Μετά το Γουίμπλεντον ετοιμάζει βαλίτσες για… τα Γιάννενα ο Νίκος Κύργιος

Παιδί της διασποράς, γόνος της μεγάλης Ελλάδας. Ο Νικόλας Κύργιος, Νικ για τους Αυστραλούς, μπορεί να μην έχει γνωρίσει τα πάτρια εδάφη, καθώς ο παππούς του, Χρήστος και η γιαγιά του, Λίτσα, έφυγαν τριάντα χρόνια πριν από τη γέννησή του από τους Γεωργάνους Ιωαννίνων, χωριό του Δήμου Δωδώνης, και μετανάστευσαν στην Καμπέρα της Αυστραλίας. Ο κυρ Χρήστος και η κυρά Λίτσα πήραν, το 1965, τα τρία τους παιδιά, ένα εκ των οποίων είναι ο πατέρας του Νικόλα, Γιώργος, και ξενιτεύτηκαν, αναζητώντας ένα καλύτερο «αύριο». Ο 19χρονος Νικόλας Κύργιος, όμως, που μπήκε κατ΄ εξαίρεση (με wild card) στο τουρνουά και κατείχε την 144η θέση δημιούργησε ένα καλύτερο… «μεθαύριο», με τον σάλο που προκάλεσε στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα, ένεκα της τεράστιας επιτυχίας του να αποκλείσει από τους «8» του Γουίμπλεντον έναν εκ των κορυφαίων τουρνουά τένις στον κόσμο, το Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, Ραφαέλ Ναδάλ.Η Μαλαισιανή μητέρα του Νιρλάιλα (Νιλ για τους φίλους της), που δεν μετέβη στο Λονδίνο για να καμαρώσει τον γιόκα της, εν αντιθέσει με τον σύζυγό της, Γιώργο και την κόρη της, Χαμιλά, που είναι ηθοποιός, μιλώντας στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» δεν κρύβει την υπερηφάνειά της: «Αισθάνομαι πολύ υπερήφανη για τα επιτεύγματά του. Για να φτάσει ως εδώ έχει δουλέψει πολύ σκληρά, ενώ προτέρημά του αποτελεί το γεγονός πως έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Θέλει και μπορεί να φτάσει ψηλά», δηλώνει η μητέρα του Νικόλα, αθλήτρια του μπάντμιντον, την οποία ο σύζυγός της, όπως ομολογεί ο ίδιος, δεν την έχει κερδίσει ποτέ.Οι γονείς του, βλέποντας τον Νικόλα στα παιδικά του χρόνια να… ξεφεύγει (σε κιλά), τον έπεισαν να ασχοληθεί πιο ενεργά με τον
αθλητισμό. Στον δρόμο του τένις τον παρέσυρε, άθελά του, ο πρεσβύτερος γιος της οικογένειας και κατά οκτώ χρόνια μεγαλύτερος του 19χρονου Νικόλα Κύργιου, δικηγόρος στο επάγγελμα, Χρήστος: «Από την αρχή ήταν καλός στο τένις, ήταν το μόνο άθλημα στο οποίο συναγωνιζόμασταν. Του αρέσει και το μπάσκετ, και μάλιστα είναι φανατικός οπαδός των Μπόστον Σέλτικς, αλλά εγώ δεν έπαιζα. Μικρός ήταν αρκετά υπέρβαρος και είχε άσθμα. Τρέχαμε στα βουνά και τον άκουγα να ασθμαίνει και να αναπνέει βαριά. Τον ρωτούσα αν ήθελε να σταματήσουμε, αλλά αρνείτο να γίνει κάτι τέτοιο. Πάντα συνέχιζε και μάλλον εκεί οφείλεται η μεγάλη αυτοπεποίθησή του».

Αδελφικοί τσακωμοί
Η μητέρα του θυμάται τους… αδελφικούς τσακωμούς: «Οταν έπαιζε με τον αδελφό του, Χρήστο, στο σπίτι διεξαγόταν ο… Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο ένας κατηγορούσε τον άλλον πως έκλεβε και δεν μιλούσαν για καμιά βδομάδα. Πάντα του άρεσε να παίζει με μεγαλύτερους και αυτό θεωρώ πως τον βελτίωσε πολύ», εκτιμά η Νιρλάιλα. «Οταν ήταν μικρός ο Νικ, επί δύο χρόνια, έκανε, πώς να το πω, το ball boy. Μάζευε τις μπάλες στον αδελφό του Χρήστο. Στα 7 του άρχισε κι εκείνος να χτυπάει το μπαλάκι με τα χέρια και λίγο αργότερα έπιασε ρακέτα», θυμάται ο Γιώργος Κύργιος, ο οποίος, όπως και όλα τα μέλη της οικογενείας, φορούν στον λαιμό τους το ίδιο φυλαχτό: έναν σταυρό με μία ρακέτα και πέτρα από πράσινο νεφρίτη.Τα όνειρα της οικογένειας πολλά. Ενα απ΄ αυτά είναι «να πατήσει ο Νικ κάποια μέρα τα πάτρια εδάφη στα Γιάννενα. Να γνωρίσει πού γεννήθηκε ο πατέρας του, πού μεγάλωσαν ο παππούς και η γιαγιά του. Ξέρω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο, λόγω του βεβαρημένου προγράμματός του. Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι να εκδοθεί ελληνικό διαβατήριο», δηλώνει ο Γιώργος Κύργιος.Το γεγονός ότι στον αγώνα με αντίπαλο τον Ναδάλ, ο Νικόλας Κύργιος κέρδισε έναν εκπληκτικό πόντο, που για κάποιους ήταν «ο πόντος της χρονιάς», δεν εξέπληξε τον πατέρα του Νικόλα: «Οχι, δεν αποτελεί έκπληξη το κολπάκι με το χτύπημα της μπάλας κάτω από τα πόδια. Ισως γιατί το έχω δει πολλές φορές. Το βέβαιο είναι ότι του αρέσει να προσφέρει θέαμα στον κόσμο που τον παρακολουθεί».Ο αθλητής με τις… τρεις πατρίδες, την Αυστραλία, όπου γεννήθηκε και ζει, την Ελλάδα και τη Μαλαισία, χώρα όπου γεννήθηκε η μητέρα του, ουδέν πρόβλημα αντιμετωπίζει: τις αγαπά και τις τρεις. Πάντως, στο Μουντιάλ… εκδηλώθηκε. Και τάχθηκε, μέσω των social media, τα οποία υπηρετεί με θαυμαστή συνέπεια, υπέρ της Εθνικής Ελλάδας. Από την πρώτη ημέρα των αγώνων της στο Μουντιάλ μέχρι το τελευταίο ματς, ενώ, με αφορμή το «τιτίβισμα» του Νόβακ Τζόκοβιτς και τον έξαλλο πανηγυρισμό του στα ελληνικά γκολ κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού, σχολίασε: «Ενας πραγματικός πρωταθλητής, ένας αληθινός φίλος».Μετά τη νίκη του επί του Ναδάλ, ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ τον συνεχάρη μέσω Twitter, μέλος της κυβέρνησης επικοινώνησε τηλεφωνικά για να εκφράσει στην οικογένεια Κύργιου την ευαρέσκειά της για το επίτευγμα του Νικ, ενώ η Ομοσπονδία Τένις του συμπαρίσταται σε κάθε βήμα: «Βρίσκεται πάντα δίπλα μας, μας στηρίζει οικονομικά, διότι τα ετήσια έξοδα ανέρχονται στο ποσόν των 500.000 δολαρίων», σχολιάζει και ευγνωμονεί ο Γ. Κύργιος.
epirusgate.blogspot.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΒΟΛΕΥ

Ήττα για τον Φιλαθλητικό Πρέβεζας από τον ΖΑΟΝ στην έναρξη της Pre League

23/10/2023, 11:00 πμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΒΟΛΕΥ

Πρώτη θέση για τον Φιλαθλητικό στο τουρνουά της Πρέβεζας

24/09/2023, 6:58 μμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΜΠΑΣΚΕΤ

Δυναμικό ξεκίνημα με νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννενα για τις Νεάνιδες του ΣΚ Νικόπολη

20/09/2023, 8:58 μμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Νέα Σχολή Διαιτησίας θα λειτουργήσει από την ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας

18/09/2023, 8:29 μμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΒΟΛΕΥ

Τους μεγάλους του χορηγούς επισκέφθηκε ο Φιλαθλητικός Πρέβεζας

16/09/2023, 9:34 μμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας : Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου ο τελικός του Super Cup

12/09/2023, 9:14 πμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο 28χρονος Παπασάββας από την Κρανιά ζει τα όνειρα που έκανε όταν ήταν 15 χρονών

11/09/2023, 11:10 μμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΜΠΑΣΚΕΤ

Έναρξη ακαδημιών Σ.Κ.Νικόπολη Πρέβεζας

04/09/2023, 12:26 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites