“Χωρίς τη δραστική βελτίωση των μέτρων”, κατά τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρχουν εκατοντάδες νέα κρούσματα και θάνατοι κάθε εβδομάδα, αλλά χιλιάδες, προειδοποιούν οι ερευνητές, τονίζοντας ότι η θνησιμότητα των ασθενών ανέρχεται σε 70,8%.
Εάν δεν ληφθούν μέτρα, ο ιός Εμπολα απειλεί να εγκατασταθεί για χρόνια στην περιοχή και να γίνει “ενδημικός”, σύμφωνα με την έρευνα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2014, 20.000 άνθρωποι θα έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ωστόσο, ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις και έχει προκαλέσει νέο συναγερμό της επιστημονικής κοινότητας που ζητεί την επείγουσα λήψη προστατευτικών μέτρων, κυρίως κατά τις κηδείες των θυμάτων, και την ενίσχυση των μέτρων προληπτικού εντοπισμού των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δημοσιεύθηκε χθες, η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.800 ανθρώπων στη δυτική Αφρική από την αρχή του έτους. Η Λιβερία, η Γουινέα και η Σιέρα Λεόνε είναι οι πλέον πληγείσες χώρες.
“Βρισκόμαστε στην τρίτη φάση της επέκτασης της επιδημίας” η οποία χαρακτηρίζεται “εκρηκτική”, δήλωσε ένας εκ των ερευνητών και διευθυντής στρατηγικής του ΠΟΥ, ο δρ. Κρίστοφερ Ντάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Πηγή: www.news247.gr