“Λειτουργικά προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους της Π.Ε Πρέβεζας και Άρτας”

Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας από τον Μάρτιο του 2014 αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στη διεκπεραίωση των υποθέσεων της, καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων αρμοδιότητας της ΠΕ Πρέβεζας και Άρτας, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Μεγάλο μέρος του απασχολούμενου προσωπικού εργαζόταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία εκδικάσθηκαν στα τέλη του προηγούμενου έτους και η αρνητική απόφαση εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2014. Συγκεκριμένα, τότε απολύθηκαν 22 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων (φύλακες, διοικητικοί, αρχαιολόγοι, συντηρητές, καθαρίστριες, τοπογράφοι).
Από τους απασχολούμενους με ασφαλιστικά μέτρα παραμένουν 1 αρχαιολόγος για τον οποίον δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση και 1 φύλακας για τον οποίον έχει εκδοθεί θετική απόφαση και αναμένεται να τελεσιδικήσει.
Επίσης, στα τέλη του προηγούμενου έτους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 3 υπάλληλοι του κλάδου των σχεδιαστών, με αποτέλεσμα η Εφορεία να στερείται σχεδιαστή, ενώ έχει μειωθεί το προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων, μακρόχρονων αναρρωτικών αδειών, αποσπάσεων, εκπαιδευτικών αδειών.
Επιπλέον, μείζον θέμα κυρίως λόγω της θερινής περιόδου είναι η έλλειψη φυλακτικού προσωπικού για τη λειτουργία των χώρων, αφενός με διευρυμένο ωράριο, αφετέρου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Συγκεκριμένα:
-Στην ΠΕ Πρέβεζας, ο αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου είναι ανοικτός όλες τις ημέρες της εβδομάδας, από Δευτέρα έως Κυριακή από τις 8:30-15:00. Δεν έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των 33 χώρων με διευρυμένο ωράριο, ωστόσο είναι ένας δημοφιλής προορισμός με μεγάλη επισκεψιμότητα. Εργάζονται 3 μόνιμοι φύλακες, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι 2-3.
-Ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης ήταν κλειστός για το κοινό από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο λόγω έλλειψης φυλάκων. Άνοιξε εκ νέου στις 2 Ιουνίου με την πρόσληψη εποχικού προσωπικού, 2 φύλακες για 4 μήνες. Έκτοτε είναι ανοικτός από 8:00-16:00 καθημερινά από Δευτέρα-Παρασκευή πλην Σαββατοκύριακου διότι δεν έχει υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ για την πληρωμή του προσωπικού πέραν του πενθημέρου.
-Το αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης δεν είχε δυνατότητα να παραμείνει ανοικτό λόγω έλλειψης φυλάκων, αλλά το θέμα είχε λυθεί προσωρινά, μέχρι τέλη Μαΐου, με παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος διέθεσε 3 υπαλλήλους της Περιφέρειας. Στις 2 Ιουνίου έγινε από την Εφορεία πρόσληψη εποχικού προσωπικού (4 φύλακες για 4 μήνες). Είναι ανοικτό από 8:00-16:00 καθημερινά, πλην Σαββατοκύριακου διότι δεν έχει υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ για την πληρωμή του προσωπικού πέραν του πενθημέρου. Στο Μουσείο σήμερα εργάζονται 1 μόνιμος ημερήσιος φύλακας και 1 μόνιμος νυχτοφύλακας.
-Ο αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης, ιδιαίτερα εκτεταμένος, παραμένει ανοικτός στο κεντρικό του τμήμα καθημερινά από 8:30-15:00 με την παρουσία 1 μόνιμου φύλακα που είναι υπάλληλος της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο οποίος ωστόσο δεν επαρκεί για την εξασφάλιση της άρτιας φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου.
-Στην ΠΕ Άρτας, το Αρχαιολογικό Μουσείο παραμένει ανοικτό καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 8:30-16:00 και το Σαββατοκύριακο από 8:30-15:00. Στις 2 Ιουνίου έγινε από την Εφορεία πρόσληψη εποχικού προσωπικού (3 ημερήσιοι φύλακες και 1 νυχτοφύλακας για 4 μήνες), ενώ εργάζονται 2 μόνιμοι ημερήσιοι φύλακες, 1 ημερήσιος φύλακας με ασφαλιστικά μέτρα και 2 μόνιμοι νυχτοφύλακες.

Δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει στη χώρα μας και ολοένα αυξάνονται οι επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, γεγονός που αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας,

Δεδομένων των ελλείψεων σε φυλακτικό και λοιπό εξειδικευμένο προσωπικό στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία αρμοδιότητας της ΠΕ Πρέβεζας και Άρτας,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα λειτουργικά προβλήματα των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων αρμοδιότητας της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας;
2. Δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία λειτουργούν τις καθημερινές, ορισμένα έως τις 15.00 είτε έως τις 16.00, ενώ ορισμένα δεν λειτουργούν το Σαββατοκύριακο, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διευρυνθεί το θερινό ωράριο λειτουργίας τους;
3. Πότε αναμένεται να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ για την πληρωμή των συμβασιούχων φυλάκων, ώστε να επεκταθεί η λειτουργία των ανωτέρω αρχαιολογικών χώρων και μουσείων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστάκης Δημήτρης

Κυρίτσης Γιώργος

Φούντα Νίκη


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites