Κυριακή, 05/07/2020

2α ΕΝ ΝΙΚΟΠΟΛΕΙ AΚΤΙΑ: Το πρόγραμμα των αθλητικών εκδηλώσεων

Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τοπικοί φορείς, αθλητικοί σύλλογοι, χορηγοί και εθελοντές, με την υποστήριξη της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας, στο πλαίσιο των «2ων εν Νικοπόλει Ακτίων» οργανώνουν, ποικίλες πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, αναδεικνύοντας τη διαχρονική ιστορία του θεσμού των «Ακτίων». Ο εορτασμός της επετείου για τη Ναυμαχία του Ακτίου κλείνει τον κύκλο εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 2000 χρόνων από το θάνατο του Οκταβιανού Αυγούστου.

Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη της Πρέβεζας. Στις 10:00, στο Ναυτικό Μουσείο του Δήμου Πρέβεζας (παλαιά σφαγεία), που θα είναι επισκέψιμο για το κοινό και τους αθλητές, θα παρουσιασθεί ντοκιμαντέρ με τίτλο «Από το Άκτιο στην Πρέβεζα», για το ιστορικό γεγονός της ναυμαχίας. Στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί από τους κολυμβητικούς συλλόγους «Ναυτικός Όμιλος Πρέβεζας» και «Ποσειδώνας Πρέβεζας», Κολυμβητικός Διάπλους δύο διαδρομών, 2,5 μιλίων και 500 μέτρων, αντίστοιχα. Σημείο εκκίνησης για τον μεγάλο διάπλου ορίζεται το Ναυτικό Μουσείο του Δήμου Πρέβεζας (παλαιά σφαγεία), και για το μικρό διάπλου το άκρο της προβλήτας του λιμανιού της πόλης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 20.00, στην αίθουσα ΟΑΣΗ του Πολιτιστικού Κέντρου Πρέβεζας, θα πραγματοποιηθεί σειρά ομιλιών για τα ΑΚΤΙΑ. Ο κ. Κώστας Λογοθέτης, εκπαιδευτικός-γυμναστής, με την ομιλία του με τίτλο «10 & 11 Σεπτεμβρίου 1949: Η αναβίωση των Ακτίων μέσα από αρχειακό υλικό», θα παρουσιάσει τους αθλητικούς αγώνες αναβίωσης των Α΄ Ακτίων στην Πρέβεζα. Στη συνέχεια, ο κ. Μάριος Κατσής, παγκόσμιος πρωταθλητής Kick Boxing το 2003, εκπαιδευτικός και προπονητής πυγμαχίας πιστοποιημένος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μέσα από την ομιλία «Η εξέλιξη των βαρέων δυναμικών αθλημάτων από την αρχαιότητα έως σήμερα», θα παρουσιάσει συνοπτικά την ενότητα των βαρέων αγωνισμάτων (πάλη, πυγμαχία, παγκράτιο), όπως αυτά έχουν εξελιχθεί μέσα στους αιώνες. Τέλος, η αρχαιολόγος της ΛΓ΄ ΕΠΚΑ και μια από τους δημιουργούς του comics «Στην πόλη της νίκης», κα Πολυξένη Μπάρκα, με την ομιλία της «Τα Άκτια μέσα από το comics Στην πόλη της νίκης» θα παρουσιάσει στο κοινό τα αγωνίσματα των Ακτίων. Την εκδήλωση θα προλογίσει η Προϊσταμένη της Εφορείας κα Χριστίνα Μερκούρη.

Μετά το πέρας των ομιλιών, στις 22.00, θα πραγματοποιηθεί βαρκαρόλα στο λιμάνι της Πρέβεζας.
Την Κυριακή 7 Σεπετεμβρίου, στις 09.30, από το σύλλογο «Δρομέων Πρέβεζας», θα πραγματοποιηθεί Αγώνας Δρόμου, με αφετηρία το Αρχαίο Στάδιο της Νικόπολης. Οι αθλητές σε μια διαδρομή μήκους 10,8 χλμ. θα διασχίσουν τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, την Πρέβεζα και το παραλιακό της μέτωπο και θα τερματίσουν στο Δημαρχείο της Πρέβεζας. 
Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη. 
Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Πρέβεζας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Δρομέων Πρέβεζας, τους κολυμβητικούς συλλόγους «Ναυτικός Όμιλος Πρέβεζας», «Ποσειδώνας Πρέβεζας», τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Νικόπολη», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αγίου Θωμά, και με την υποστήριξη της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας.

Επικοινωνία
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Πολυξένη Μπάρκα στο τηλέφωνο 2682089890, και τον κ. Δημήτρη Ρούσσο στο τηλέφωνο 2682025503.

Πρέβεζα, 04.09.2014
Η Προϊσταμένη της Εφορείας, Χριστίνα Μερκούρη, Αρχαιολόγος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ