Πολυνομοσχέδιο: Ψαλίδι σε επικουρικές και εφάπαξ των ένστολων.

Παρά τις αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας, εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο η διάταξη με την οποία εντάσσεται το ΕΤΕΑ το Επικουρικό Ταμείο των εργαζόμενων στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική (ΤΕΑΠΑΣΑ). 

Παράλληλα, επικυρώνεται η πρόβλεψη για συντελεστή βιωσιμότητας στους τομείς πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέες περικοπές. Το καινούργιο στοιχείο που περιλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο είναι η πρόβλεψη ότι οι τομείς πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ, μπορούν εάν το επιθυμούν να μετατραπούν σε Επαγγελματικά Ταμεία, δηλαδή να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των ταμείων στο μέλλον. Επίσης, δρομολογείται άλλη μια κατάργηση κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων), τα έσοδα των οποίων θα κατέληγαν σε ταμεία επικουρικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με το άρθρο 221 του Πολυνομοσχεδίου προβλέπεται ότι:

*Υπάγεται ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ) στο ΕΤΕΑ, υποχρεωτικά. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής όταν η διοίκηση του ΕΤΕΑ αποφασίζει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ενεργώντας με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τότε αυτές θα ισχύουν και για τους ένστολους.

*Μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2014, θα πρέπει να υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό, στην οποία θα καθορίζονται όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ύπαρξη συντελεστή βιωσιμότητας και στα μετοχικά ταμεία που χορηγούν μέρισμα. Η διάταξη αυτή αφορά το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) καθώς επίσης και τους Ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ). Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού πρώτα υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ), να προκύψουν περικοπές στα μερίσματα που αποδίδουν τα Μετοχικά Ταμεία. Μάλιστα, τονίζεται στην ίδια διάταξη ότι, το αρμόδιο Διοικητικό Συμβούλιο έχει υποχρέωση να εφαρμόσει την όποια προσαρμογή των παροχών (μειώσεις) έως την 30η Νοεμβρίου του έτους, για να υπάρξει εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Αν δεν το πράξει τότε το ΔΣ θα παύεται αυτοδίκαιο 7 ημέρες μετά την έναρξη του επόμενου έτους. Στη διαδικασία εφαρμογής μηδενικών ελλειμμάτων υπάγονται όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και Κεντρικής Διοίκησης ή Δημοσίου ή Κράτους, που χορηγούν εφάπαξ παροχές, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής.

*Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 δίνεται η ευκαιρία να μετατρέπονται όλα τα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ σε Επαγγελματικά Ταμεία (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου – ΝΠΙΔ). Προϋπόθεση είναι η σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης.

*Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργούνται φόροι υπέρ τρίτων, που λειτουργούσαν ως έσοδα υπέρ φορέων-τομέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Ο φόροι που καταργούνται είναι οι εξής:

α) Η κράτηση 3% υπέρ του ΜΤΠΥ, επί του αντιτίμου των προμηθειών, έργων ή υπηρεσιών που παρέχονται στο Δημόσιο και τις εν γένει υπηρεσίες του, στα ν.π.δ.δ. και στα ειδικά ταμεία. Υπόχρεος για την καταβολή της πιο πάνω κράτησης έναντι του ΜΤΠΥ ήταν ο προμηθευτής, εργολάβος, παρέχων υπηρεσίες και εκμισθωτής.
β) Η συμμετοχή του ΟΤΕ σε ποσοστό 2/5 για παροχή συντάξεων ΕΛΠΦΠΤΤ, στο ΤΕΑΔΥ.
γ) O πόρος από τα ποσά των επιβαλλόμενων σε χρήμα ποινών καθώς και τα ποσά που προκύπτουν από μετατροπές ποινών, σε ποσοστό 92% καταβάλλονται μεταξύ άλλων, στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Ταμείων σε ποσοστό 25%, στο Ταμείο Νομικών 4,5%, στον ΟΓΑ, 0,25% και στον ΟΑΕΕ 0,25%.

www.dikaiologitika.gr

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Τα σήμερα κρούσματα Κορωνοϊου στην χώρα μας

29/11/2020, 6:23 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Πίστωση 410 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 97.662 δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4

28/11/2020, 11:02 πμ

ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Απόφαση για τους ΚΑΔ που εμπίπτουν στο μέτρο της αναστολής πληρωμών αξιογράφων

28/11/2020, 10:52 πμ

ΕΛΛΑΔΑ

Μπαίνει πλαφόν στα τεστ κορωνοϊού – Πόσο θα κοστίζουν;

28/11/2020, 10:36 πμ

ΕΛΛΑΔΑ

Νέο δραματικό ρεκόρ σε διασωληνωμένους στη χώρα μας

26/11/2020, 6:17 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 2152 νέα κρούσματα σήμερα στη χώρα

25/11/2020, 6:07 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites