Δύο «ναι» και ένα «όχι» από την τρόικα για μείωση φόρων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μιλούν για «μάχη» αλλά για «πόλεμο» που μπορεί να κρατήσει μήνες, με την Αθήνα να επιδιώκει τη σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων σε πρώτη φάση για το πετρέλαιο θέρμανσης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τη διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση αλλά και τη βελτίωση των ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία από το τρέχον έτος. Η τρόικα φαίνεται να πείθεται από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ για την ειδική εισφορά θέτει θέμα παράτασης του μέτρου τουλάχιστον για ακόμη ένα χρόνο χωρίς να συζητά προς το παρόν τη μείωση των συντελεστών.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, περιγράφοντας τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης, δήλωσε ότι «τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα… να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη: που σημαίνει να αρχίσουμε να μειώνουμε τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα πλεονάσματα που πετύχαμε. Αλλά κάθε χρονιά που περνάει από εδώ και μπρος οι φόροι πρέπει να μειώνονται».

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τρόικας από την πρώτη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών έπαιξαν «άμυνα», θέτοντας το ζήτημα της παράτασης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ επιχείρησαν να «προσγειώσουν» τη συζήτηση για φοροελαφρύνσεις, βάζοντας ως προϋπόθεση τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Η τρόικα μπορεί να έβαλε «φρένο» στα σχέδια της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να ανησυχούν. Μετά από σύσκεψη 3,5 ωρών που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τον Ε. Βενιζέλο, τον Γκ. Χαρδούβελη και τον Γ. Στουρνάρα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε για ακόμη μια φορά την αισιοδοξία του για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο συνολικό σχέδιο για την οικονομία.

Παράλληλα, oι πιστωτές δήλωσαν ότι περιμένουν το σχέδιο για την κάλυψη της «τρύπας» περίπου 1 δισ. ευρώ που προκαλούν οι δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια και κάλεσαν την κυβέρνηση να υλοποιήσει περίπου 600 εκκρεμείς δράσεις, οι οποίες έπρεπε να υλοποιηθούν την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.

Η τρόικα κατέστησε σαφές ότι η συζήτηση για φοροελαφρύνσεις θα ξεκινήσει μετά την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρδούβελης τούς διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς είναι η αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης.

Το πλέγμα των προτάσεων που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο στην τρόικα θα «κλειδώσει» στα τέλη Αυγούστου, όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα επικαιροποιημένα στοιχεία για τη ροή είσπραξης των φορολογικών εσόδων. Οι επιδόσεις στον τομέα αυτό θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την «τύχη» των φορο-ελαφρύνσεων και τον χρόνο ενεργοποίησής τους με μεγάλο αστάθμητο παράγοντα τις αντιδράσεις της τρόικας σε μια περίοδο που διακυβεύεται η μεγάλη συμφωνία για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο των φορο-ελαφρύνσεων αποτελεί το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης με το οποίο θα πορευτεί μέχρι τις επόμενες εκλογές όποτε αυτές γίνουν.

Στο οικονομικό επιτελείο είναι απολύτως ευθυγραμμισμένοι στη θέση ότι τα βήματα μείωσης των φόρων θα πρέπει να είναι σχεδιασμένα με μεγάλη προσοχή εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων, τα οποία κάθε φορά θα διαμορφώνονται. Και συμφωνούν επίσης ότι τα «κλειδιά» των περιθωρίων κρατούν αφενός η ταχύτητα επανόδου στην ανάπτυξη και η άμεση ενεργοποίηση μέτρων και παρεμβάσεων για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από τον ΦΠΑ το Δημόσιο χάνει 10 δισ. ευρώ τον χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται το φθινόπωρο να δώσει «μάχη» σε τέσσερα φορολογικά «μέτωπα»:

1. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης
Η τρόικα από την πρώτη ημέρα του θερινού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας έδειξε τις προθέσεις της. Επιμένει και ζητά την επέκταση του μέτρου τουλάχιστον και το 2015. Η ειδική εισφορά θεωρητικά τελειώνει το 2014. Νόμος δεν υπάρχει για την επέκτασή της μέχρι σήμερα και στο Μεσοπρόθεσμο δεν περιλαμβάνονται έσοδα από έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης το 2015. Από τη στιγμή που η τρόικα επιμένει στη διατήρηση του μέτρου τουλάχιστον και για ένα ακόμη έτος η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα επιδιώξει να πείσει τους δανειστές μας να εφαρμοστεί «ψαλιδισμένη», βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη μείωση κατά 50% των συντελεστών 1%-4% που εφαρμόζεται για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

2. Πετρέλαιο θέρμανσης

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι το μέτρο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης απέτυχε παταγωδώς καθώς άνοιξε «τρύπα» κοντά στα 500 εκατ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού της τελευταίας διετίας και παράλληλα «πάγωσε» τα νοικοκυριά. Η επιτροπή θα παρουσιάσει σχέδιο που θα προβλέπει τη μείωση των συντελεστών, με το βασικό σενάριο να είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στο κίνησης κατά 15%-20%. Επίσης ένα άλλο σενάριο που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ο φόρος των 330 ευρώ το χιλιόλιτρο να επιστρέφει στα 60 ευρώ για δικαιούχους οι οποίοι θα οριστούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα προμηθεύονται το πετρέλαιο στη χαμηλή τιμή με κουπόνια.

3. ΦΠΑ στην εστίαση

Για τον ΦΠΑ στην εστίαση η κυβέρνηση δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο 23%. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13% «ζέστανε» την κατανάλωση και ενίσχυσε τα ταμεία του Δημοσίου και όπως αναφέρει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «όσο περνούν οι μήνες, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση έχει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει να διακρίνουμε εάν αυτό οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης λόγω μείωσης των τιμών ή/και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Η εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση λήγει κανονικά στο τέλος του 2014, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα διατηρηθεί και το επόμενο έτος, ενώ η κυβέρνηση θέλει να μειώσει σταδιακά τους συντελεστές με ενδεχόμενο πρώτο βήμα τον περιορισμό του 23% στα επίπεδα του 18%.

4. Ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να ανέρχονται στα 66,4 δισ. ευρώ. η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θέτει ξανά στην τρόικα το αίτημα για βελτίωση των όρων της πάγιας ρύθμισης με στόχο να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι αλλά και να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης είναι της άποψης ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στον αριθμό των δόσεων μεταξύ οφειλετών ασφαλιστικών ταμείων και εφορίας, ενώ έχει καταγράψει όλα τα «αγκάθια» της προηγούμενης ρύθμισης. Τα συνολικά χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 66,4 δισ. ευρώ, ενώ μόνο την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και στα τελωνεία ξεπέρασαν τα 5,2 δισ. ευρώ. Τα χρέη των πολιτών και επιχειρήσεων αυξάνονται κάθε μήνα με ρυθμό μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις υποχρεώσεις. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα ότι οι περισσότερες μηνιαίες δόσεις, ακόμη και η αύξησή τους από 12 που είναι σήμερα (πάγια ρύθμιση) σε 72, θα βοηθήσει τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Εφόσον συνεχιστεί η θετική πορεία των εσόδων
Στόχος η καθίζηση του ΦΠΑ στο 12%

Σε επόμενη φάση και εφόσον συνεχιστεί η θετική πορεία των εσόδων, τότε φαίνεται πως δημιουργούνται τα περιθώρια για σταδιακή μείωση των φόρων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ο οδικός χάρτης για τους φόρους που έχει παρουσιάσει ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει στην πλήρη του εφαρμογή σε καθίζηση του ΦΠΑ από το 23% στο 12%. Στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% θα υποχωρήσει στο 33%, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιβαρύνονται για τα κέρδη τους με συντελεστή 15%. Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση επιδιώκει:

Φυσικά πρόσωπα

Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Το σχέδιο προβλέπει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να μην υπερβαίνει το 33% από 42% που ανέρχεται σήμερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις ο βασικός φορολογικός συντελεστής 26%-33% που επιβάλλεται σήμερα στα καθαρά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εξετάζεται σε πρώτη φάση να μειωθεί στο 20% και αργότερα να διαμορφωθεί στο 15% για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες επιχειρήσεων.

 Τεκμήρια

Μείωση σε πρώτη φάση και τελικά πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αρχικά σχεδιάζεται η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις πισίνες και τα σκάφη αναψυχής που κατέχουν οι φορολογούμενοι. Η μείωση θα ισχύσει το 2015 κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2014. Από το 2016, όταν θα λειτουργεί πλήρως το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, το οποίο θα περιέχει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση των φυσικών προσώπων, τα τεκμήρια διαβίωσης θα καταργηθούν.

Αυτοκίνητα

Η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων την κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβλήθηκε το 2010 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στα καινούργια Ι.Χ. αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ και στα μεταχειρισμένα Ι.Χ. με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία μεγαλύτερη των 16.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ : ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites