Πιο… φτωχή φέτος η Ήπειρος στον τομέα του Τουρισμού!

Λιγότεροι Ηπειρώτες πηγαίνουν διακοπές, ενώ με… μέτρο ξοδεύουν
οι ξένοι τουρίστες που είναι κυρίως Βαλκάνιοι

• Στην κορύφωσή της βρίσκεται η φετινή θερινή τουριστική περίοδος καθώς ο Ιούλιος οδεύει προς το τέλος του και οι επαγγελματίες του κλάδου στην Ήπειρο που επιχειρούν να κάνουν ένα πρόχειρο «ταμείο», διαπιστώνουν ότι, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα και τους εντυπωσιακούς αριθμούς, το αποτέλεσμα γι’ αυτούς δεν είναι το αναμενόμενο.
Οι Έλληνες τουρίστες στα παράλια της Ηπείρου μπορεί να μην μειώθηκαν ως νούμερο, όμως είναι ξεκάθαρο ότι περιέκοψαν τις ημέρες διαμονής τους, στρεφόμενοι σε μεγάλο βαθμό στις αυθημερόν αποδράσεις, καθώς και τα έξοδα που κάνουν σ’ αυτές.
Οι ξένοι τουρίστες από την άλλη που φτάνουν στην περιοχή μας, Βαλκάνιοι στην πλειοψηφία τους, επίσης δεν ξοδεύουν όσα επισκέπτες άλλων βαλαντίων, οι οποίοι κατευθύνονται συνήθως προς τα νησιά του Αιγαίου ή άλλους δημοφιλείς προορισμούς. Φυσικά, τον δικό του αρνητικό ρόλο έχει παίξει μέχρι σήμερα και ο καιρός που δεν βοηθάει τις εξορμήσεις προς τα παράλια! Στα τέλη του καλοκαιριού θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα.
Οι Ηπειρώτες… μαζεμένοι
Καθώς μπήκαμε ήδη στην περίοδο των πανηγυριών, αδειούχοι  και επισκέπτες θα μοιραστούν πλέον ανάμεσα στην παραθαλάσσια και την ορεινή Ήπειρο, στα χωριά της οποίας ξεκινούν εκδηλώσεις και παραδοσιακά γλέντια που θα διαρκέσουν σχεδόν ως τα τέλη Αυγούστου.
Ωστόσο, η μέχρι σήμερα κίνηση στα παράλια της Ηπείρου δεν υπήρξε τόσο ικανοποιητική όσο ανέμεναν οι επαγγελματίες του τουρισμού (ξενοδόχοι, εστιάτορες κ.λ.π.). Ένα μεγάλο ποσοστό Ηπειρωτών δεν πήγε διακοπές φέτος καθώς το πορτοφόλι τους δεν σηκώνει τόσα έξοδα. Αντί αυτών, επέλεξαν τις αυθημερόν αποδράσεις για μπάνιο σε κοντινές παραλίες της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας, κυρίως τα Σαββατοκύριακα και εφόσον ο καιρός το επέτρεπε.
Θα πάνε και στα χωριά
Πόσο μπορεί να αναστραφεί αυτή η εικόνα το επόμενο διάστημα και ως τα τέλη του καλοκαιριού. Όχι πολύ, έστω κι αν ο καιρός πάει καλά. Κι αυτό γιατί μπορεί ο Αύγουστος να είναι ο κατεξοχήν μήνας των αδειών και των διακοπών, όμως είναι και περίοδος που πολλοί εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι επιλέγουν να τον περάσουν στα χωριά τους, τα οποία φιλοξενούν παραδοσιακά πανηγύρια αλλά και άλλες εκδηλώσεις. Ήδη αυτά ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες και θα κορυφωθούν τις εβδομάδες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο.
Ο εσωτερικός τουρισμός
Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό προς την Ήπειρο κι αυτός ακολουθεί την γενικότερη Πανελλαδική τάση, παρουσιάζοντας σημάδια συρρίκνωσης, όπως δείχνει και πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και προβλέψεων που ανήκει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτήν  οι διανυκτερεύσεις Ελλήνων στα ξενοδοχεία ακολουθούν πτωτική τάση και φέτος, όπως εξάλλου συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια.
Ξοδεύουν λιγότερα
Πέρα από τη συρρίκνωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων, όλοι οι παραθεριστές στα παράλια της Ηπείρου ξοδεύουν πια πολύ λιγότερα σε καθημερινή βάση σε σχέση με το παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ως προς αυτό το παράδειγμα μίνι μάρκετ σε παραλία της Πρέβεζας. Πέρυσι απασχολούσε 16 υπαλλήλους, ενώ φέτος διαθέτει μόνο έξι (!), καθώς η δουλειά έχει πέσει κατακόρυφα! Οι τουρίστες και οι επισκέπτες επιλέγουν να φέρνουν μαζί τους απ’ το σπίτι τα απαραίτητα, αποφεύγοντας να ψωνίσουν στα παράλια.
Το ίδιο ισχύει και για τις ταβέρνες και τα εστιατόρια στους παραθαλάσσιους οικισμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόλις τρεις στους δέκα παραθεριστές κάθονται για φαγητό σε μαγαζί. Οι υπόλοιποι τρώνε ό,τι έχει μέσα το ταπεράκι που φέρνουν μαζί τους στην παραλία ή καταφεύγουν σε πρόχειρες λύσεις μέχρι να επιστρέψουν σπίτι!
Οι ξένοι τουρίστες
Στον τομέα τώρα του τουρισμού από το εξωτερικό προς την χώρα μας, παρατηρείται σαφώς μία αύξηση στα νούμερα, όμως τουλάχιστον όσον αφορά την Ήπειρο, αυτή δεν είναι και οικονομικά ποιοτική!
Στα παραθαλάσσια θέρετρα της περιοχής μας είναι μεγαλύτερη φέτος η ροή τουριστών από Βαλκανικές χώρες, όπως η Σερβία, η Βουλγαρία, τα Σκόπια και η Ρουμανία. Οι συγκεκριμένοι παραθεριστές όμως δεν… φημίζονται για τα χρήματα που ξοδεύουν στις διακοπές τους, αφού το εισόδημά τους είναι κατά βάση χαμηλό. Αφήνουν λοιπόν λιγότερα χρήματα στον τόπο όπου παραθερίζουν σε σχέση με Δυτικοευρωπαίους, Αμερικανούς, Ρώσους ή Κινέζους τουρίστες, οι οποίοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία κατευθύνονται προς το Αιγαίο, την Κρήτη, την Χαλκιδική ή κάποια νησιά του Ιονίου και όχι προς την Ήπειρο.
Μεγάλη πρόκληση
Εδώ λοιπόν βρίσκεται η μεγάλη πρόκληση για τους εμπλεκόμενους φορείς της Ηπείρου. Στο πώς θα προσελκύσουν περισσότερους ξένους τουρίστες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι θα αφήνουν περισσότερα χρήματα στον τόπο μας. Για να γίνει αυτό, απαιτείται μία καλά οργανωμένη και στοχευμένη τουριστική στρατηγική και φυσικά βελτίωση των κάθε είδους υποδομών, από τους δρόμους και τα αεροδρόμια, ως τα λιμάνια και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
proinoslogos.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites