Παρασκευή, 03/04/2020

Τι αλλαζει στα επιδόματα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Για μια τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά το εισοδηματικό όριο θα υπολογίζεται στις 4.800 ευρώ, ενώ για οικογένεια με τέσσερις ενήλικες το όριο θα φθάνει στις 6.000 ευρώ. Το επίδομα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα συμψηφίζεται με το επίδομα ανεργίας εαν κάποιος άνεργος το λαμβάνει και καλύπτει τα κριτήρια για το νέο προνοιακό επίδομα. Η εφαρμογή του μέτρου θα φέρει αλλαγές σε όλα τα επιδόματα

Από 850.000.000 ευρώ έως 1. δισ. ευρώ θα είναι το κονδύλι που θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και θα αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα . Στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και η οποία πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου και στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, αποφασίστηκε η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο να αφορά έως 10 δήμους από δύο περιφέρειες της χώρας, το πολύ.

Για τον τελικό υπολογισμό του ποσού θα υπολογίζονται τα εισοδήματα της χρονιάς που τρέχει και όχι του προηγούμενου οικονομικού έτους, ενώ στις περιπτώσεις μισθωτών θα υπολογίζεται το 80% των εισοδημάτων. Τέλος, για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα συμψηφίζονται τα προνοιακά επιδόματα που μπορεί να χορηγούνται καθώς και το επίδομα ανεργίας.

Το ατομικό ποσό μηνιαίως διαμορφώνεται σε 200 ευρώ. Ποσό 100 ευρώ θα προστίθεται για τον/τη σύζυγο, καθώς και 50 ευρώ για κάθε παιδί. Για την καταβολή του επιδόματος, πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο, θα προσμετρηθεί το εισόδημα του 9μηνου του 2014. Με την πλήρη εφαρμογή του μέτρου θα διατεθεί ποσό 1 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση της οικογένειας με ένα παιδί, το ποσόν θα είναι 350 ευρώ, ενώ στις περιπτώσεις των μονογονεϊκών οικογενειών το παιδί θα επιδοτείται με 100 ευρώ σαν ενήλικας.

Πάντως, οι ανακοινώσεις για τη συνολική αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την κατεύθυνση που έχει δοθεί από την τρόικα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα ενσωματώνονται τυχόν άλλα επιδόματα που λαμβάνουν οι δικαιούχοι. Βεβαίως οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενταχθούν σε κοινωνικό τιμολόγιο υπηρεσιών, θα λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου.

Ωστόσο ανοικτό παραμένει το θέμα των προνοιακών επιδομάτων που θα καταργηθούν και αφορούν άλλες ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών που πρόκειται να αναθεωρηθούν, συμπεριλαμβάνονται και ειδικά επιδόματα αναπηρίας.

www.dikaiologitika.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ