Πρόσκαιρη μείωση συντάξεων για 746.858 συνταξιούχους – ξεκινάει ο «Άτλας».

Ξαφνική μείωση συντάξεων, που θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 30 έως 40 ευρώ το μήνα, θα υποστούν 746.858 συνταξιούχοι στην καταβολή των συντάξεων του μηνός Αυγούστου, που θα γίνει στο τέλος Ιουλίου. Αιτία, το γεγονός ότι αλλάζει η μηνιαία παρακράτηση του φόρου εισοδήματος για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν δύο συντάξεις ή και περισσότερες. 

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο και το υπουργείο Εργασίας, η συγκεκριμένη μηνιαία παρακράτηση θα γίνεται στο εξής με τέτοιο τρόπο ώστε το συνολικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, αυτής της κατηγορίας συνταξιούχων να είναι μηδενικό. Ουσιαστικά πρόκειται για μεταβολές «λογιστικού χαρακτήρα», καθώς στο εξής η παρακράτηση που θα γίνεται θα αφορά το συνολικό εισόδημα από συντάξεις. Το υπουργείο Εργασίας μάλιστα, επισημαίνει ότι ο συνταξιούχος στο τέλος δεν θα καλείται να πληρώσει καθόλου φόρο και λόγω της έκπτωσης που έχει 1,5%, θα εξοικονομεί ένα ποσό. Σε μηνιαία βάση όμως, θα υπάρξουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που θα υποστούν μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους. Παράλληλα, από σήμερα ξεκινάει η τροφοδότηση από τα ταμεία με στοιχεία, προς το νεοσύστατο σύστημα «Άτλας».

Με τη σημείωση ότι η συγκεκριμένη περικοπή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, το υπουργείο Εργασίας διευκρίνισε ότι το 70% όσων λαμβάνουν μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές άνω των 750 ευρώ, από δύο ή περισσότερες συντάξεις, θα υποστούν μείωση 30 ευρώ το μήνα. Οι υπόλοιποι θα έχουν μείωση που θα ανέλθει στο ποσό των 40 ευρώ το μήνα, λόγω αντίστοιχης αύξησης της παρακράτησης φόρου. Με το νέο υπολογισμό θα υπάρξουν και 399.231 ωφελούμενοι, οι οποίοι θα διαπιστώσουν μια μέση αύξηση στις μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές τους, της τάξης των 15 ευρώ το μήνα. Αιτία η απαλοιφή της οριζόντιας παρακράτησης του φόρου στις επικουρικές συντάξεις. Συνολικά από τις αλλαγές στον τρόπο της μηνιαίας παρακράτησης φόρου από συντάξεις, θα επηρεαστούν 1.146.089 συνταξιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα παρακράτησης φόρου, εφαρμόζεται ήδη σε όσους λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη.

Ουσιαστικά, με το νέο σύστημα, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα παρακρατούν κάθε μήνα το 1/12 των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα από συντάξεις, που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι. Θα υπάρχει προσαρμογή του ύψους της μηνιαίας παρακράτησης, έτσι ώστε ο συνταξιούχος να μην οφείλει φόρο κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

 Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης: «Αξιοποιώντας το πρότυπο πληροφοριακό σύστημα «ΗΛΙΟΣ» – μέσω του οποίου για πρώτη φορά στη χώρα μας και ύστερα από πολλές δεκαετίες, χαρτογραφήσαμε πλήρως το συνταξιοδοτικό χάρτη της Ελλάδας – αντιμετωπίσαμε με επιτυχία δύο μεγάλες προκλήσεις για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων. Η πρώτη ήταν να εξαλείψουμε οριστικά τις τριτοκοσμικές εικόνες αναμονής των συνταξιούχων στα ασφαλιστικά ταμεία για να παραλάβουν τις βεβαιώσεις των συντάξιμων αποδοχών τους. Πράγματι, από φέτος κανείς συνταξιούχος δεν περνά πλέον το «κατώφλι» των ταμείων, αφού οι ηλεκτρονικές φορολογικές τους δηλώσεις είναι προσυμπληρωμένες.

Η δεύτερη πρόκληση είναι κανείς πλέον συνταξιούχος να μην περνά και το «κατώφλι» της εφορίας. Αυτό το πετυχαίνουμε, ήδη από την απονομή των συντάξεων του Αυγούστου, με την ενιαία φορολογική αντιμετώπιση όσων παίρνουν δύο, τρεις ή και περισσότερες συντάξεις με αυτούς που παίρνουν μία σύνταξη – ένα δίκαιο μέτρο – και τη μηδενική εκκαθάριση φόρου στο τέλος. Και όλα αυτά χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις ούτε κατά ένα ευρώ».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η συγκεκριμένη αλλαγή στον τρόπο παρακράτησης του φόρου από τους συνταξιούχους, είναι εφικτή λόγω της λειτουργίας, από την 1η Ιουνίου 2013 και μετά, του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος». Σε πρώτη φάση κατέστη δυνατό να μάθει, επιτέλους, το υπουργείο Εργασίας, πόσοι συνταξιούχοι υπάρχουν και ποια είναι η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη, καθώς και πόσες και ποιες ακριβώς συντάξεις λαμβάνει ο καθένας. Στη συνέχεια, προωθήθηκαν οι εξής αλλαγές:

* Από φέτος απλοποιήθηκε η υποβολή φορολογικής δήλωσης των συνταξιούχων καθώς οι συντάξιμες αποδοχές της περιόδου 1/1/2013 έως 31/12/2013 προσυμπληρώθηκαν αυτόματα στην ηλεκτρονική φορολογική τους δήλωση. Έτσι, σταμάτησε η συλλογή βεβαιώσεων μέσω ταχυδρομείου, με στόχο να μειωθεί η ταλαιπωρία των συνταξιούχων και οι ουρές στα υποκαταστήματα των ταμείων. Στο εξής περίπου 2,7 εκατ. Συνταξιούχοι θα μπορούν να επιβεβαιώσουν ηλεκτρονικά τις αποδοχές τους κατά τη διάρκεια της υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης.

*Τα βιβλιάρια ασθενείας έπαψαν να θεωρούνται. Περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι (άμεσα ή έμμεσα) απαρτίζουν από 1/6/2014 το «Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης» (στο πλαίσιο του συστήματος «ΑΤΛΑΣ») με ηλεκτρονική ένδειξη ασφαλιστικής ικανότητας διαθέσιμη online σε όλους τους παρόχους υπηρεσίων πρωτοβάθμιας (ιατροί, φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα) και δευτεροβάθμιας (δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές) περίθαλψης.

* Από σήμερα, 21 Ιουλίου 2014 όλοι οι φορείς ξεκινούν τη διαδικασία για την τροφοδότηση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», με όλη τη διαθέσιμη ψηφιακή πληροφορία ώστε από το Νοέμβριο του 2014 όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στο ασφαλιστικό βιογραφικό τους για την τελευταία εικοσαετία. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το 2015 το σύστημα «Άτλας», με την ενσωμάτωση αρχείων και από προηγούμενα έτη και να απλοποιηθεί η απονομή της σύνταξης. Στο υπουργείο Εργασίας αισιοδοξούν ότι θα καταστεί δυνατό το θέμα της απονομής σύνταξης να είναι πλέον ζήτημα ημερών, ακόμα και στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης. Σημειώνεται πάντως ότι έως τώρα οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα δύο έτη.

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο
www.dikaiologitika.gr

www.dikaiologitika.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites