Πέμπτη, 12/12/2019

ΠΡΕΒΕΖΑ: Αρχαία αιγυπτιακή αστρονομία από την κα Αμάντα-Αλίκη Μαραβέλια.

Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας , στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 2000 χρόνων από το θάνατο του Οκταβιανού Αυγούστου, πραγματοποίησε χθες  Σάββατο 16 Αυγούστου 2014 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης μια διάλεξη με θέμα : «Αρχαία αιγυπτιακή αστρονομία: διερευνώντας την πρώτο-επιστήμη των αιγύπτιων από την ηλιακή επιτολή του Σειρίου μέχρι τους δεκανούς και τον προσανατολισμό των πυραμίδων».

Η κ. Μερκούρη Χριστίνα, Προϊστάμενος της ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ευχαρίστησε το κοινό για την προσέλευση του και προλόγισε την ομιλήτρια. 

Η κα Αμάντα-Αλίκη Μαραβέλια, Δρα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρα Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου της Limoges (Γαλλίας), και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας,  παρουσίασε το πολύ ενδιαφέρον ζήτημα της ανάπτυξης και εξέλιξης της Αστρονομίας στην αρχαία χώρα του Νείλου, παραθέτοντας σημαντικές πληροφορίες και προβάλλοντας ταινίες μικρού μήκους για την καλύτερη κατανόηση του θέματος. Η διάλεξη της ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και άφησε πολλούς με το στόμα ανοιχτό αφού η περιγραφή της κας Αμάντα- Αλίκη Μαραβέλια ήταν τόσο εμπεριστατωμένη και ζωντανή που νόμιζες ότι ξετυλίγονταν μπροστά σου ο Αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός και η  αστρονομία του.

Την εκδήλωση έκλεισε η κ. Μερκούρη Χριστίνα, η οποία ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά την ομιλήτρια για την πλούσια διάλεξη της με το πλούσιο εποπτικό υλικό, το προσωπικό  του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, τους φύλακες κ. Μάγδα Λαβράνου και κ. Μαρία Πήλιου που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον φρόντισαν να πραγματοποιηθεί η βραδιά και τον κ. Δημήτρη Καρασαβόγλου για την τεχνική υποστήριξη και την βοήθεια του σε όλες τις εκδηλώσεις με ιδιαίτερη προθυμία.
Στη διάλεξη παραβρέθηκε και ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ