24ωρη απεργία του OKANA – οι μονάδες συνεχίζουν να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

24ωρη απεργία των εργαζομένων του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) πραγματοποιείται σήμερα λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών. Αίτημα τους είναι η απορρόφηση της λίστας αναμονής και η παροχή υπηρεσιών, που να καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκών των θεραπευόμενων, μέσα από δημόσια και δωρεάν προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης καθώς και η άρση των προκαταλήψεων που κάνουν τους εξαρτημένους να φαντάζουν <<διαφορετικοί>> και τους κρατά στο περιθώριο. Εμείς θέλουμε να τονίσουμε ότι παρόλο που η απεργία είναι πανελλαδική, οι μονάδες συνεχίζουν να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας σε όλη την χώρα.
ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ  έχει ως πάγιο αίτημα την απορρόφηση της λίστας αναμονής και την παροχή υπηρεσιών, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών των θεραπευομένων, μέσα από δημόσια και δωρεάν προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης. Το συγκεκριμένο αίτημα αποκτά χαρακτήρα ακόμα πιο επίκαιρο και επείγοντα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, που αυξάνει και περιπλέκει το πρόβλημα της εξάρτησης.
Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στις δομές του ΟΚΑΝΑ  έχουν υπερδιπλασιάσει την ένταση της εργασίας τους, ιδιαίτερα  μετά το άνοιγμα των νέων μονάδων και την απορρόφηση μεγάλου αριθμού εξαρτημένων από τη λίστα αναμονής.
Κι όλα αυτά ενώ ο προϋπολογισμός του Οργανισμού διαρκώς μειώνεται και το προσωπικό παραμένει αριθμητικά το ίδιο, αμειβόμενο βέβαια με δραματικά μειωμένες αποδοχές, χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η υποχρηματοδότηση του Οργανισμού έχει ως αποτέλεσμα την διαρκή έλλειψη στοιχειωδών αναλώσιμων, (από αντιδραστήρια για τον έλεγχο της παράλληλης χρήσης μέχρι πλαστικά μπουκαλάκια για την χορήγηση των δόσεων μεθαδόνης), την ουσιαστική διακοπή των προγραμμάτων εμβολιασμού, την πλημμελή κάλυψη των ιατρικών αναγκών ενός πληθυσμού που εκτός από τις γνωστές λοιμώξεις (χρόνια ηπατίτιδα Β, C), και την εκτόξευση της συχνότητας του  HIV/AIDS, γερνάει και παρουσιάζει, όπως είναι επόμενο, την αντίστοιχη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.
·         είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα κινδυνεύσαμε να μείνουμε χωρίς τα κατάλληλα υποκατάστατα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για την ασφάλεια των χορηγούμενων.
Αυτή η πραγματικότητα θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την επαγγελματική και επιστημονική μας υπόσταση, όχι μόνο την ασφάλεια των χορηγούμενων όσο και την Δημόσια Υγεία!!
Η εκάστοτε Διοίκηση του Οργανισμού αποδέχεται την ολοφάνερη υποχρηματοδότηση του Οργανισμού από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση και διαχειρίζεται την κατάσταση μέσα σε αυτά τα στενά οικονομικά πλαίσια. Ακόμη περισσότερο η τωρινή Διοίκηση με διοικητικές αποφάσεις, που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, προωθεί την απορρόφηση της λίστας αναμονής, με αθρόες εισαγωγές, χωρίς να εξασφαλίζονται οι στοιχειώδεις διεθνείς προδιαγραφές και παραβιάζοντας το πλαίσιο λειτουργίας των ήδη λειτουργούντων μονάδων (αναλογίες θεραπευτών/θεραπευομένων, συχνότητα ουροληψιών, κάλυψη από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό).
Το δικαίωμα των εξαρτημένων στη θεραπεία παραμένει κενό γράμμα όσο δεν στηρίζονται τα δημόσια προγράμματα, όσο ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ παραμένει μικρότερος κι από την μισθοδοσία του προσωπικού, όσο εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας και καταργούνται ουσιαστικά οι υπηρεσίες πρόνοιας και φροντίδας των πιο αδύναμων, στο όνομα της κάλυψης των δημοσιονομικών κενών, σε πλήρη συμφωνία με τις επιταγές της τρόικας και των νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών πολιτικών.
  Απώτερος στόχος διαφαίνεται πως είναι, μέσω της απαξίωσης του Οργανισμού, η προώθηση της θεραπείας σε ιδιωτικά συμφέροντα.
·         Επειδή η αντιμετώπιση της εξάρτησης εκτός από αριθμούς αφορά και ανθρώπους
·         Επειδή θεωρούμε επικίνδυνο και ανεύθυνο τον όποιο σχεδιασμό για απορρόφηση της λίστας αναμονής χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα για να γίνει αυτό με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια (προσωπικό, χώροι, αντιδραστήρια για εργαστηριακούς ελέγχους αίματος και ούρων, λοιπά αναλώσιμα)
·         Επειδή ως εργαζόμενοι στις δομές του ΟΚΑΝΑ αισθανόμαστε πως έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε τη περαιτέρω  δυσφήμιση των προγραμμάτων υποκατάστασης και να προασπίσουμε το περιεχόμενο της εργασίας μας
·         Επειδή είμαστε επιστήμονες και όχι διαχειριστές μιας κατάστασης,  που η πολιτική της λιτότητας και μόνο έχει δημιουργήσει
·         Επειδή θεωρούμε χρέος μας να αγωνιστούμε για το δικαίωμα των εξαρτημένων (εντός και εκτός προγραμμάτων αντιμετώπισης της εξάρτησης) στη θεραπεία και στην αξιοπρέπεια
·         Επειδή επιτέλους όλα τα παραπάνω τα έχουμε επανειλημμένα εκθέσει σε ΟΛΕΣ τις Διοικήσεις καθώς και στο Υπουργείο Υγείας χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής
 Αποφασίσαμε να πούμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στην αδιαφορία και στον εμπαιγμό και  να μην επιτρέψουμε τη μετατροπή των προγραμμάτων υποκατάστασης σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών και των εργαζομένων σε υπάκουους μεν επίορκους δε επιστήμονες, που εξαναγκάζονται με διαταγές να αναλάβουν την ευθύνη πράξεων με τις οποίες διαφωνούν.
 Παραμένουμε σταθεροί στην απόφασή μας να μην δεχτούμε άλλες εισαγωγές μέχρι να δοθούν λύσεις στα επείγοντα θέματα του Οργανισμού (παροχή υποκαταστάτων, αναλώσιμων, προσωπικού, χώρων θεραπείας).
 Καλούμε σε Πανελλαδική Απεργία όλων των Υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ την Πέμπτη 26 Ιουνίου
 Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις Κεντρικές Υπηρεσίες και ώρα 10:30 για να καθορίσουμε τις άμεσες δράσεις μας.
Το ΔΣ  του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : 6 προσλήψεις ΙΔΟΧ στη ΔΕΥΑΠ

30/09/2022, 3:02 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για τις συλλήψεις των δύο μελών της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου

30/09/2022, 2:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ξεκινούν οι εγγραφές στο Χορευτικό του Δήμου

30/09/2022, 2:43 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Τοποθετήθηκαν 12 υπόγειοι κάδοι σε Θεσπρωτικό και Φιλιππιάδα

30/09/2022, 2:38 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνεχίζεται η συντήρηση του μονοπατιού Σκάλα της Τζαβελενας-Γεφυρα του Ντάλα

30/09/2022, 2:30 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Η περιοχή που θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Δευτέρα και την Τρίτη

30/09/2022, 2:22 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites