ΕΛΛΑΔΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις του μέτρου 3.5 για ενισχύσεις στην αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.

Την πρόσκληση για το μέτρο 3.5 «Πιλοτικά Σχέδια» που εντάσσεται στον Άξονα 3 «Μέτρα κοινού ενδιαφέροντος» και αφορά σε Πράξεις που συμβάλλουν στην απόκτηση και διάδοση νέων τεχνικών γνώσεων στον τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Δυνητικοί δικαιούχοι οικονομικών ενισχύσεων απο το μέτρο 3.5 για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες
1Η Κατηγορία 
α. Επιχειρήσεις σε συνεργασία με ερευνητικούς (επιστημονικούς) ή τεχνικούς (τεχνολογικούς) φορείς (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής επιστημονική παρακολούθηση.
β. Αναγνωρισμένες επαγγελματικές οργανώσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, σε συνεργασία με ερευνητικούς (επιστημονικούς) ή τεχνικούς (τεχνολογικούς) φορείς (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής επιστημονική παρακολούθηση.
2Η Κατηγορία 
γ. Ερευνητικοί (επιστημονικοί) ή τεχνικοί (τεχνολογικοί) φορείς (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα κ.λ.π.)
δ. Αναγνωρισμένες επαγγελματικές οργανώσεις που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα, σε συνεργασία με ερευνητικούς (επιστημονικούς) ή τεχνικούς (τεχνολογικούς) φορείς (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα κ.λ.π.), ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής επιστημονική παρακολούθηση.
Σημειώνεται ότι :
Α. Η στήριξη που χορηγείται στο πλαίσιο του μέτρου 3.5, δεν καλύπτει δαπάνες που σχετίζονται με την «πειραματική αλιεία» εκτός αν εστιάζονται στη δοκιμή επιτακτικότερων αλιευτικών τεχνικών ή/και εργαλείων, για να κριθούν οι επιπτώσεις τους στα ιχθυοαποθέματα ή/και στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Β. Τα πιλοτικά σχέδια δεν πρέπει να έχουν άμεσα εμπορικό χαρακτήρα. Ενδεχόμενα κέρδη, παραγόμενα στη διάρκεια της υλοποίησης ενός πιλοτικού σχεδίου, αφαιρούνται από τη δημόσια ενίσχυση που χορηγείται στη σχετική πράξη.
3. Υποβολή φακέλου για την 1Η κατηγορία δικαιούχων
3.1. Διαδικασία υποβολής αιτήματος Για την ένταξη της Πράξης στο μέτρο 3.5, ο δυνητικός δικαιούχος υποβάλει φάκελο Αίτησης Ενίσχυσης – Χρηματοδότησης, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ακολουθεί η διαδικασία ελέγχου πληρότητας από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (Ε.Υ.Δ.Ε.Π. Αλιείας) όπως αυτή περιγράφεται αναλυτικά στο άρθρο 9 της οικείας Υ.Α. Για τις ολοκληρωμένες προτάσεις ακολουθεί η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των Πράξεων από την ΕΥΔΕΠ Αλιείας και την Επιτροπή Αξιολόγησης . Για τις Πράξεις που τελικώς επιλέγονται, αποστέλλεται στους δικαιούχους Απόφαση Χρηματοδότησης – Ένταξης Πράξης με αναπόσπαστο το Τεχνικό
Παράρτημα που αφορά στην αναλυτική περιγραφή του φυσικού αντικειμένου (μεθοδολογία υλοποίησης κ.τ.λ.) αλλά και η ανάλυση των δαπανών της Πράξης ανά κατηγορία καθώς και τυχόν ειδικούς όρους υλοποίησης. Η ΕΥΔΕΠ Αλιείας μετά την έκδοση της Απόφασης Χρηματοδότησης – Ένταξης Πράξης καταχωρίζει τα απαραίτητα στοιχεία του δικαιούχου στο ΟΠΣΑΑ. Με την λήψη της Απόφασης Χρηματοδότησης – Ένταξης Πράξης, ο δικαιούχος απαιτείται να εγγραφεί στο μητρώο συναλλασσομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ. (Αναλυτικές οδηγίες περιγράφονται στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr).
3.2. Διαδικασία Παρακολούθησης – Επαλήθευσης – Πιστοποίησης δαπανών Η παρακολούθηση της υλοποίησης της Πράξης πραγματοποιείται από την ΕΥΔΕΠ Αλιείας ενώ η επαλήθευση των πράξεων γίνεται από τα Όργανα Επαλήθευσης – Πιστοποίησης (Ο.Ε.Π.) τα οποία λειτουργούν ως όργανα της ΕΥΔΕΠ Αλιείας. Κατόπιν αιτήματος πιστοποίησης – επαλήθευσης του δικαιούχου , που ισοδυναμεί με αίτημα πληρωμής, το Ο.Ε.Π. διενεργεί επιτόπιες και διοικητικές επαληθεύσεις . Το αίτημα πιστοποίησης – επαλήθευσης του δικαιούχου υποβάλλεται στην ΕΥΔΕΠ Αλιείας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 13 της υπ.αριθ.191/31-01-2014 ΥΑ. Το ΟΕΠ συντάσσει την Έκθεση επαλήθευσης – πιστοποίησης, προσδιορίζοντας το φυσικό αντικείμενο των προϊόντων ή υπηρεσιών που έχει πιστοποιηθεί, σφραγίζει τα πρωτότυπα τιμολόγια με ένδειξη ότι η Πράξη χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΑΛ 2007-2013 και επίσης αναγράφει τον κωδικό ΟΠΣΑΑ του έργου σε κάθε παραστατικό. Η ΕΥΔΕΠ Αλιείας σύμφωνα με την Έκθεση Επαλήθευσης – Πιστοποίησης του ΟΕΠ, εκδίδει την Απόφαση έγκρισης τμηματικής ή συνολικής οικονομικής ενίσχυσης, η οποία κοινοποιείται στο δικαιούχο. Με την ολοκλήρωση της Πράξης ο δικαιούχος υποβάλλει αίτημα ολοκλήρωσης της Πράξης το οποίο ισοδυναμεί με το τελικό αίτημα πιστοποίησης -επαλήθευσης δαπανών. Σ’ αυτή την περίπτωση το ΟΕΠ συντάσσει την Τελική έκθεση επαλήθευσης – πιστοποίησης και αντίστοιχα η ΕΥΔΕΠ Αλιείας εκδίδει την Απόφαση / Βεβαίωσης Ολοκλήρωσης της Πράξης.
3.3. Διαδικασία Πληρωμής Η ΕΥΔΕΠ Αλιείας καταχωρεί όλα τα απαραίτητα για την πληρωμή του δικαιούχου στοιχεία στο ΟΠΣΑΑ και στη συνέχεια ο εγκεκριμένος φάκελος αποστέλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και συγκεκριμένα στο Τμ. Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας, όπου γίνεται επιβεβαίωση της έγκρισης πληρωμής, καθώς και διοικητικός έλεγχος του φακέλου.
Τα δικαιολογητικά που διαβιβάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ αναλύονται ως ακολούθως:
• Μία φορά στο αρχικό αίτημα πληρωμής
1. Απόφαση Χρηματοδότησης – Ένταξης της Πράξης. Αν προκύψουν τροποποιήσεις αυτές θα πρέπει να αποστέλλονται στα αντίστοιχα αιτήματα.
2. Απόσπασμα της συλλογικής απόφασης των έργων (ΣΑΕ) του Π.Δ.Ε στην οποία ανήκει η Πράξη.
• Προκαταβολή
• Αντίγραφο του αιτήματος προκαταβολής καθώς επίσης και Εγγυητική Επιστολή προκαταβολής αορίστου χρόνου σύμφωνα με το ΠΔ 118/2007 από τραπεζικό ίδρυμα επιλογής του δικαιούχου. Επισημαίνεται ότι, οι προκαταβολές είναι επιλέξιμες, σύμφωνα με το άρθρο 11 της υπ. αριθ. 195/28-02-2011 Υπουργικής Απόφασης όπως ισχύει, υπό τους ακόλουθους σωρευτικούς όρους:
α. υπόκεινται στην υποχρέωση τραπεζικής εγγύησης ή δημόσιου χρηματοδοτικού μέσου με ισοδύναμο αποτέλεσμα.
β. δεν υπερβαίνουν το ποσοστό που ορίζεται στην οικεία Υ.Α όπως κάθε φορά ισχύσει
γ. καλύπτονται από τις δαπάνες που καταβάλλονται από τους δικαιούχους στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου και δικαιολογούνται με εξοφλημένα τιμολόγια ή όταν δεν προβλέπεται από λογιστικά έγγραφα ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας, το αργότερο μέχρι την 31.12.2015. Μετά την παραπάνω καταληκτική ημερομηνία δεν είναι επιλέξιμη η προκαταβολή κατά το μέρος που δεν έχει καλυφθεί από πραγματικές πληρωμές του δικαιούχου.
• Σε όλα τα αιτήματα
1. Απόφαση έγκρισης τμηματικής / συνολικής / τελικής οικονομικής ενίσχυσης (συνημμένο Υπόδειγμα Α1).
2. Κατάσταση Ελέγχου (συνημμένο Υπόδειγμα Κ1)
3. Φορολογική ενημερότητα
4. Ασφαλιστική Ενημερότητα Ο έλεγχος πραγματοποιείται σύμφωνα με τη λίστα ελέγχου (συνημμένο Υπόδειγμα Λ1) η οποία υπογράφεται από τον αρμόδιο υπάλληλο και τον προϊστάμενο. Στη συνέχεια συντάσσεται διαβιβαστικό έγγραφο (συνημμένο Υπόδειγμα Δ1) και ο φάκελος διαβιβάζεται στη Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων – Τμήμα Λογιστηρίου Πληρωμών Τρίτων. Η Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ προβαίνει στον απαραίτητο έλεγχο και στις προβλεπόμενες λογιστικές εγγραφές, εκδίδει την εντολή πληρωμής και πιστώνει το ποσό της δημόσιας δαπάνης στον λογαριασμό του δικαιούχου. Μετά την έκδοση της Εντολής Πληρωμής η Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων καταχωρεί στο Ο.Π.Σ.Α.Α. το είδος πληρωμής, τον αριθμό και την ημερομηνία της Εντολής Πληρωμής προκειμένου να ενημερωθούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

4. Υποβολή φακέλου για την 2 Η κατηγορία δικαιούχων 4.1. Διαδικασία υποβολής αιτήματος Για την ένταξη της Πράξης στο μέτρο 3.5, ο Φορέας υποβάλει φάκελο Αίτησης Ενίσχυσης – Χρηματοδότησης στην Ε.Υ.Δ.Ε.Π. Αλιείας όπως αυτή περιγράφεται αναλυτικά στο κεφάλαιο «ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ» της οικείας ΥΑ. Ακολουθεί η διαδικασία ελέγχου πληρότητας των σχετικών προτάσεων. Οι προτάσεις που κρίνονται πλήρης, με βάση τα κριτήρια της Επιτροπής Παρακολούθησης, αξιολογούνται από την Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία συγκροτείται με ευθύνη της Ε.Υ.Δ.Ε.Π. Αλιείας. Για τις Πράξεις που τελικώς επιλέγονται, αποστέλλεται στους δικαιούχους Απόφαση Χρηματοδότησης – Ένταξης Πράξης με αναπόσπαστο το Τεχνικό Παράρτημα που αφορά στην αναλυτική περιγραφή του φυσικού αντικειμένου (μεθοδολογία υλοποίησης κ.τ.λ.) αλλά και η ανάλυση των δαπανών της Πράξης ανά κατηγορία καθώς και τυχόν ειδικούς όρους υλοποίησης. Επίσης η απόφαση χρηματοδότησης – ένταξης πράξης συνοδεύεται από το Σύμφωνο Αποδοχής των όρων και υποχρεώσεων του δικαιούχου.
4.2. Διαδικασία Παρακολούθησης – Επαλήθευσης – Πιστοποίησης δαπανών Η παρακολούθηση της υλοποίησης της Πράξης πραγματοποιείται από το δικαιούχο, με σύστημα εσωτερικής παρακολούθησης, ελέγχου και παραλαβής του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου (ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ). Ο δικαιούχος εκδίδει την «Απόφαση εκτέλεσης της Πράξης με ίδια μέσα» στην οποία περιγράφεται το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο πραγματοποιούνται οι αναθέσεις σε τρίτους ( απευθείας αναθέσεις, πρόχειροι διαγωνισμοί, τακτικοί διαγωνισμοί κτλ.). Ο δικαιούχος υποβάλει αίτημα πληρωμής στην ΕΥΔΕΠ Αλιείας, στο οποίο συμπεριλαμβάνει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως περιγράφονται αναλυτικά στο Κεφάλαιο 10 της οικείας ΥΑ. Σημειώνεται ότι ο δικαιούχος σφραγίζει τα πρωτότυπα τιμολόγια με ένδειξη ότι η Πράξη χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΑΛ 2007-2013 και επίσης αναγράφει τον κωδικό ΟΠΣΑΑ του έργου.

Η ΕΥΔΕΠ Αλιείας αφού εξετάσει το αίτημα πληρωμής, εκδίδει την Απόφαση έγκρισης τμηματικής ή συνολικής οικονομικής ενίσχυσης, η οποία κοινοποιείται στο δικαιούχο. Με την ολοκλήρωση της Πράξης η ΕΥΔΕΠ Αλιείας εκδίδει Απόφαση Ολοκλήρωσης Πράξης.

4.3. Διαδικασία Πληρωμής Με την Απόφαση Χρηματοδότησης – Ένταξης Πράξης απαιτείται η εγγραφή του Δικαιούχου στο μητρώο συναλλασσομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ. (Αναλυτικές οδηγίες περιγράφονται στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr). Η ΕΥΔΕΠ Αλιείας καταχωρεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο ΟΠΣΑΑ και στη συνέχεια ο εγκεκριμένος φάκελος υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και συγκεκριμένα στο Τμ. Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας, όπου γίνεται επιβεβαίωση της έγκρισης πληρωμής, καθώς και διοικητικός έλεγχος του φακέλου. Τα δικαιολογητικά που διαβιβάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ αναλύονται ως ακολούθως:
• Μία φορά στο αρχικό αίτημα πληρωμής
1. Απόφαση Χρηματοδότησης – Ένταξης της Πράξης. Αν προκύψουν τροποποιήσεις αυτές θα πρέπει να αποστέλλονται στα αντίστοιχα αιτήματα.
2. Απόσπασμα της συλλογικής απόφασης των έργων (ΣΑΕ) του Π.Δ.Ε στην οποία ανήκει η Πράξη.
3. Βεβαίωση από τη ΔΟΥ στην οποία ανήκει σχετικά με το καθεστώς ΦΠΑ που ανήκει ο δικαιούχος. 4. Απόφαση εκτέλεσης της Πράξης με ίδια μέσα.
5. Σε περίπτωση αιτήματος προκαταβολής:
• Στην περίπτωση που ο φορέας υποβάλει αίτημα προκαταβολής στην ΕΥΔΕΠ Αλιείας, μετά την έκδοση της Απόφασης Ένταξης-Χρηματοδότησης , αυτό διαβιβάζεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς επίσης και Βεβαίωση έναρξης εργασιών μη φυσικού προσώπου, από τη ΔΟΥ στην οποία ανήκει.
• Σε όλα τα αιτήματα
1. Απόφαση έγκρισης τμηματικής/συνολικής/τελικής οικονομικής ενίσχυσης (συνημμένο Υπόδειγμα Α1).
2. Κατάσταση Ελέγχου (συνημμένο Υπόδειγμα Κ1)
3. Φορολογική ενημερότητα
4. Ασφαλιστική Ενημερότητα
Ο έλεγχος του φακέλου από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας καθώς και η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης από την Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποιείται όμοια με τη διαδικασία που περιγράφεται στο ως άνω σημείο 3.3.

www.dikaiologitika.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites