«Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος»

Με δύο εκδηλώσεις γιόρτασε ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Την Τετάρτη 4 Ιουνίου το απόγευμα πραγματοποίησε, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου, ημερίδα στην Κόπραινα με θέμα «Γνωρίζουμε το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού…φροντίζουμε για την προστασία του», στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού», που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (Άξονας 9:“Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας”) του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).
Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Αράχθου κ. Δημήτρης Μπέλλος, ο οποίος δήλωσε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθημερινή ευθύνη όλων μας προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των σημερινών αλλά και των μελλοντικών γενεών. Στη συνέχεια, έκανε μια σύντομη παρουσίαση των δράσεων του ΚΠΕ Αράχθου, παρουσιάζοντας τα προγράμματα που υλοποιεί. 
Ακολούθησε η εισήγηση του Διευθυντή του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, κου Δημήτρη Μπαρέλου, ο οποίος αφού παρουσίασε τις δράσεις του Φορέα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού από τις παράνομες ανθρώπινες δραστηριότητες και οι οποίες έχουν ανατρέψει την οικολογική ισορροπία της περιοχής. Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Μπαρέλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το μέλλον του Αμβρακικού Κόλπου θα εξαρτηθεί από τη βούληση όλων των ανθρώπων της περιοχής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας να προασπίσουν την προστασία μιας τόσο ευαίσθητης και συνάμα επιβαρυμένης οικολογικά περιοχής. Είναι βέβαιο ότι η πιστή εφαρμογή της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι αρκετή για να ανασχεθεί η επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης».
Στη συνέχεια, ο Περιβαλλοντολόγος-Ορνιθολόγος κ. Γιάννης Ρουσόπουλος, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό έκανε στους παρευρισκόμενους μια αναλυτική «περιήγηση» στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, παρουσιάζοντας την σπάνια σε ομορφιά χλωρίδα και ορνιθοπανίδα, καθώς και την αλιευτική παράδοση της περιοχής. Όπως τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος: «Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι από τα σημαντικότερα υγροτοπικά συμπλέγματα της Ελλάδας λόγω της μεγάλης έκτασής του και της μεγάλης βιολογικής, αισθητικής και επιστημονικής του αξίας και είναι ευθύνη όλων μας να τον προστατέψουμε». Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με παρατήρηση πουλιών στο πεδίο με κιάλια και τηλεσκόπια.
Την Πέμπτη 5 Ιουνίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού παρευρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΠΕ Ζηρού σε συνεργασία με τον Φορέα, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρέβεζας και τους Σχολικούς Συμβούλους της Π.Ε. Πρέβεζας στην Θεοφάνειο Αίθουσα. Οι μικροί μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την επιτακτική ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας και παρουσιάζοντας τις δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που πραγματοποίησαν με τη βοήθεια των δασκάλων τους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Από το Γραφείο Τύπου του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites