ΠΣΕ: Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, συμμετείχε στο 3ο Περιφερειακό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου.

Την ΠΣΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Γιώργος Οικονόμου και ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής.

O Σύλλογος Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά, με απόλυτη επιτυχία και με την στήριξη της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, το 3ο Περιφερειακό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου στο ορεινό Σαραντάπηχο Κορινθίας του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και σε υψόμετρο 1340 μέτρων,  την Κυριακή 27 Ιουλίου 2014, με την παρουσία πάνω απο 4.000 Σαρακατσαναίους και φίλους και το οποίο ήταν αφιερωμένο «στην Ανάγκη Διατήρησης της Σαρακατσάνικης Λαλιάς και την Ορθή Χρήση της Ελληνικής Γλώσσας»

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους  της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Γόγολας , αφού ευχαρίστησε όλους συντελεστές του Ανταμώματος  αναφέρθηκε στο γεγονός της προσπάθειας  ανάδειξης, του Σαρακατσάνικου στοιχείου στην περιοχή της Πελοποννήσου, στο μικρό χρονικό διάστημα της λειτουργίας του Συλλόγου, αποδεικνύοντας ότι  το οργανωμένο Σαρακατσάνικο πολιτιστικό κίνημα στην Πελοπόννησο έχει και παρόν και μέλλον.

  Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Γιώργος Μουτσιάνας   αναφέρθηκε  στο όραμα που είχε η Ομοσπονδία,  να οργανωθούν οι Σαρακατσαναίοι της Πελοποννήσου σε σύλλογο, το οποίο επετεύχθη σε υπέρτατο βαθμό. Τόνισε χαρακτηριστικά:  «η σπίθα έγινε φλόγα και η φλόγα φωτιά η οποία θα συνεχίσει να φωτίζει και να αναδεικνύει και στην Πελοπόννησο τις  αρχές και τις αξίες των Σαρακατσαναίων, οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν τα βασικά συστατικά   της νέας  Ελληνικής κοινωνίας».

Επίσης την εκδήλωση χαιρέτισαν, ο Σαρακατσάνος στην καταγωγή  Λευτέρης Ζαγορίτης , ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο υπεύθυνος ανταμωμάτων  της ΠΟΣΣ Απόστολος Καραγκούνης.

Την ανάλυση του θέματος του αφιερώματος ανέλαβαν οι κύριοι: Καλύβας Ευάγγελος, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου
Σαρακατσαναίων της Πελοποννήσου και ο Δημήτριος Τάγκας , πρώην Πρόεδρος και σήμερα μέλος του Δ.Σ. της «Εν Αθήναις Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου»

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, στο αντάμωμα αυτό, ήταν προσκεκλημένη,  από τους Προέδρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων  Σαρακατσάνων Γιώργο Μουτσιάνα, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου Χρήστο Γόγγολο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Καλαντζή και εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Γιώργο Οικονόμου και τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή.

Την εκδήλωση τίμησαν εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων  ο Πρόεδρος  Γιώργος  Μουτσιάνας,
ο Γενικός Γραμματέας  Ανδρέας Δερβίσης, ο Ταμίας Θανάσης  Καρυώτης, ο Υπεύθυνος Ανταμωμάτων  Απόστολος Καραγκούνης,ι το μέλος του Δ.Σ Απόστολος Κατσιούλας, καθώς και ο μεγάλος χορηγός της Ομοσπονδίας Βασίλειος Μπομπότας.

Την εκδήλωση επίσης  τίμησαν, ο Σαρακατσάνος πρώην Υπουργός και Βουλευτής Λευτέρης Ζαγορίτης,  ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου,   Πέτρος Τατούλης, βουλευτής Κορίνθου Κώστας Κόλλιας, ο Δήμαρχος Κιάτου Κώστας Καλαντζής, ο Δήμαρχος Ευρωστίνας-Ξυλοκάστρου Αντώνης Κλαδούχος και πολλοί, Περιφερειακοί Σύμβουλοι των Περιφέρειων Πελοππονήσου και Δυτικής Ελλάδος και δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων Κορινθίας, Νεμέας, Ξυλοκάστρου. Τριπόλεως και Αιγιαλείας.

Παρέστησαν ακόμη στην εκδήλωση εκπρόσωποι των  Συλλόγων Σαρακατσάνων:
Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Φοιτητών Αθηνών.
Η «Εν Αθήναις Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου», που παρουσίασε έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θεσ/νίκης  «Η Ένωση».
Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βοιωτίας
Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Αυλώνας Αττικής                                                                                                                                  
Ο Σύλλογς Σαρακατσαναίων Βάλτου και Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας
Ο  Σύλλογς Σαρακατσαναίων Ευρυτανίας
Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Επαρχίας Αγιάς Λάρισας
Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Σαρακατσαναίων  Αθήνας
Το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσανάναιών  Σερρών και
Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάρης Αττικής

Την μουσική ευόδωση των παρευρισκομένων είχε η ηπειρώτικη μουσική κομπανία του εξαίρετου κλαρινίστα  Αλέξανδρου Τσουμάνη από τα Γιάννενα με τον Λάμπρο Τσόκα στο βιολί, τον Δημήτρη Τιχάλα στο λαούτο, τον Σπύρο Τσουμάνη στο ντέφι και τους, αειθαλή και διαχρονικό Νίκο Γιαννακό και Κώστα Γαρέφη στο τραγούδι

Χόρεψαν  5 χορευτικοί όμιλοι από τους Συλλόγους, Πανελλαδικό Αθήνας, Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, Βάλτου και Ξηρομέρου, Αυλώνας Αττικής και Επαρχίας Αγιάς Λάρισας.

Η διασκέδαση και ο χορός κράτησε μέχρι που νύχτωσε.

Στο Ορεινό Σαραντάπηχο βρέθηκε και κάλυψε δημοσιογραφικά το Αντάμωμα, το ΕΛΛΑΔΑ TV  ο Brakefm 100,8 και το www.brakefn.gr

Δείτε το video από το 3ο Αντάμωμα του Συλλόγου των Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου
http://youtu.be/d8MU6GIZPf0


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites