Τρίτη, 02/06/2020

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Εκατοντάχρονος Τούρκος επέστρεψε στη γενέτειρά του, τα Γιάννενα για να γιορτάσει τα γενέθλιά του

Είχε φύγει με την ανταλλαγή των πληθυσμών, σε ηλικία 10 ετών και τώρα είναι παράδειγμα της ελληνο-τουρκικής φιλίας
Το όνειρό του ήταν να επισκεφθεί πριν πεθάνει, τα χώματα όπου γεννήθηκε. Ο λόγος, για ένα εκατοντάχρονο Τούρκο υπήκοο τον Λουφτού Καραντάγ που επέστρεψε στην πόλη απ όπου έφυγε, τα Γιάννενα, σε ηλικία δέκα ετών, με την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Γεννήθηκε το 1914 και μέχρι τα δέκα του χρόνια, μιλούσε τούρκικα και ελληνικά. Ζούσε με την οικογένειά του στα Γιάννενα.
Πέρασαν πολλά χρόνια για να μπορέσει να επιστρέψει στον τόπο όπου έζησε η οικογένειά του και πέρασε την παιδική του ηλικία.
Μαζί με δεκάδες φίλους του από τη γείτονα χώρα, βρέθηκε στο δημαρχείο Ιωαννίνων. Ήταν η μέρα των γενεθλίων του.
Στη ισόγεια αίθουσα του δημαρχείου, παρουσία του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, έσβησε τα κεράκια της τούρτας και δέχθηκε τις ευχές όλων για τα εκατό χρόνια ζωής που συμπλήρωσε.
Τα τελευταία χρόνια το δημαρχείο των Ιωαννίνων έκανε μια μεγάλη προσπάθεια για να αναπτύξει τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό έγιναν πολλαπλές επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη και σημαντικές συναντήσεις με δημάρχους και ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, προέδρους επιμελητηρίων και Ενώσεων αλλά και τον Σύλλογο Ανταλλαγέντων της Λωζάννης.


ΠΗΓΗ: exedra.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ