ΠΡΕΒΕΖΑ: Αποκατάσταση της αλήθειας από την ΛΓ΄ Εφορεία για την θεατρική παράσταση “Η γυναίκα της Ζάκυθος”.

Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας , μετά την πραγματοποίηση της θεατρικής παράστασης, υπό την αιγίδα του ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ σε συνεργασία με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, την Κυριακή 20.07.2014, στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης και των σχετικών δημοσιευμάτων που προηγήθηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο προς αποκατάσταση της αληθείας ενημερώνει για τα κάτωθι:
1. Από τον Μάρτιο του 2014 υπεύθυνοι από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, το ΔΙΑΖΩΜΑ καθώς και ο σκηνοθέτης με την παρουσία των υπευθύνων των υπηρεσιών της περιοχής και του Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Πρέβεζας είχαν επισκεφθεί τους χώρους που προτείνονταν για την πραγματοποίηση της παράστασης, δηλαδή το Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης και το μικρό θέατρο Κασσώπης, και τους είχαν επισημανθεί τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κάθε χώρος, με μείζον πρόβλημα τις εργασίες ανάδειξης που βρίσκονταν σε εξέλιξη από την Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης, στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ «Αποκατάσταση και Ανάδειξη ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών μνημείων Νικόπολης – Α΄ Φάση».
Οι διοργανωτές/φορείς υπέβαλαν σχετική αίτηση παραχώρησης των ανωτέρω αρχαιολογικών χώρων για την πραγματοποίηση της παράστασης και η Υπηρεσία, κατ’ εφαρμογή της κείμενης αρχαιολογικής νομοθεσίας, παρέπεμψε το θέμα για γνωμοδότηση στο αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), εκθέτοντας τις απόψεις της και προτείνοντας όρους, από κοινού με την Επιστημονική Επιτροπή όσον αφορά την παράσταση στο Ρωμαϊκό Ωδείο, με σκοπό την προστασία των αρχαιοτήτων και την ασφάλεια των θεατών. Το θέμα εξετάστηκε από το Κ.Α.Σ. στις υπ’ αριθμ. 17 (27.05.14), 18 (03.06.14) και 20 (24.06.14) συνεδριάσεις και η Εφορεία ενημερώθηκε για την παραχώρηση των ανωτέρω χώρων. Κατόπιν τούτου και εν αναμονή κοινοποίησης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, η Εφορεία απέστειλε όρους για την υλοποίηση της παράστασης που θα εξασφάλιζαν την προστασία των θεατών αλλά και των αρχαιολογικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και στους δύο χώρους ενώ ιδιαιτέρως επισημάνθηκε στους διοργανωτές ότι ο ανώτερος αριθμός εισιτηρίων των θεατών στο Ρωμαϊκό Ωδείο δεν θα υπερέβαινε τα 300 και θα περιοριζόταν στο κάτω διάζωμα.
2. Σύμφωνα με τις υπ’ αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/126463 (ΦΕΚ 3046/Β/30.12.2011) και ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ42/1020/62/10.4.2012 (Φ.Ε.Κ. 1138/Β/10.04.2012) Υπουργικές Αποφάσεις καταβάλλεται τέλος χρήσης των παραχωρηθέντων αρχαιολογικών χώρων ή μνημείων, το οποίο τέλος προσδιορίζεται μετά από σχετική γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. στην Απόφαση παραχώρησης των ως άνω χώρων και δεν αποφασίζεται αυθαίρετα «από τους Αρχαιολόγους», όπως αναφέρθηκε από ορισμένα Μ.Μ.Ε.
3. Η Εφορεία ουδεμία ευθύνη φέρει για την ακύρωση της πρώτης παράστασης  στο χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου της Νικόπολης αλλά και για τις αλλεπάλληλες αλλαγές στην ημέρα και την ώρα πραγματοποίησης της εν λόγω  παράστασης στην Κασσώπη, καθώς δεν είχε καμία ενημέρωση από τους διοργανωτές και λάμβανε πληροφορίες για τις συνεχείς αλλαγές τόπων και χρόνου της παράστασης από τον ηλεκτρονικό τύπο.
4. Η Εφορεία φρόντισε τόσο για την προβολή του γεγονότος και για την διασφάλιση της ασφαλούς προσέλευσης και αποχώρησης των θεατών και των συντελεστών της παράστασης με την συνδρομή της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων, παρόλο που ήταν υποχρέωση των διοργανωτών, με γνώμονα την τέρψη των πολιτών που ήθελαν να δουν την παράσταση υπό ασφαλείς συνθήκες θέασης και την προστασία των αρχαιοτήτων.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites