ΠΡΕΒΕΖΑ: Αναίτια επίθεση στον Όμιλο Unesco

Με έκπληξη διαβάσαμε σε άρθρο της εφημερίδας Τοπική Φωνή με τίτλο «Ποιος ο ρόλος του Ομίλου Unesco Ν. Πρέβεζας…»,
στο οποίο αναφέρεται ότι ο ρόλος του Ομίλου στο θέμα της ένταξης της Αρχαίας Νικόπολης στα Προστατευόμενα Μνημεία της Unesco είναι ανύπαρκτος.
Επειδή δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον σκοπό του συγκεκριμένου δημοσιεύματος οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τον ρόλο του Ομίλου.
Ο Όμιλος από την αρχή της ιδρύσεως του είχε αντιληφθεί την σημασία του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης και είχε θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξή του.
Η ευκαιρία δόθηκε το 2003 και συγκεκριμένα επ’ ευκαιρία φωτογραφικής έκθεσης που διοργάνωσε ο Όμιλος με θέμα «αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός στο Αφγανιστάν».
Στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 15-2-2003 παραβρέθηκε και ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, εθνολόγος κύριος Νικόλαος Παπαγεωργίου με τον οποίο συνεργαστήκαμε και υποβλήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού το αίτημα για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο για τα Ελληνικά Μνημεία υπό την προστασία της Unesco.
Στην ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκε επίσημα από τον ‘Ομιλο προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης η έναρξη της προσπάθειας αυτής.
Συγκεκριμένα, να υπενθυμίσουμε ότι την εκδήλωση αυτή την κάλυψε και η εφημερίδα Τοπική Φωνή, με ολοσέλιδο αφιέρωμα (19-02-2003) στο οποίο σε φωτογραφικό στιγμιότυπο εμφανίζεται και η εκδότρια της εφημερίδας.
Στο πρωτοσέλιδο της επόμενης μέρας (20-02-2003), στη στήλη «Επισημάνσεις», η Τοπική Φωνή πρώτη δημοσιεύει την είδηση για το αίτημα της ένταξης της Αρχαίας Νικόπολης  υπό την προστασία της Unesco.
H Αρχαία Νικόπολη εγγράφεται στον ενδεικτικό κατάλογο το έτος 2009.
Ο όμιλος όλα αυτά τα χρόνια μαζί με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO παρακολουθούσαν  και συνεργαζόταν με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Μετά την ανακοίνωση της ένταξης στον ενδεικτικό κατάλογο ο όμιλος δημοσιεύει δελτίο τύπου στις 24-9-2009, ενημερώνει αμέσως τον τότε  Δήμαρχο Πρέβεζας και ζητά την συνεργασία των τοπικών φορέων με το προαναφερθέν δελτίο τύπου.
Η Τοπική Φωνή στην στήλη της «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ» (31-10-2009) αναφέρει : «Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Αρχαία Νικόπολη, μετά την πρόταση από τον Όμιλο Unesco Πρέβεζας και … Σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή της Unesco – πρόταση με αποδέκτη το υπουργείο Πολιτισμού – για ένταξη της Νικόπολης στα προστατευόμενα από την Unesco Μνημεία. Θυμίζουμε ότι η πρόταση έγινε από τον Όμιλο Πρέβεζας…»
Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα γιατί από το 2003 έως και το 2009 η Τοπική Φωνή στήριζε και έβρισκε σημαντικό το ρόλο του Ομίλου Unesco Ν. Πρέβεζας και ξαφνικά τον απαξιώνει θεωρώντας το ρόλο του «ανύπαρκτο» και αναφέροντάς τον ως «ο επονομαζόμενος Όμιλος Unesco  Ν. Πρέβεζας».
Επίσης στο εν λόγω άρθρο γίνεται έμμεση προειδοποίηση προς τους Φορείς της πόλης να μην επιβραβεύουν με τη συμμετοχή και παρουσία τους έναν «ανύπαρκτο» όμιλο.
Τόσο οι φορείς της πόλης όσο και οι συμπολίτες μας δεν έχουν την ανάγκη μιας εφημερίδας για να κρίνουν την ύπαρξή μας και το ρόλο μας, γεγονός που επιβεβαιώνεται με την αμέριστη στήριξή τους στις δράσεις μας.
Τα έγγραφα που μάλλον δεν διαθέτει μόνο η Τοπική Φωνή «κατόπιν έρευνάς της», είναι τα Πρακτικά των συναντήσεων της ομάδας εργασίας στο Υπουργείο Πολιτισμού, στα οποία αναφέρεται η συμμετοχή του Ομίλου ενώ τεχνηέντως η εφημερίδα την αποκρύπτει.
Οι συντονιστές των επιμέρους ενοτήτων του Σχεδίου Διαχείρισης τους οποίους παρουσιάζει η εφημερίδα αφορούν σε εξειδικευμένες επιστημονικές εργασίες, γι αυτό και δεν αναφέρεται ο Όμιλος καθώς και ο Δήμος Πρέβεζας καθώς πέραν αυτών όμως υπάρχουν και άλλες πολλές δράσεις στις οποίες καλούνται να συμμετέχουν ο Όμιλος Unesco  Ν. Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο σημαντικός ρόλος του Ομίλου είναι αυτός που υποστήριζε και η Τοπική Φωνή μέσω των δημοσιευμάτων της κατά την περίοδο 2003-2009, η υποβολή του αιτήματος για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στα Προστατευόμενα Μνημεία της Unesco, το οποίο έγινε από τον Όμιλο Unesco Ν. Πρέβεζας σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ευάγγελος Κατσίμπρας Χρήστος Τσούτσης


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites