Πρόγραμμα στέγασης για 1.200 αστέγους απο το υπουργείο Εργασίας

Άμεση λύση στο πρόβλημα 1.200 αστέγων δίνει το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» του υπουργείου Εργασίας το οποίο παρουσίασε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και η γενική γραμματέας Πρόνοιας Έφη Μπέκου.
«Η Ελλάδα, εισέρχεται σε περίοδο ανάκαμψης αλλά τα προβλήματα που προκάλεσε η κρίση στους πλέον αδύναμους θα συνεχίσουν να υπάρχουν, γι’ αυτό και η κοινωνική προστασία αποτελεί πρώτιστο μέλημα για την κυβέρνηση» τόνισε, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε: σήμερα «περίπου 700.000 συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας. Αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους ώστε η στήριξη στους πλέον αδύναμους για όσο διάστημα έχουν ανάγκη να μην περιορίζεται σε άπαξ διανομή τροφίμων, καθώς συμπεριλαμβάνει και δράσεις επανένταξης». 

Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 9.400.000 που προέρχονται από τους πόρους του πρωτογενούς πλεονάσματος και περιλαμβάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, που στοχεύουν όχι μόνο στη στέγαση αλλά και την επανένταξη των αστέγων στον κοινωνικό ιστό, μέσω της παροχής υπηρεσιών εργασιακής επανένταξης. 

Μέσω του προγράμματος, οι άστεγοι θα ενθαρρύνονται στην εκμάθηση δεξιοτήτων που θα κάνουν ευκολότερη την επανένταξη στην εργασία και θα βοηθούνται να δημιουργήσουν ατομικά ή ομαδικά μικρές επιχειρήσεις. 

Από την υλοποίησή του, αναμένεται να ωφεληθούν 1200 άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, 480 από τα οποία θα ενταχθούν και σε εργασία και συγκεκριμένα: 

– οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Αστέγων ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων, 

– οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, 

– γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας, 

– άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν. 

Η ενίσχυση των αστέγων θα στηριχθεί σε δυο βασικούς πυλώνες. Την στέγαση, και την κοινωνική επανένταξη. 

– Στην ενίσχυση της στέγασης, περιλαμβάνεται κάλυψη του ενοικίου για διάστημα έως ενός έτους. Το ποσό έως 180 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, 240 ευρώ για δυο άτομα και έως 280 ευρώ για οικογένεια. 

– Κάλυψη εξόδων επισκευής για υφιστάμενη κατοικία ως 3.600 ευρώ,

 – Δαπάνες οικοσκευής και βασικών αγαθών έως 1.500 ευρώ ανά άτομο και 2.000 ευρώ ανά οικογένεια,

 – Δαπάνες καθημερινών αναγκών (διατροφή και κάρτες μετακίνησης) έως 200 ευρώ το μήνα ανά άτομο και 250 ευρώ ανά οικογένεια 

Φιλοξενία σε ανάδοχες οικογένειες 

Προωθείται, επίσης, η φιλοξενία αστέγων σε ανάδοχες οικογένειες με επιδότηση των οικογενειών έως του ποσού των 300 ευρώ το μήνα για την ανάδοχη οικογένεια και 100 ευρώ το μήνα για τον ωφελούμενο, προκειμένου να καλύψει τα ατομικά του έξοδα. 

Στις δράσεις κοινωνικής επανένταξης επιχορηγείται η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλες οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Το ποσό της χρηματοδότησης αντιστοιχεί στο ύψος του κατώτερου μισθού. Προβλέπεται, επίσης, η επιδότηση με επιταγή κατάρτισης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με συνολικό κόστος 6.000 ευρώ ανά ωφελούμενο. 

Ιδιαίτερο βάρος δίνει το πρόγραμμα για την απασχόληση στον αγροτικό τομέα και τη μετακίνηση των ωφελουμένων από τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια. Ως ποσό χρηματοδότησης ορίζεται η επιδότηση ημερομισθίων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα ενοικίασης αγροτεμαχίου και αγοράς βασικού εξοπλισμού έως του ποσού των 6.000 ευρώ. 

Προβλέπεται, επίσης, η επιδότηση για τη δημιουργία επιχείρησης με επιδότηση για ενοικίαση επαγγελματικού χώρου και αγοράς εξοπλισμού έως του ποσού των 6.000 ευρώ. 

Από το σύνολο των ατόμων που θα ενταχθούν, ποσοστό 40%, ανά εγκεκριμένο σχέδιο, πρέπει να συμμετέχει και στους δυο πυλώνες ενεργειών, με κόστος που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ. Αν ο ωφελούμενος συμμετέχει μόνο στον πυλώνα της στέγασης το ποσό δε μπορεί να υπερβαίνει τα 5.500 ευρώ. 

Φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι φορείς της Εκκλησίας και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Οι αιτήσεις για χρηματοδότηση μπορούν να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους και τους κοινωνικούς φορείς έως τις 13 Οκτωβρίου του 2014. 

Η χρηματοδότηση των δράσεων θα γίνει κατά 55% στην περιφέρεια Αττικής, κατά 22% στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και κατά 22% σε αστικές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υπέβαλε την 12η Σεπτεμβρίου 2014 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους», που θα καλύψει την περίοδο 2014-2020. 

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα διανέμει στοχευμένα υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης στα μέλη 62.000 νοικοκυριών που αντιστοιχούν σε 165.000 άτομα, καλύπτοντας το 1,7% του πληθυσμού και συμβάλλοντας κατά 36% στον εθνικό στόχο μείωσης της φτώχειας.

www.dikaiologitika.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites