Ποιοι πρέπει να κάνουν διόρθωση στο Ε9 για να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ

Στην τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή και περιλαμβάνει τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ , διάταξη ορίζει την παράταση για την υποβολή του Ε9 στο taxisnet ώστε οι υπόχρεοι του φόρου που έχουν λάθη στους κωδικούς και έχουν επιβαρυνθεί επιπλέον απο αυτό που τους αντιστοιχεί στην πραγματικότητα να προβούν σε εκ νέου υποβολή .


Ειδικότερα η διάταξη για τον ΕΝΦΙΑ αναφέρει ότι η δήλωση για κάθε σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή στοιχείων ακινήτων που έλαβε χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014, θα υποβάλλεται μέσω του Ε9 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2015. 

Ετσι τις επόμενες ημέρες με απόφαση της ΓΓΔΕ αναμένεται να ανοίξει εκ νέου η υποβολή του Ε9 στο taxisnet. Ποιοι πρέπει να κάνουν διορθώσεις: Σύμφωνα με τις οδηγίες της κ. Σαββαΐδου που είχαν δημοσιευτεί πριν από λίγο διάστημα «για την αποκατάσταση ενδεχόμενων τυπικών λαθών και ελλείψεων σε στοιχεία ακινήτων των δηλώσεων στοιχείων ακίνητων, προκειμένου να συντεθούν μηχανογραφικά οι δηλώσεις ΕΝΦΙΑ θα πρέπει: 

1. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό. 

2. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%. 

3. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. 

4. Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για τον φορολογούμενο έτος. 

5. Σε περίπτωση εμπράγματου δικαιώματος με επικαρπωτή νομικό πρόσωπο, θα αποδίδεται η σταθερή τιμή 0,80 για επικαρπία, ανεξάρτητα από το δηλωθέν έτος γέννησης επικαρπωτή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων. 

6. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από τον νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του νομού για τον κύριο φόρο φυσικών και νομικών προσώπων και, κατά περίπτωση, η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή Ειδική Βασική Αξία (ΕΒΑ) για τον συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

www.dikaiologitika.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ριζικές αλλαγές έρχονται στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2022

14/09/2021, 10:00 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας : «το υπουργείο Οικονομικών θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί»

08/02/2021, 10:33 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 26 Φεβρουαρίου ανοίγουν οι 24 δόσεις για οφειλές προς την Εφορία

03/02/2020, 12:05 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα παιδιού 2020 : Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

09/01/2020, 12:28 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικά θα γίνονται οι δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου

03/01/2020, 11:25 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα προχωρήσουν οι τράπεζες στις προμήθειες

31/10/2019, 9:28 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 4 δις ευρώ στις 120 δόσεις

08/10/2019, 11:33 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites