Συνδυάζοντας την καινοτομία με την βιώσιμη ανάπτυξη (Του Διονύση Καλλίνικου)

Σε μία οικονομία όπως η σημερινή, η έννοια της καινοτομίας αποτελεί σημαντικό και αδιαμφισβήτητο παράγοντα για την ανάπτυξη.

Ως εκ τούτου καθίσταται προτεραιότητα η πολιτική της αυτοδιοίκησης σε λύσεις καινοτόμες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιβίωση και την ευημερία σε βάθος χρόνου.
Η δημιουργία νέων υπηρεσιών , νέων μοντέλων κερδών ως καύσιμη ύλη (βιοαέριο) για την ανάπτυξη καθιστά την αναγκαιότητα της καινοτομίας δεδομένου της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να αναγνωρίσει ότι η παγκοσμιοποίηση επιτάσσει την δικτύωση και την συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών εντός και εκτός των τοπικών ορίων. Καλείται να ενισχύσει την ενθάρρυνση  της επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων, των πολιτών και όσων παρέχουν  υπηρεσία, ώστε να εξασφαλίζουν την μεγιστοποίηση των ευκαιριών και των ωφελειών τους και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους.
Κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει :
Α) να προχωρήσει σε μελέτη της υφιστάμενης βιομηχανίας, ώστε να εντοπίσει τα κενά της αγοράς και να διεξάγει μελέτες συγκριτικής αξιολόγησης .
Β) να αναλάβει την διεξαγωγή ελέγχου της τεχνολογίας
Γ)να παρέχει στους δυνητικούς εταίρους  την απαιτούμενη πληροφόρηση, ώστε να διευκολύνεται η συνεργασία (εντός  και εκτός της τοπικής κοινότητας).
Δ) να δημιουργήσει βάση δεδομένων για την τεχνολογία η οποία θα συμβάλλει στον σχεδιασμό και την προώθηση περιφερειακών προγραμμάτων.
Επομένως, οι τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις είναι εκείνες που μπορούν να προωθήσουν την  συνεργασία και την δημιουργία δικτύων τεχνολογίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Το αναπτυξιακό όραμα της χώρας για το ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ (ΣΕΣ) 2014-2020 που επί της ουσίας αποτελεί το νέο ΕΣΠΑ, έχει τον τουρισμό,  την αγροδιατροφή, την ενέργεια, την υγεία, το περιβάλλον, τα logistics – μεταφορά κ.α.
Σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο το CLLD ( Community Led Local Development), διάδοχος του προγράμματος leader και δεν θα αφορά μόνο το γεωργικό τομέα και  τις αγροτικές περιοχές, αλλά και αστικές περιοχές  με πληθυσμό έως 150.000 κάτοικοι.
Υπάρχουν δυνατότητες υλοποίησης ανταποδοτικών επενδυτικών σχεδίων από την πλευρά των ΟΤΑ για έργα που θα αφορούν την εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας, στις ΑΠΕ, στην αναβάθμιση και αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων και εκμεταλλεύσεων, την διαχείριση απορριμμάτων και υδάτινων πόρων.
Βέβαια η έλλειψη κουλτούρας, η απουσία τεχνογνωσίας , το δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο αποτελούν τροχοπέδη.
Όμως, οι ΟΤΑ με προγράμματα όπως το ELENA ( European Local Energy Assistance) και το JESSICA μπορούν να τα αξιοποιήσουν για την πραγματοποίηση έργων τους.
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα «καινοτομίας» η πολιτιστική διαδρομή και ενοποίηση των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, η οποία συνδυάζει τις κλασσικές υποδομές με την γαστρονομία, τον πρωτογενή τομέα,  τα καταλύματα και τον λαϊκό πολιτισμό.
Στο  πλαίσιο αυτής  της καινοτόμου ιδέας η δημιουργία νέας εισόδου στην πόλη ( από το παραλιακό τμήμα) και η συμβολή για ανάδειξη του αρχαιολογικού πάρκου της Νικόπολης, έργο πνοής όχι μόνο τοπικής σημασίας αλλά και εθνικής εμβέλειας που θα αποτελέσει πυρήνα πολιτιστικής και οικονομικής ευημερίας των κατοίκων του τόπου μας.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

Uncategorized

Συναυλία από τμήματα Μουσικής του Δήμου Πάργας

28/06/2023, 5:59 μμ

Uncategorized

Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο Αντώνης Μπέζας

11/06/2023, 11:11 μμ

Uncategorized

Online Dating Safety and How to Recognize Red Flags

14/02/2023, 11:02 μμ

Uncategorized

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου στην Πρέβεζα

21/06/2022, 12:02 μμ

Uncategorized

Η Πάργα απο ψηλά (Αφήγηση)

11/06/2022, 2:56 μμ

Uncategorized

“Πρωταθλητές” στην ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Ζηρού

03/06/2022, 10:37 πμ

Uncategorized

ΑντιΝΑΤΟϊκή διαδήλωση σε Πρέβεζα και Άκτιο – Έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ – Έγραψαν συνθήματα έξω από τη ΝΑΤΟική βάση στο Άκτιο

18/04/2022, 9:33 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites