ώστε, όπως είπε, «να τεκμηριωθούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, να αναδείξουμε νέες, παραγωγικές και προσοδοφόρες διεξόδους και τελικά να πείσουμε νέα παιδιά να ασχοληθούν σοβαρά με τον αγροτικό τομέα, ώστε  να παραχθούν και στον τόπο μας ποιοτικά, επώνυμα και με ισχυρό  brandname προϊόντα τα οποία θα στηρίζονται από εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και, βέβαια, θα φτάνουν σε όλες τις αγορές που μας ενδιαφέρουν.
Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτή είναι και η ελπίδα μας. Οργάνωση της αγροτικής επιχειρηματικότητας σε σύγχρονο πλαίσιο και σε υγιείς βάσεις, ώστε να παραχθεί και στην Άρτα  πρωτογενές πλεόνασμα».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι Άρτας κ.κ. Δ. Βαρέλης, Κ. Παπαδημητρίου, Α.Σίμου, Δ. Χαμπίμπης.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites