Πέμπτη, 13/08/2020

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ο σεισμός . . . »ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ» θα ταρακουνήσει την πόλη μας

Στα πλαίσια της διαρκούς εκπαίδευσης των Υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας στις 20-3-2014 ημέρα Πέμπτη και περί Ω/10.30΄ θα πραγματοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ» στο χώρο του εκκοκκιστηρίου που βρίσκεται στην περιοχή «Βαθύ» Πρέβεζας, με τη συμμετοχή και άλλων Υπηρεσιών.

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει την εκδήλωση ισχυρού σεισμού ο οποίος πλήττει την πόλη της Πρέβεζας, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων. Πολλές κλήσεις για βοήθεια προέρχονται από την περιοχή, με τις  περισσότερες να προέρχονται από τον χώρο των εκκοκκιστηρίων  στην περιοχή «Βαθύ» και συγκεκριμένα από εργαζόμενους και περιοίκους λόγω της εκτεταμένης κατάρρευσης των εγκαταστάσεων του κτιρίου καθώς και της εκδήλωσης πυρκαγιάς σε ισόγειο χώρο της επιχείρησης, ενώ υπάρχουν και εγκλωβισμένα άτομα.
Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι άμεση και στην περιοχή αυτή αποστέλλονται τρία (3) πυροσβεστικά οχήματα [ένα (1) τζιπ, ένα (1) υδροφόρο και ένα (1) διασωστικό]. Κατά την πορεία των οχημάτων δίνονται από το Κ.Α.Ε. (Κέντρο ασύρματης επικοινωνίας) χρήσιμες πληροφορίες στον επικεφαλής της άσκησης, που αφορούν για την κατάρρευση του κτιρίου, την εκδηλωθείσα πυρκαγιά και τους εγκλωβισμένους, οι οποίοι μάλλον είναι δύο (02), και  τους πιθανούς χώρους όπου αυτοί είναι εγκλωβισμένοι.
Η σχετική συνομιλία μέσω του ασυρμάτου θα ακούγεται στο χώρο της άσκησης, αφού θα υπάρχει ανοικτός φορητός ασύρματος. Τα δύο (2) πυροσβεστικά οχήματα σταθμεύουν  στο διάδρομο ανάμεσα από το συγκρότημα των κτιρίων, διότι υπάρχει η δυνατότητα εισόδου τους και εξόδου τους στον ελεύθερο προαύλιο χώρο.
Με την άφιξη των πυροσβεστικών οχημάτων ο επικεφαλής της άσκησης, κατευθύνεται σε καίριο σημείο του χώρου για άμεσο σχεδιασμό και συντονισμό των επιχειρήσεων. Η πρώτη εντολή δίνεται στον επικεφαλής της 1ης ομάδας και αφορά τον εντοπισμό της πυρκαγιάς και την καταστολή της, ενώ κατόπιν επικοινωνίας με την Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Πρέβεζας πραγματοποιείται άμεση κινητοποίηση των μηχανημάτων της όπως αεροσυμπιεστές, προωθητές και φορτωτές, με τη συνδρομή και του οχήματος της εθελοντικής διασωστικής ομάδας της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας. Σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα θα τοποθετηθεί ειδική κορδέλα γύρω από το κτίριο, ενώ υπάλληλοι του Λιμενικού θα απομακρύνουν τυχόν άτομα από το κτίριο.
Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της άσκησης παίρνει πληροφορίες από τον τεχνικό ασφαλείας της επιχείρησης , για τα πιθανά σημεία εγκλωβισμού των δύο εργαζομένων, καθώς και για τυχών κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από διαφυγή διαφόρων χημικών ουσιών ή αερίων τόσο για τους διασώστες όσο και για τους υπολοίπους εμπλεκομένους και περιοίκους. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, οι δύο (02) εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν καταπλακωθεί στο ισόγειο του κτιρίου.
Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής δύναμης, δίνει εντολή στη 2η ομάδα διάσωσης να διερευνήσει το χώρο, ώστε να εντοπίσουν τη θέση των εγκλωβισμένων, με τη χρησιμοποίηση των κατάλληλων εργαλείων, ώστε να υποστυλωθούν τυχόν τοίχοι ή πλάκες.  Για την προσέγγιση τους και απεγκλωβισμό των ατόμων είναι απαραίτητη η μικτή διείσδυση στα ερείπια, γεγονός που σημαίνει ότι είναι δυνατό κατά τη διάρκεια της προσέγγισης να υπάρχει οριζόντια αλλά και κατακόρυφη διείσδυση.
Αφού εντοπιστούν οι εγκλωβισμένοι η διασωστική ομάδα σε συνεργασία με την εθελοντική διασωστική ομάδα της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας, και τη βοήθεια φορείου θα τους μεταφέρει στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την άμεση διακομιδή τους στο Γ.Ν. Πρέβεζας.
Πρέβεζα 17 Μαρτίου 2014
Ο Διοικητής

Απόστολος Γ. Βασδέκης
Αντιπύραρχος
φωτό Mypreveza.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ