ΠΡΕΒΕΖΑ: Εκδήλωση μνήμης για τον εορτασμό των 2000 χρόνων από το θάνατο του Οκταβιανού Αυγούστου.

 ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 2000 χρόνων από το θάνατο του Οκταβιανού Αυγούστου, θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Αυγούστου 2014, σειρά διαλέξεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης. 

Συγκεκριμένα, το Σάββατο, στις 20.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης θα πραγματοποιηθεί από την κα Αμάντα-Αλίκη Μαραβέλια, Δρα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρα Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου της Limoges (Γαλλίας), και Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, η διάλεξη: «Αρχαία αιγυπτιακή αστρονομία: διερευνώντας την πρώτο-επιστήμη των αιγύπτιων από την ηλιακή επιτολή του Σειρίου μέχρι τους δεκανούς και τον προσανατολισμό των πυραμίδων». 
Στην ομιλία της, η κα Μαραβέλια, με τρόπο περιληπτικό και γλαφυρό θα παρουσιάσει το πολύ ενδιαφέρον ζήτημα της ανάπτυξης και εξέλιξης της Αστρονομίας στην αρχαία χώρα του Νείλου. Οι Αιγύπτιοι συνέδεαν τις αέναες περιοδικότητες του στερεώματος και τις «επιφάνειες» των ουρανίων σωμάτων με την επάνοδο στην ζωή και με την ανάσταση των νεκρών• ήδη από την εποχή του Αρχαίου Βασιλείου οι γνώσεις τους ήταν επαρκείς, ώστε να προσανατολίζουν τις πυραμίδες τους με τρόπο ιδιαιτέρως ακριβή. Από την εποχή του Μέσου Βασιλείου ανέπτυξαν το σύστημα των 36 δεκανών, δηλαδή των ωριαίων «αστερισμών», των οποίων, η ανατολή, η μεσουράνηση και η δύση αποτελούσε βασικό εργαλείο για την μέτρηση του χρόνου κατά την διάρκεια της νύκτας.
Από την εποχή του Νέου Βασιλείου χρονολογούνται οι αρχαιότερες κλεψύδρες αλλά και οι αρχαιότερες αστρονομικές οροφές τάφων ορισμένων φαραώ και ευγενών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η σοφία των αρχαίων Αιγυπτίων εμπλούτισε ακόμη και τα ιερά τους κείμενα με πολλά αστρονομικά στοιχεία, ο αλληγορικός συμβολισμός των οποίων περιγράφει θαυμάσια τα κυριώτερα αστρονομικά φαινόμενα μέσω μεταφορών και παρομοιώσεων, που προσιδιάζουν στο βαθύ μεταφυσικό συναίσθημα των συγγραφέων τους.
Τέλος, σε όλη τη διάρκεια της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας το ημερολόγιο και το αιγυπτιακό έτος (~ 360 + 5 επαγόμενες ημέρες = 365 ημέρες), βασίζεται στην φαινομενική «διαμάχη» μεταξύ του τελείου ή σωθιακού έτους και του ατελούς ή πολιτικού έτους, η αρχή του οποίου συνέπιπτε με την ηλιακή επιτολή του Σειρίου. Το γεγονός ότι το σημερινό ημερολόγιο έχει περίπου 365 ημέρες το χρωστάμε στους αρχαίους Αιγυπτίους ιερείς-αστρονόμους (ωρολόγους).
Η διάλεξη θα εμπλουτισθεί με ολιγόλεπτες προβολές εποπτικών ταινιών, ενώ στο τέλος το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινία μικρού μήκους για τον περίφημο ναό της θεάς Αθώρ στην αρχαία Τέντυριν (Dendarah) και τις μοναδικές αστρονομικές οροφές του, που χρονολογούνται από την Πτολεμαϊκή Περίοδο (50 π.Χ.).
Την Κυριακή 17.08.2014, την ίδια ώρα, 20:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης θα φιλοξενηθεί η δεύτερη διάλεξη της κας Μαραβέλια με τίτλο «Η Αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία ως ενσάρκωσις του σπερματικού λόγου, τα σημεία επαφής και οι διαφορές της από τον Χριστιανισμό», η οποία διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, με την υποστήριξη της ΛΓ΄ ΕΠΚΑ. Αναλυτικό Δελτίο Τύπου θα αναρτηθεί από τη Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης. 
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη για τις δυο βραδιές των διαλέξεων. 
                     
Η Προϊσταμένη της Εφορείας, Χριστίνα Μερκούρη, αρχαιολόγος.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites