Τετάρτη, 08/07/2020

Νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για άπορα νοικοκυριά

Υποβλήθηκε σήμερα από το υπουργείο Εργασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρησιακό πρόγραμμα που αφορά την περίοδο 2014 – 2020 και επικεντρώνεται στην επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή προς τους άπορους.

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο:

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και εντάσσεται στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους. Μέσω του προγράμματος για τα άπορα νοικοκυριά θα διανεμηθεί υλική βοήθεια και ταυτόχρονα θα παρασχεθούν συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης σε 62.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 165.000 άτομα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, καλύπτεται έτσι το 1,7% του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα το πρόγραμμα συμβάλει κατά 36% στον εθνικό στόχο μείωσης της φτώχειας. 

Θα υπάρξει διασύνδεση του προγράμματος με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. 

Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να επιτευχθεί σε τοπικό επίπεδο μέσω «Τοπικών Κοινωνικών Συμπράξεων», οι οποίες θα έχουν την ευθύνη ταυτοποίησης των ωφελουμένων και διανομής – παρακολούθησης της υλικής βοήθειας και παροχής των συνοδευτικών υπηρεσιών. 

Την ευθύνη διαχείρισης του προγράμματος θα έχει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ). 

Το Υπουργείο θα στηρίξει, επίσης, τη διαμόρφωση από τους Κοινωνικούς Εταίρους ενός ενιαίου μηχανισμού συντονισμού, καταγραφής και αξιολόγησης των Δωρεών, με τη μορφή «Συστήματος Συντονισμού Δωρεών» (ΣΣΔ), μέσω των οποίων θα εξασφαλισθεί συστηματική αξιοποίηση δωρεών από πολίτες, λοιπούς φορείς και επιχειρήσεις. 

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μετά την κατάθεση του επιχειρησιακού προγράμματος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Απόρων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Το επιχειρησιακό πρόγραμμα που καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Απόρων, συνολικού ύψους 330,6 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020, θα ενισχύσει τον Εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες νοικοκυριά.

 Για πρώτη φορά η στήριξη στους πλέον αδύναμους θα αφορά την κάλυψη βασικών αναγκών, για όσο διάστημα το έχουν ανάγκη και δεν θα περιορίζεται σε άπαξ διανομή τροφίμων, καθώς συμπεριλαμβάνει και δράσεις επανένταξης».

www.dikaiologitika.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ