Εξοικονομώ κατ’ Οίκον επιδότηση για ενεργειακή ανακαίνιση σπιτιών -Δημοσίου-δήμων και τα επαγγελματικά κτίρια.

Σε πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α) και της Διεθνούς Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτο Παραδιά, και τον συντονιστή του Φορέα Παθητικών Συστημάτων και Συστημάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας, Παντελή Πατενιώτη, δόθηκε η υπόσχεση ότι ο προϋπολογισμός θα φτάσει τα 700 εκατ. €, ενώ το πρόγραμμα θα ενισχυθεί με άλλα 450 εκατ. € για να ενταχθούν και ακίνητα του Δημοσίου και των δήμων καθώς και επαγγελματικά κτίρια. Ο υπουργός είπε επίσης ότι με άλλα 450 εκατ. € -ιδιωτική και δημόσια δαπάνη- θα επεκταθεί το πρόγραμμα και για κτίρια του Δημοσίου, των δήμων και τα επαγγελματικά κτίρια. Οπως είπε ο κ. Μανιάτης: «Χρηματοδοτούμε με 65 εκατομμύρια ευρώ την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου για την αναβάθμιση στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για χιλιάδες κατοικίες. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε μεγάλη ρευστότητα στον χώρο της οικοδομής και ταυτόχρονα συντηρούμε τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί». 

Τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα 

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες/ωφελούμενους, οι οποίοι, εισοδηματικά, εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες, με διακριτά κίνητρα ανά κατηγορία. 
Συγκεκριμένα: 
Ωφελούμενοι – Κίνητρα Κατηγορίας Α1: Οι Ωφελούμενοι των οποίων το ατομικό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 20.000 €. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν δάνειο ύψους 30% με επιδότηση επιτοκίου 100% και επιχορήγηση ύψους 70%, επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού όπως αυτός θα προκύπτει μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης, με απευθείας πληρωμή των αναδόχων/ προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από την τράπεζα. 

Ωφελούμενοι – Κίνητρα Κατηγορίας Α2: Οι ωφελούμενοι των οποίων το ατομικό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 12.000 € και δεν ξεπερνά τις 40.000 € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 20.000 € και δεν ξεπερνά τις 60.000 €. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν δάνειο ύψους 65% με επιδότηση επιτοκίου 100% και επιχορήγηση ύψους 35%, επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού όπως αυτός θα προκύπτει μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης, με απευθείας πληρωμή των αναδόχων/ προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από την τράπεζα. 

Ωφελούμενοι – Κίνητρα Κατηγορίας Β: Οι ωφελούμενοι των οποίων το ατομικό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 40.000 € και δεν ξεπερνά τις 60.000 € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 60.000 € και δεν ξεπερνά τις 80.000 €. 

Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν δάνειο ύψους 85% με επιδότηση επιτοκίου 100% και επιχορήγηση ύψους 15%, επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού όπως αυτός θα προκύπτει μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης, με απευθείας πληρωμή των αναδόχων/ προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από την τράπεζα. Προβλέπεται δυνατότητα λήψης 4/5/6ετούς δανείου, με ή χωρίς εγγυητή, χωρίς προσημείωση ακινήτου, δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις, καθώς και εξόφληση των προμηθευτών/ αναδόχων μέσω της τράπεζας χωρίς την εμπλοκή του πολίτη. Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα παρέχεται προκαταβολή 40% του προϋπολογισμού της αίτησης. 

Για την ένταξη στο Πρόγραμμα απαιτείται η διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις παρεμβάσεις), το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά 100% από το Πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου. Επιπλέον, καλύπτεται δαπάνη για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. 

Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα θα πρέπει να κάνει τις ενεργειακές επιθεωρήσεις από τους πιστοποιημένους ενεργειακούς επιθεωρητές. Οι επιθεωρήσεις γίνονται πριν και μετά τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου, το κόστος των ελέγχων καλύπτεται κατά 100% από το πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου. Επιπλέον, καλύπτεται δαπάνη για αμοιβή συμβούλου έργου έως 250 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Για να ενταχθεί στο πρόγραμμα κάποιος θα πρέπει πρώτα να πετύχει: 

1. Προέγκριση δανείου – πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση. 
2. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών. 
3. Αίτηση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα, υπογραφή δανειακής σύμβασης, εκταμίευση προκαταβολής. 
4. Πραγματοποίηση των παρεμβάσεων – δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση. 
5. Προσκόμιση δικαιολογητικών και εκταμίευση και του υπόλοιπου ποσού του δανείου και της επιχορήγησης. 

Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία για το τμήμα της που αφορά το σύνολο των διαμερισμάτων του κτιρίου, καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. 

Ειδικές προϋποθέσεις: 
Για να χαρακτηριστεί μια πολυκατοικία ως σύνολο των διαμερισμάτων του κτιρίου επιλέξιμη κατοικία θα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα: 
• Τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κατοικία. Δεν χαρακτηρίζονται όμως ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου). 
• Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του κτιρίου, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθέναν από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα. 
• Υποβάλλεται ένα πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης που αφορά συνολικά το μέρος του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία. 

πηγή: Έθνος


1 σχόλιο για “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον επιδότηση για ενεργειακή ανακαίνιση σπιτιών -Δημοσίου-δήμων και τα επαγγελματικά κτίρια.”

  1. Ο/Η anakainisi-spitiou mcr λέει:

    Πάρα πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον το άρθρο! Ιδιαίτερο κατατοπιστικό σχετικά με την ανακαινιση σπιτιου anakainisi-spitiou-mcr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites