ΠΡΟΣ: 3.000 Πολίτες της Πρέβεζας

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ
Του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα (*)

“Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα”
(Ελληνικό γνωμικό)

“Είσαι Πρεβεζάνος και θεωρείσαι τακτοποιημένος?
Θα τα πούμε στα γεράματα, όταν παιδιά και εγγόνια
θα έχουν φύγει γιά πάντα, λόγω τοπικής ανεργίας
και θα είσαι ΜΟΝΟΣ!” (Χ. Γκούβας)

“Αν ψηφίζεις με κριτήριο ότι
ο Δήμαρχος σού διόρισε το παιδί ή θα το διορίσει,
ή θα σού βάλει το οικόπεδο στό σχέδιο πόλεως,
είσαι άξιος της τύχης σου, και απορώ πώς έχεις δικαίωμα ψήφου”
(Χ. Γκούβας)

Την άνοιξη 2014 έχουμε στήν Ελλάδα διπλές Εκλογές. Ευρωκοινοβούλιου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η χρονική αυτή στιγμή βρίσκει την Πρέβεζα σε τραγική κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής αποσύνθεσης. Μιά Πρέβεζα αργόσχολων συνταξιούχων και ανέργων νέων ηλικιών, στο έλεος του Θεού, τεράστια ανεργία και αδιανόητη έλλειψη ρευστού χρήματος στην αγορά. Τα Κλωστήρια έκλεισαν και οι μισές μικρές επιχειρήσεις πτώχευσαν. Τα εμπορικά καταστήματα όσα δεν έκλεισαν, “βαράνε μύγες” και τα μόνα που έχουν κίνηση είναι τα καταστήματα ταχυφαγεία Delivery, δεδομένου ότι η γυναικεία νεολαία δεν τα πάει καλά με τη μαγειρική… και οι φοιτητές των ΤΕΙ και της ΑΕΝ βαριούνται να μαγειρέψουν. Το αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας έγινε αισθητό μετά το 2010 με αποτέλεσμα τη φυγή νέων πρός τα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό. Ο πληθυσμός παραμένει στάσιμος, ίσως να είχε μειωθεί κιόλας, αλλά διατηρήθηκε, και αυτό λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης από τα χωριά στήν Πρέβεζα, και φυσικά από την εγκατάσταση 2000 Αλβανών, 300 Πακιστανών, 500 πολιτών τέως Σοβιετικού μπλόκ, 100 Κινέζων, κλπ..

Το έτος 1998 είχα θέσει υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Δημ.Λούπα, που έλαβε 19% των ψήφων, αλλά δεν εξελέγη στό Β γύρο. Τότε, ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, είχα εκτυπώσει ένα έγχρωμο έντυπο με τίτλο “Νά τι πρέπει να γίνει στήν Πρέβεζα” όπου πρότεινα 100 καινοτόμες δράσεις γιά την ανάπτυξη της πόλης μας. Ηταν η εποχή της ευμάρειας λόγω των δανείων του Πασόκ+ΝΔ, η εποχή του χρηματιστηρίου, και η εποχή των αθρόων διορισμών στό δημόσιο. Ηταν η εποχή που η κεντρική εξουσία μετέφερε εργαζόμενους του πρωτογενούς τομέα στο Δημόσιο, ώστε αυτοί να “ξεκουρασθούν” και η αγορά να …. γεμίσει με έπιπλα και πλακάκια Ιταλίας, πατάτες Αιγύπτου, Αχλάδια Ν.Αφρικής, Ντομάτες Ισραήλ, γάλα Ρουμανίας και Ελβετίας και αυγά …Τουρκίας.

Κάποιες από τις τότε (1998) προτάσεις μου είχαν λοιδωρηθεί, όπως η αλλαγή του ονόματος Πρέβεζα σε Βερενίκη, και η ίδρυση Καζίνου (γιατί “θα καταστραφούν οικογένειες” έλεγαν), κάποιες άλλες υλοποιήθηκαν κακήν – κακώς, αλλά το “παιχνίδι” δεν κερδήθηκε. Κοινοτικά κονδύλια απορροφήθηκαν, κάποιοι τα κονόμησαν και άλλοι ευμάρησαν εμμέσως δια του κυκλοφορούντος χρήματος. Δεν θα σχολιάσω τις προηγηθείσες Δημοτικές Αρχές, γιατί δεν έχω καμμία όρεξη να υποστώ διώξεις και ταλαιπωρίες με τό άρθρο 367 του Ποινικού Κώδικα περί συκοφαντικής δυσφήμισης. Η χώρα αυτή πάσχει από δικομανία, ακόμα και… “καράφλα” να αποκαλέσεις κάποιον, σε μηνύει και ο εισαγγελέας αντί να θέσει την υπόθεση στο αρχείο ως γελοία, ασκεί δίωξη και τη φέρνει στό ακροατήριο, με ότι αυτό συνεπάγεται, διότι – όπως ισχυρίζονται οι δικαστικοί- “άν δεν την φέρουν στό ακροατήριο, θα σχολιασθούν ότι χρηματίσθηκαν”. Η πόλη είναι μικρή και σχεδόν όλοι γνωρίζουμε τί ρόλο έπαιξε ο καθένας. Δυστυχώς, πολλές αναπτυξιακές δράσεις περνούν από την εξουσία της Δημοτικής Αρχής.

Ο ιδιωτικός τομέας κάνει ότι μπορεί, αλλά έχει περιορισμένες δυνατότητες και κινδύνους πτώχευσης. Ομως επειδή ποτέ δεν έχεις εμπιστοσύνη στις απόψεις κάθε Δημάρχου (και φυσικά στους στόχους του) καλό είναι τις προτεινόμενες κατωτέρω δράσεις να τις αναλάβουν Μή κερδοσκοπικοί φορείς με τη συνεργασία του Δήμου. Ας δούμε τί μπορεί να γίνει σήμερα ώστε η Πρέβεζα να αποκτήσει “σήμα κατατεθέν” (Brand name), φήμη, επισκεψιμότητα, παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων, και οικονομική ευμάρεια.  Και φυσικά όραμα γιά το μέλλον.

Ο Πληθυσμός του Δήμου Πρέβεζας είναι 20.000. Πρακτικά εργάζεται ένας στούς 4. Αρα έπρεπε οι εργαζόμενοι να είναι 5.000. Αν υποθέσουμε την extreme άποψη της 50% ανεργίας, ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 2.500 ΚΑΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Oι Δημότες της Πρέβεζας και η Πόλη κατ επέκταση έχουν ανάγκες. Είναι αναγκαίο να ταξινομηθούν οι ανάγκες και οι προτάσεις σε τρείς ομάδες:
Α.ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ
Β. ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ
Γ. ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΟΡΑΜΑΤΑ

Οι προτάσεις μου είναι:

Σήμα κατατεθέν (Βrand name): Η Πρέβεζα δυστυχώς πρακτικά είναι μιά ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΟΛΗ τόσο στήν Ελλάδα και περισσότερο στό εξωτερικό. Ολοι γνωρίζουν την Πάργα και τη Λευκάδα, αλλά περί Πρέβεζας λίγοι. Είναι χαρακτηριστική η φράση του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού: “Ημουν προσκεκλημένος στήν ωραία Λευκάδα και επέστρεφα στήν Αθήνα. Λέω να περάσω από την Πρέβεζα να προσκυνήσω το σπίτι του Κώστα Καρυωτάκη. Εκεί έπαθα το σόκ. Μιά πόλη πανέμορφη, ανανεωμένη συθέμελα, με όλο το συνδυασμό ιδιοτήτων μιάς Ευρωπαικής πόλης”. Πέραν αυτού ο Νομός Πρέβεζας έρχεται δεύτερος από τό τέλος στό κατα κεφαλήν εισόδημα,μετάτο Νομό Γρεβενών. Αν δεν είχαμε την Πάργα θα είμαστε τελευταίοι. Η Πρέβεζα λοιπόν πρέπει να “επανασηματοποιηθεί” (Rebranding). Ας κάνουμε το εξής πείραμα: Πάρτε δέκα τηλέφωνα γνωστούς σας ανα την Ελλάδα και τον κόσμο και κάντε τους το εξής Πείραμα. Θα λέτε το όνομα μιάς πόλης ή ενός προϊόντος και ο συνομιλητής θα απαντά γρήγορα με το σήμα κατατεθέν που του έρχεται αμέσως στο μυαλό. Οι συχνότερες απαντήσεις που απαντήθηκαν συνειρμικά από το υποσυνείδητο (αλφαβητικά) είναι:

Αθήνα  —> Ακρόπολη
Αναψυκτικό—>Coca Cola
Αρτα —-> Γεφύρι της Αρτας
Βόνιτσα —–> Κάστρο της Βόνιτσας
Ηγουμενίτσα —–> Λιμάνι
Ιωάννινα —-> Κάστρο και Λίμνη
Καστοριά —-> Λίμνη Καστοριάς
Κωνσταντινούπολη—-> Τοπ Καπί – Αγιά Σοφιά
Μαστίχα —-> Χίου
Μήλα —-> Zagorin
Μόσχα —-> Κρεμλίνο
Μπύρα—–> Amstel
Παρίσι —-> Λευκός Πύργος
Πάτρα —> Καρναβάλι
Περού —> Μάτσου Πίτσου
Πεκίνο —–> Απαγορευμένη Πόλη
Σύκα ——> Ευβοίας
Τίρανα —–>Πλατεία Σκεντέρμπεη
Φακές —–> Εγκλουβής
Φασόλια Γίγαντες ——-> Πρεσπών
Πρέβεζα ——-> Στυλιανός “Αγιος Πρεβέζης”, Καρυωτάκης, Σαρδέλα, Νικόπολη… ?????? Δυστυχώς αυτές είναι οι λέξεις “συνειρμοί” δίπλα στό “Πρέβεζα”. Ολες είναι υποτιμητικές, άτονες και χιουμοριστικές. Χρειάζεται λοιπόν ένα άλλο Brand name. Αυτό είναι ένα και Μοναδικό: ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ.

Αιτήματα πολιτών: Τα αιτήματα των πολιτών μπορεί να υποβάλλλονται ΣΤΟ ΔΗΜΟ με e-mail, γραπτώς ή προφορικώς διά τηλεφώνου, και ΘΑ αναρτώνται στήν ιστοσελίδα του Δήμου, με τις σχετικές πληροφορίες, όπως η απαιτούμενη έγκριση Δημοτικου συμβουλίου, το αυτονόητον, εκριθέντα, υλοποιηθέντα, κοστολογηθέντα, απορριφθέντα. Παράδειγμα πίνακος: (τα ονόματα είναι τυχαία, “στό βρόντο”)
23-03-2014:  Δημήτριος Γκίκας   – Αίτημα Λάμπας φωτισμού Κολώνας – Εγκρίνεται – Κόστος 8 Euro – Yλοποιήθηκε
24-04-2014: Αλέξανδρος Μήτσος – Αίτημα διορισμού κόρης – ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ
10-06-2014: Κωνσταντίνος Κούτρας: Ασφαλτόστρωση λακουβών οδού – Εγκρίνεται – Κόστος 1000 Ε – ΕΚΚΡΕΜΜΕΙ
24-07-2014: Νικόλαος Κίτσος: Διαμαρτυρία ηχορρύπανσης μουσικής στό κέντρο – Απορρίπτεται. – Οριοθετείται πολιτιστική ζώνη ψυχαγωγίας. Διευκολύνονται οι κάτοικοι του κέντρου να μετακομίσουν μακρύτερα.Προηγείται ο Τουρισμός. – ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ
10-08-2014: Χαράλαμπος Γκούβας: Αίτημα σύνδεσης Ιnternet στό Μουσείο Τεχνών – Εγκρίνεται – Επαφές με ΟΤΕ – ΕΚΚΡΕΜΜΕΙ
10-09-2014: Νίκος Κώτσης: Αίτημα ασφαλτόστρωσης πρόσβασης Οικίας του – Κόστος 2000 Ε – Eγκρίθηκε – ΕΚΚΡΕΜΜΕΙ
10-10-2014: Αρης Στέλιος: Αίτηση παραχώρησης θΕΟΦΑΝΕΙΟΥ γιά έκθεση ζωγραφικής – Κόστος: Μηδέν – Εγκρίνεται.

Καθαριότητα: Αποτελεί μόνιμο πρόβλημα της Πρέβεζας. Η λύση πρέπει νε επικεντρωθεί σε τέσσερα σημεία:
(α) Απορρίμματα Οικιών: Πρέπει να αυξηθούν οι κάδοι, να συντηρούνται και να καθαρίζονται. Πρέπει να φέρουν αυτοκόλλητο νούμερο με το σημείο τοποθέτησης, πρός αποφυγή κλοπών, μετακινήσεων και φθορών. Η χρέωση μπορεί με τη σύγχρονη τεχνολογία να είναι κατά πολυκατοικία και με το βάρος απορριμμάτων. Πχ. Μιά μονοκατοικία ενός ζευγαριού, ΔΕΝ μπορεί να πληρώνει τα ίδια ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ με μιά Ταβέρνα που έχει 100 φορές περισσότερα απορρίμματα από την οικία.
(β) Απορρίμματα πεζών: Η λύση είναι απλή. Κατασκευή και τοποθέτηση μικρών ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΩΝ μεταλλικών κάδων, μετακινούμενων με τσιμεντένια βάση,και ειδική μεταλλική θήκη γιά τσιγάρα. Πρέπει να γεμίσουμε την Πρέβεζα με τέτοιους κάδους ΕΝΑ ΑΝΑ 50 ΜΕΤΡΑ!!! Χρειαζόμαστε 300 κάδους περίπου. Κόστος 50 Euro έκαστος.Συνολικό κόστος: 15.000 Εuro. Πρέπει να ελέγχονται, να επισκευάζονται και να συντηρούνται.
(γ) Καθαρισμός Οδοστρωμάτων και παρειών πεζοδρομίων και χόρτων: Χρειάζεται αγορά ειδικού γερμανικού μηχανήματος που θα σαρώνει τα πάντα στό πέρασμα του, θα κόβει , θα ρουφά και θα συλλέγει χόρτα, απορρίμματα, κλαδιά κλπ.

 

   

(δ) Δημόσιες Τουαλέττες: Αμεση κατασκευή υπόγειων ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ  αποχωρητηρίων στο Πάρκιγκ της Πλατείας Ανδρούτσου, στό Πάγκιγκ του παλαιού λιμανιού, στό Φόρο και σε άλλα δύο σημεία κατ επιλογή. Θα κατασκευασθεούν με κονδύλια ΕΣΠΑ και θα ενοικιασθούν σε ιδιώτες. Η ούρηση και η αφόδευση θα χρεώνεται ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΡΑΤΗ.
 

Αναπαράσταση ναυμαχίας του Ακτίου: Η πρόταση αυτή χρονολογείται από το έτος 1992 (Χ. Γκούβας) αλλα ουδέποτε ασχολήθηκε κανείς. Προτιμούν όλη τήν εύκολη και αστεία λύση της “Γιορτής της Σαρδέλας” (η οποία έρχεται από την …Καβάλα). Η αναπαράσταση αυτή θα είναι ένα ΕΤΗΣΙΟ φορκλορικό γεγονός (κάτι σαν το καρναβάλι της Πάτρας) και μπορεί να γίνει -όχι απαραιτήτως- με συνεργασία των Δήμων Πρέβεζας, Ρώμης, και Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Η γιορτή θα γίνεται κάθε 2 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει: Ναυτικό Σκέλος + Σκέλος Παραλίας + Αρχαιολογικό Σκέλος   Το υλικό που χρειάζεται είναι:
(α) Μιά Μή Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία που θα την ιδρύσει ο Δήμος με πολλά μέλη με τίτλο “Ναυμαχία του Ακτίου”. Μέλη ΔΣ 5.
(β) Ενοικίαση 10-20 αλιευτικών σκαφών, που θα μετατρέπονται με Felizol κατάλληλα
(γ) Μία στολή αυτοκράτορα Οκταβιανού (3000 Euro) και μία Εκατόνταρχου (Αντώνιος, 2000 Euro)
(δ) Μία στολή Κλεοπάτρας (2.000 Euro)
(ε) Τέσσερις ναυτικοί καταπέλτες (θα κατασκευασθούν στήν Πρέβεζα, κόστος 4000 Euro)
(ζ) Εκατό στολές Ρωμαίων στρατιωτών (1000-1500 Euro εκάστη)
(η) Πενήντα στολές Αιγυπτίων στρατιωτών, τύπου Φαραώ (500 Euro εκάστη)
(θ) Ενα μόνιμο άρμα μεταφοράς της Κλεοπάτρας (Κόστος 10.000 Euro)
(i) Δέκα εκπαιδευμένα άλογα και αναβάτες (Ιππικός Όμιλος)
(κ) Μιά αποθήκη σοδηροκατασκευή του Δήμου ασφαλής όπου θα φυλάσσεται όλο αυτό το Υλικό
(λ) Τέσσερα άρματα αρματοδρομιών (κόστος 1000 Euro έκαστο) Ρωμαϊκό στάδιο
(μ) Μία γιγαντοοθόνη Παραλίας γιά Προβολή όλων των Ντοκιμαντέρ με τη Ναυμαχία.
(Οι περαιτέρω λεπτομέρειες της σχεδίασης δράσης αποτελούν Copyright του Χαρ. Γκούβα).

Φιλαρμονική Ορχήστρα Πρέβεζας (Philarmonia Orchestra of Preveza): Η Πρέβεζα έχει μουσική παράδοση, αρκετά Ωδεία, και πολλούς μουσικούς. Η Φιλαρμονική που διαθέτει είναι περιορισμένης εμβέλειας. Αρκείται σε εμβατήρια εθνικών εορτών και παρελάσεων, εμβατήρια κηδειών και Κάλαντα. Χρειάζεται άμεσα αναβάθμιση. Αμεση Ιδρυση Μή Κερδοσκοπικής Αστικής Εταιρείας με τίτλο “Φιλαρμονική Ορχήστρα Πρέβεζας (Philarmonia Orchestra of Preveza)” με όλων των ειδών τα όργανα, και με ευρεία γκάμα ρεπερτορίου (εθνικού, διεθνούς και κλασσικού). Η Ορχήστρα αυτή θα αποτελείται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς, θα δίνει ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ποιοτικές παραστάσεις τοπικά (πχ την πρωτοχρονιά Βάλς, Μάρς, κλπ) και θα πραγματοποιεί περιοδείες ανά την Ελλάδα, διαφημίζοντας την πόλη μας. Η δράση αυτή προβλέπεται να δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας.

Κάστρο της Λασκάρας: Είναι Οθωμανικό (1865-1880) και βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση. ΔΕΝ λεηλατήθηκε γιά οικοδομικά υλικά όπως η Αρχαία Νικόπολη. Διαθέτει και βοηθητικά κτίρια. Βρίσκεται στό 3ο λόφο της χερσονήσου της Λασκάρας (Τουρκοβούνι). Χρειάζεται αναστήλωση – αναπαλαίωση και μετατροπή σε Καφέ – Restaurant με αυτοχρηματοδότηση, ή με πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Απαιτεί παράλληλα διάνοιξη δρόμου και χώρο στάθμευσης. (προτείνεται ο καθηγητής Μαμαλούκος) Προβλεπόμενες θέσεις εργασίας 5-6. Ανάλογη αποκατάσταση αναπαλαίωση αναστήλωση έγινε στήν Αλβανία στό Κάστρο του Αλή ΠασάLI KURSI, στούς Αγ. Σαράντα. Βλέπετε Φωτογραφίες.

         

Κάστρο του Αγίου Ανδρέα: Το κάστρο αυτό θα ήταν το “σήμα κατατεθέν” της πόλης άν δεν είχε περικυκλωθεί από πολυκατοικίες και οικίες κακήν κακώς. Ακόμα και μέσα στό Κάστρο έχει κτισθεί παρανόμως διόροφο, αλλά κάποιος ….τέως Νομάρχης υπέγραψε, πήρε ρεύμα ΔΕΗ και κατοικείται. Η λύση είναι Μία: Πρώτον ο Δήμος πρέπει να εξασφαλίσει ιδιοκτησιακό καθεστώς στό Κάστρο (Ε9). Ανήκει στό Στρατό. Στη συνέχεια πρέπει να γίνει μελέτη αναστήλωσης ΟΛΟΥ του περιμετρικού τείχους, και να γίνει διεθνής διαγωνισμός γιά παραχώρηση χρήσης γιά 100 χρόνια σε εταιρεία που θα αναλάβει το έργο και επιπλέον θα γκρεμίσει όλα τα νεότερα κτίσματα εντός και θα κατασκευάσει – σε αρχιτεκτονική γραμμή του κάστρου (πέτρα) ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ και βοηθητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα, πισίνες) δυναμικότητας 500 κλινών. Προβλεπόμενες θέσεις εργασίας: 100

Κάστρο Παντοκράτωρα: Μπορεί με μελέτη να μετατραπεί σε Ενυδρείο ή Ξενοδοχείο – Καζίνο, διά της μεθόδου της αυτοχρηματοδότησης με διεθνή διαγωνισμό.

Κάστρο του Αγίου Γεωργίου: Μπορεί να γίνουν τα ίδια με το κάστρο Αγίου Ανδρέα (Ξενοδοχείο) ή πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Ψυχαγωγίας με Music Hall, Κινηματογράφο νέας τεχνολογίας, Εκθεσιακούς χώρους, κλπ. Ολα θα ενοικιασθούν στόν ιδιωτικό τομέα. Κατασκευή με διεθνή διαγωνισμό και αυτοχρηματοδότηση.

Αναστήλωση Μνημείου Αυγούστου με σύγχρονα υλικά: Βρίσκεται στή Νικόπολη (Σμυρτούλα). Το έργο θα αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης. Χρειάζεται σταθεροποίηση του εδάφους και αναστήλωση του Μνημείου με σύγχρονα υλικά στο αρχαίο στύλ, διατηρουμένων των γνησίων υλικών που είναι διαθέσιμα από τις ανασκαφές.

         

Δασικό πάρκο και Εκτροφείο θηραμάτων Λασκάρας: Η Λασκάρα είναι χερσόνησος με πολλές εκτάσεις ιδιοκτησίας Δήμου Πρέβεζας. Εύκολα με συρματόπλαγμα μπορεί να απομονωθεί από τη στεριά. Με ένα καλόσχεδιασμό δημιουργείται ένα Δασικό πάρκο στή Λασκάρα,με πολλά μονοπάτια, διάφορα δένδρα και πολλά ζώα ελεύθερα (τα ακίνδυνα). Παράλληλα θα έχει πάρκιγκ, χώρους αναψυχής και εισιτήριο εισόδου. Προβλεπόμενες θέσεις εργασίας: 10

Tροχοδρόμηση και πεζοδρόμηση παραλίας Πράβεζας από τουριστικό Περίπτερο μέχρι Λασκάρα τέλος: Αυτό είναι ένα μεγάλο και δαπανηρό σχέδιο που μπορεί να δίνει με δόσεις. Χρειάζονται κυβομπλόκ που ήδη υπάρχουν στόλιμάνι, γερανός που επίσης υπάρχει,και άσφαλτος. Η Πρέβεζα πρέπει να γίνει όπως το Ρέθυμνο. Κεφετέριες- Πεζόδρομος- Τροχόδρομος- Πλακόστρωτο παραλίμνιο. Γιά τον ηλεκτροφωτισμό του θα εφαρμοσθεί η νέα τεχνολογία Επιδαπέδιων φωτοβολταϊκών πάνω στα πλακάκια του πεζόδρομου (Φωτοβολταϊκό και τζάμι άθραυστο). Μελέτη και ΕΣΠΑ

Ενας ουρανοξύστης 20 ορόφων: Η Πρέβεζα στερείται τρίτης διάστασης. Είναι Φλάτ. Χρειάζεται τρίτη διάσταση. Αυτή είναι ένας εντισεισμικός ουρανοξύστης 20 ορόφων. Θα φέρει τα πάνω κάτω. Τα γραφεία του και τα διαμερίσματά του θα γίνουν ανάρπαστα. Η Πρέβεζα θα αποκτήσει σύμβολο. Ο τελευταίος όροφος θα είναι ρεστωράν καφετέρια και πισίνα! Διεθνής διαγωνισμός. Παραχώρηση οικοπέδου από το Δήμο. Το ύψος του υπολογίζεται σε 120-150 Mέτρα, δηλαδή 50 μέτρα ψηλότερος από το πάρκο κεραιών του Αγίου Θωμά. Πέραν αυτού θα στέγαζε στήν οροφή κεραίες τηλεπικοινωνιών, Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης ώστε η λήψη στήν πόλη να είναι άριστη. Μπορεί να τον αναλάβει Γερμανική εταιρεία. Πιθανόν ένα τμήμα του ουρανοξύστη να αποτελέσει ξενοδοχείο 5 αστέρων.

Δημοτικός Κήπος: Η Πρέβεζα χρειάζεται ένα ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΟΤΚΟ ΚΗΠΟ, μέσα στήν πόλη. Πρέπει να έχει εμβαδόν τουλάχιστον 20-30 στρέμματα, κατάφυτος με δένδρα και άνθη, πεζόδρομους, και χώρους ηρεμίας. Απαιτεί μελέτη άρδευσης αλλά από ότι γνωρίζω ο Λούρος ποταμός χύνει στoν Αμβρακικό κάθε δευτερόλεπτο 20 τόνους ύδατος. Με τέτοια τεχνολογία σήμερα έχουμε πρόβλημα άρδευσης?
ΤΕΛΟΣ


1 σχόλιο για “ΠΡΟΣ: 3.000 Πολίτες της Πρέβεζας”

  1. Ο/Η Aλεξάνδρα λέει:

    Καταπληκτικά όλα όσα προτείνετε κ. Γκούβα και συμφωνώ απόλυτα με ένα "rebranding" της πόλης μας που η σχέση της με την ιστορία της χώρας και του κόσμου ολόκληρου δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, το αντίθετο μάλιστα. Βέβαια,αυτά συνεπάγονται, όπως ήδη προαναφέρατε, σωστό σχεδιασμό, οργάνωση και μεθοδική βαθμηδόν υλοποίηση με όραμα την Πρέβεζα του μέλλοντος. Όμως, επιτρέψτε μου μια ερώτηση: Γιατί χτίζοντας ένα καινούριο αύριο, θα πρέπει πάντα να καταστρέφουμε ό,τι υπάρχον; (Ελληνικό ιδίωμα) Τι μας φταίει η σαρδέλα Αμβρακικού ή η Νικόπολη ή οτιδήποτε άλλο τωρινό σήμα κατατεθέν της πόλης; Και επιτέλους (ρωτώντας εσάς, απευθύνομαι ουσιαστικά σε όλους) μέχρι πότε υπεύθυνος για όλα τα δεινά της πόλης, την οικτρή οικονομική κατάσταση, την μη αναγνωρισιμότητά της ή δεν ξέρω τι άλλο, θα είναι ο ποιητής Κ. Καρυωτάκης, μόνο και μόνο γιατί η ειμαρμένη του επιφύλαξε την τελευταία του κατάκλιση (έστω και με τον τρόπο που έγινε) στο έδαφος της Πρέβεζας; Ακόμη και όσοι δεν τον αναγνωρίζουν σαν μεγάλο ποιητή, δεν έχουν διαβάσει το έργο του ή τελούν υπό καθεστώς πλήρους άγνοιας για το εν τέλει θετικό αντίκτυπο του θορύβου του θανάτου του, ας τον αφήσουν κάποτε ήσυχο να αναπαυθεί. Κάθε χρόνο δε, αντί για ένα επιπλέον λουλούδι ανθρώπινης συμπάθειας κάτω από την αναμνηστική πλακέτα στο Βαθύ, αρχίζει ο εμπόλεμος ορυμαγδός των συλλόγων, παραγόντων και κάθε λογής προσώπων που επιτίθενται στον προ πολλού αποθανόντα σαν υπαίτιο μη ικανοποίησης δικών τους οικονομικών ή άλλων αιτημάτων με τρόπο τουλάχιστον απάνθρωπο, αήθη και γελοίο. Ας μπει μια τελεία πια στο θέμα αυτό. Κι αν δεν θέλουν κάποιοι το όνομα του ποιητή δίπλα στο όνομα της πόλης (αφού δήθεν την απαξιώνει), ας σταματήσουν τουλάχιστον να εκτίθενται, ας σιωπήσουν. Άλλοι κι άλλα κι όλοι φταίμε για της πόλης τα 'κακώς κείμενα'. Ας μην αρχίσουν, παρακαλώ πολύ, και φέτος τα όργανα να ηχούν απαράλλακτα φάλτσα και παράφωνα με το που μπαίνει ο Ιούλιος, ο μήνας του πρόωρου θανάτου του. Μας έχουν κουράσει. Κι επιτέλους, λίγος σεβασμός δεν βλάπτει. Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να τα βγάλω από την ψυχή μου. Μεγάλωσα δίπλα στον τόπο που άφησε την τελευταία του πνοή, τον επέκρινα, τον λυπήθηκα, τον γνώρισα μελετώντας, τον θαύμασα και με επηρέασε τελικά μέσα από τη θλίψη του σαν παράδειγμα επιθυμίας για ζωή κι όχι για θάνατο. Μόνο και μόνο γι' αυτό, θα τον ευγνωμονώ αιώνια. Σας ευχαριστώ και πάλι.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites