Πιστοποιημένος φορέας ΟΣΔΕ για την Π.Ε. Πρέβεζας η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η μοναδική στη χώρα που κατέθεσε αίτηση και πιστοποιήθηκε ως φορέας συγκέντρωσης από τους αγρότες δηλώσεων ΟΣΔΕ, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να εισπράττουν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.  Σήμερα η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται στην Π.Ε. Πρέβεζας, ενώ πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής είναι τα επόμενα χρόνια να αναλάβει το έργο και σε άλλες περιφερειακές ενότητες.

Στο θέμα αυτό και με αφορμή τις έντονες διαμαρτυρίες αγροτών για υπέρογκες χρεώσεις που τους γίνονται από άλλους πιστοποιημένους φορείς, αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων, δήλωσε και τα εξής:

“Κάναμε μία τεράστια, και ίσως μοναδική προσπάθεια σε όλη την Ελλάδα, για να πάρουμε ένα  τμήμα από το ΟΣΔΕ, εκεί που βλέπαμε πως τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, υπάρχει μεγάλο κενό, με μοναδικό σκοπό να συνδράμουμε τους κτηνοτρόφους και όλους αυτούς που διεκδικούν μια καλύτερη μοίρα. Δυστυχώς, όπου πηγαίνουμε αυτόν τον καιρό στην Ήπειρο, μας  διαμαρτύρονται  ότι είναι υψηλές οι τιμές που ζητούνται για τις δηλώσεις για το ΟΣΔΕ. Δεν θέλαμε σε αυτή τη φάση να κοντραριστούμε με κανέναν και προτείνουμε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προς όφελος των κτηνοτρόφων.  Μας παρακάλεσαν κεντρικά να δηλώσουμε τελικά μόνο την Π.Ε. Πρέβεζας για το ΟΣΔΕ,  κάτι που κάναμε,  παρά την προετοιμασία  που είχαμε κάνει  και για άλλες περιοχές. Επειδή πρώτη φορά γίνεται αυτό, πιστεύω ότι του χρόνου θα αναπτυχθούν τέτοιες συνεργασίες για το ΟΣΔΕ που θα έχουν σοβαρά οφέλη για τον πρωτογενή τομέα, που είναι  ένας κατατρεγμένος κλάδος, που θέλει βοήθεια. Εμείς ως Περιφερειακή Αρχή, ξεκινάμε με την ενασχόληση με το ΟΣΔΕ στην περιοχή της Πρέβεζας. Όμως, παραμένουμε ανοιχτοί σε όλους τους άλλους φορείς που ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο, ώστε να γίνει κάτι προς όφελος την κτηνοτρόφων”.

Για το φυσικό αέριο

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ερωτηθείς για τις τελευταίες αναφορές σχετικά με τη σύνδεση της Ηπείρου με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑP) μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

«Από τη συνεργασία που έχουμε μέχρι σήμερα με όσους ασχολήθηκαν με το φυσικό αέριο στην Ήπειρο, έχουμε πολλές απορίες και πικρίες. Εμείς έχουμε κάνει τα πρέποντα. Η  Ήπειρος είναι ένας ορεινός χώρος  και οι κάτοικοί της έχουν το ίδιο  δικαίωμα,  με τους κατοίκους των Αθηνών  για φθηνή ενέργεια και θέρμανση. Στο πλαίσιο της ισοτιμίας όλων των κατοίκων απέναντι στο Σύνταγμα, νομίζω ότι έχει υποχρέωση το Ελληνικό Κράτος να συμβάλλει στην ύπαρξη φυσικού αερίου στην Ήπειρο».

Συνεχίζοντας ο κ. Καχριμάνης, σημείωσε πως από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής θα γίνει καταγραφή των αναγκών σε φυσικό αέριο, τόσο για επαγγελματικούς σκοπούς, όσο και για οικιακή χρήση. Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Εμείς θα καταγράψουμε ποιες μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρείες της περιοχής χρειάζονται αέριο. Επίσης, η οικιακή χρήση στην Ήπειρο είναι μεγάλο θέμα, γιατί είναι υψηλό το κόστος της θέρμανσης. Πρόκειται για μια παράμετρο που πρέπει να τεθεί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι παροχής φυσικού αερίου και αυτά τα έχουμε καταγράψει και τα έχουμε αποστείλει στο αρμόδιο Υπουργείο. Βέβαια, αυτό πολλές φορές  δεν αποφασίζει από μόνο του, όπως δεν αποφάσισε η Ελλάδα από που θα περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου. Όμως, θέλουμε να είναι πιο αντικειμενικό για την Ήπειρο. Να μην ξεχνάμε πως στη νέα Περίοδο 2014-2020 υπάρχουν δράσεις καινοτομίας, που  προβλέπουν τη χρήση φυσικού αερίου, είτε πρόκειται για βιομηχανίες, είτε για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ακόμη και για καλλιέργειες. Εμείς ζητάμε να μην μας βάζουν στην άκρη, επειδή ο αγωγός πέρασε βορειότερα της Ηπείρου. Πολλά μπορούν να γίνουν, όπως γίνονται σε όλο τον κόσμο. Μπορούν ακόμη να τοποθετηθούν δεξαμενές και από εκεί να γίνεται διανομή φυσικού αερίου, μέχρις ότου  προκύψουν  άλλες δυνατότητες,  που σίγουρα θα υπάρχουν για την Ήπειρο, αφού το Ιόνιο θα δώσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου».

Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

Στη σημερινή συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε το πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για το έργο ΣΔΙΤ «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου», μετά την δικαστική προσφυγή των επιλεγμένων εταιρειών, στο πλαίσιο της Φάσης Β.ΙΙ – Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

Σύμφωνα με το πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού, με συγκεκριμένη αιτιολόγηση, κρίνονται αβάσιμες οι προδικαστικές προσφυγές, και πλέον αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης  που θα γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 24 Ιουνίου.

Επίσης, με απόφαση της Ο.Ε. αναδείχθηκαν οι ανάδοχοι για τα έργα:

 «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού από κόμβο Μεταμόρφωσης έως Μονοδένδρι Ζαγορίου», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ (Ανάδοχος: Τσουμάνης Ευάγγελος και ΣΙΑ Ε.Ε.)
 «Αποκατάσταση οδού Αρτοπούλα – Παρδαλίτσα – Βαλανιδιά – Αγ. Νικόλαος», προϋπολογισμού 114.000 ευρώ (Ανάδοχος: R-V-R Κατασκευαστική ΕΠΕ)
 «Συντήρηση οδού Λίμνη Πηγών Αώου προς Ανατολικό Ζαγόρι», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ (Ανάδοχος: Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.)
 «Διαμόρφωση κόμβου εισόδου στο αλιευτικό καταφύγιο Παντοκράτορα Πρέβεζας», προϋπολογισμού 24.600 ευρώ (Ανάδοχος: Γεώργιος Μποκιας του Αθανασίου).

Δημοπρατείται η ολοκλήρωση της βατότητας
Ηγουμενίτσας – Δρέπανο – Αγιονάζι

Τέλος, με αποφάσεις της Επιτροπής δημοπρατείται το έργο «Ολοκλήρωση βατότητας Ηγουμενίτσας – Δρέπανο – Αγιονάζι» προϋπολογισμού 614.900 ευρώ και επαναδημοπρατείται το έργο «Αποκατάσταση οδού στην Τ.Κ. Μιχαλιτσίου της Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 90.000 ευρώ, καθώς η διεξαγωγή του ανοιχτού διαγωνισμού απέβη άκαρπη.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites