Διακοπές στα… σπίτια οι Ηπειρώτες!


Κερδίζουν έδαφος τα χωριά και οι μονοήμερες αποδράσεις στις κοντινές παραλίες…

• ΔΙΑΚΟΠΕΣ! Άγνωστη λέξη τείνει να γίνει για πολλούς, αφού φέτος η πλειοψηφία των Ελλήνων (3 στους 4) θα αγναντεύει από μακριά τις παραλίες και τα θέρετρα! Τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) είναι αποκαλυπτικά: Το 75% των Ελλήνων δεν θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές, όχι γιατί έχει κάποιες άλλες υποχρεώσεις, αλλά γιατί δεν βγαίνει οικονομικά. Το ίδιο, ίσως και λίγο μεγαλύτερο, ποσοστό αφορά και τους Ηπειρώτες, οι οποίοι θα αρκεστούν να κάνουν διακοπές στα… σπίτια τους, άντε το πολύ στα χωριά τους, μιας και τα έξοδα σίγουρα θα είναι πολύ λιγότερα.
Μονοήμερες αποδράσεις…
Μπορεί οι διακοπές, όπως τις ξέραμε μέχρι πριν λίγα χρόνια, δηλαδή μία με δυο εβδομάδες σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος να αποτελούν πλέον παρελθόν, ωστόσο οι Ηπειρώτες δεν θα το βάλουν κάτω και θα αρκεστούν στις μονοήμερες αποδράσεις στις κοντινές παραλίες. Βέβαια, κι αυτές θα γίνουν με κάποιο προγραμματισμό, αφού τα έξοδα της βενζίνης είναι πλέον υπολογίσιμα. Έτσι, είτε θα επιλέγουν άλλο μεταφορικό μέσο (για παράδειγμα λεωφορεία που ίσως μισθωθούν για μονοήμερες εκδρομές), ή μοιράζοντας τα έξοδα με άλλους, χρησιμοποιώντας ένα μόνο αυτοκίνητο.
Πολλές υποχρεώσεις…
Δεν θα πρέπει λοιπόν να προκαλεί σε κανέναν έκπληξη το γεγονός ότι  οι διακοπές πλέον αποτελούν είδος πολυτελείας για τους περισσότερους, αφού υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις, οι οποίες δεν παίρνουν καμία αναβολή. Δεν περισσεύει τίποτε στο πορτοφόλι πολλών νοικοκυριών όταν (αν και η αγοραστική δύναμη έχει καταποντιστεί) τα αγαθά πρώτης ανάγκης και κυρίως τα τρόφιμα εξακολουθούν να έχουν ανοδική πορεία.  Και φυσικά τα έξοδα μιας οικογένειας δεν περιορίζονται μόνο στα τρόφιμα. Υπάρχουν και άλλες ανελαστικές δαπάνες, όπως ΔΕΗ (που σημειωτέον από 1η Ιουλίου αυξάνονται τα οικιακά τιμολόγια), νερό, τηλέφωνο, ενοίκια, ή στεγαστικά και άλλα δάνεια στις τράπεζες.
Εάν σ’ αυτά υπολογισθούν και τα έξοδα φροντιστηρίων, για όσους έχουν παιδιά κοντά στις πανελλαδικές εξετάσεις, τα θερινά φροντιστήρια αποτελούν έναν επιπλέον βραχνά για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Οικονομικότερα στα χωριά!
Σύμφωνα και με την έρευνα του ΙΝΚΑ, το μέρος καταγωγής φαίνεται πως κερδίζει έδαφος,
καθώς εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες. Έτσι λοιπόν τα χωριά μας αν και παραδοσιακά γέμιζαν τον Αύγουστο, φέτος θα ξαναζωντανέψουν λίγο νωρίτερα. Κυρίως οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που συνήθως αρχικά πήγαιναν για μερικά μπάνια και μετά επισκέπτονταν το χωριό τους, φέτος απ’ ότι όλα δείχνουν μάλλον θα προτιμήσουν τον τόπο καταγωγής τους για το σύνολο των διακοπών τους.
Δεν υπάρχουν τα λεφτά!
Το ΙΝΚΑ, στην έρευνά του, εκτιμά ότι το ελάχιστο κόστος για διαμονή – διατροφή 15 ημερών μιας τετραμελούς οικογένειας σε τουριστικό προορισμό αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ.
Γι’ αυτό και κατά το 2014 θα πραγματοποιήσει:
* 4 ήμερες διακοπές το 40% των οικογενειών
* 7 ημέρες το 25% των οικογενειών
* 10 ήμερες το 20% των οικογενειών
* 15 ήμερες το 13% των οικογενειών
* 20 ήμερες μόλις το 2% των οικογενειών.
Ακόμη, το Ινστιτούτο, σχολιάζοντας και τα παράπονα των καταναλωτών για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (κόστος μεταφοράς ΙΧ και ατόμου, προβληματικός κλιματισμός), τονίζει πως αποτελούν ένα επιπλέον αίσθημα ανασφάλειας για την μετακίνησή τους.
***
• Είναι αναπόφευκτο λοιπόν οι διακοπές για πολλούς, που δεν έχουν άλλη επιλογή, να περνούν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Για να μην αναφερθούμε και σε όσους έχουν άπλετο χρόνο στην διάθεσή τους, λόγω ανεργίας, αλλά η τσέπη τους είναι άδεια.
Σημεία και αυτά της ελληνικής οικονομικής κρίσης…
proinoslogos.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites