Κέρδισε το ακροατήριο ο Γιώργος Σταθάκης στην Φιλιππιάδα – Μεγάλη προσέλευση στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ως μαγνήτης λειτούργησε για δεκάδες πολίτες της ευρύτερης περιοχής το όνομα του οικονομολόγου και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη, τον οποίο κάλεσε για να μιλήσει στη Φιλιππιάδα η τοπική κομματική οργάνωση.
Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου γέμισε από μέλη και μη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλησαν να ακούσουν την πολιτική και οικονομική προσέγγιση από έναν διακεκριμένο οικονομολόγο, δημοφιλή κυρίως για την εκλαΐκευση των οικονομικών όρων και την αμεσότητα του λόγου του.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Ο κ. Σταθάκης πλαισιωμένος από τον βουλευτή του νομού Κώστα Μπάρκα και τα μέλη της τοπικής οργάνωσης Κ. Καμπουράκη, Ηλ. Κακοσίμο και Π. Ξέρα εξήγησε καταρχήν τι εστί μνημόνιο.  Το μνημόνιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δημοσιονομική προσαρμογή. Το 2009 η Ελλάδα είχε ένα τεράστιο έλλειμμα. Η ιδέα ότι μέσα σε τρία χρόνια θα γινόταν μια τεράστια προσαρμογή 40δις είναι ουσιαστικά το μνημόνιο. «Αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή είναι η μεγαλύτερη που εφαρμόστηκε σε δυτική οικονομία εν καιρώ ειρήνης». Μέρος του μνημονίου αποτελεί και η εσωτερική υποτίμηση που δεν μπορούσε να είναι τίποτα άλλο παρά η υποτίμηση μισθών. 35-40% στον δημόσιο τομέα και 25% στον ιδιωτικό. Τρίτο μέρος του μνημονίου ήταν κι η κρυφή αναπτυξιακή ατζέντα που μόνο αναπτυξιακή δεν υπήρξε εν τέλει.
ΤΙ ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ;
Ο κ. Σταθάκης εξήγησε πόσο απλοϊκή έως αφελής ήταν η αρχικοί υπολογισμοί για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις. Προϋπολογίστηκαν στα 50δις με βάση το ΑΕΠ της χώρας. «Στο δεύτερο μνημόνιο τα υπολόγισαν καλύτερα και τέσσερα χρόνια μετά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι όλα κι όλα 2,1δις!». Επί Σημίτη η Ελλάδα είχε ρεκόρ ιδιωτικοποιήσεων. Περίπου 100 προβληματικές επιχειρήσεις, όλα τα μεγάλα έργα, το μισό λιμάνι του Πειραιά, όλες οι τράπεζες, ΟΤΕ, Ολυμπιακή κ.λ.π. Άρα δεν έμειναν και πολλές επιλογές. «Μας ζάλισαν με τη δημόσια γη. Σιγά τη γη! Τέσσερα οικόπεδα όλα κι όλα. Στο Ελληνικό, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Κασσιώπη κι αυτά προβληματικά». Οι δε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έμειναν γράμμα κενό. Υποτίθεται θα απελευθερώνονταν φορτηγά, ταξί, φαρμακεία, συμβολαιογράφοι. Είναι ακόμα στην ατζέντα.
Η ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ
Ως μεγαλύτερη συνέπεια του μνημονίου ο κ. Σταθάκης προσδιόρισε την ανθρωπιστική κρίση και θέλησε να αποδιώξει την αίσθηση της κακοδαιμονίας μας ως Έλληνες, την οποία θεωρούμε συνυπεύθυνη για την κατάντια της χώρας. «Αιτία της κατάρρευσης είναι το μνημόνιο, γιατί δεν θεραπεύει κανένα από τα προβλήματα που είχαμε πριν. Οι ανισότητες που επιφέρει το μνημόνιο είναι μεγάλες. Δεν θίχτηκαν εξίσου όλες οι κοινωνικές ομάδες».
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την ανατροπή στην Ελλάδα που θα σημάνει τη διακοπή εφαρμογής του μνημονίου. Στο σημείο αυτό ο κ. Σταθάκης υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής διάστασης των πραγμάτων και φυσικά της παραμονής στο ενιαίο νόμισμα για την οποία δεν έχει πάψει να αρθρογραφεί κάθε φορά που αναφύεται σχετικό θέμα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ προέχει η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με αναδιανομή των δημοσίων δαπανών και η πρόσβαση όλων στο σύστημα υγείας.
Στις υποσχέσεις του ανήκει και η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ μεγάλος κι εξίσου αποδοτικός στόχος είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση φθίνουν διαρκώς σε ποσοστιαίο επίπεδο κι 150χιλ πτυχιούχοι έχουν φύγει στο εξωτερικό για να εργαστούν. Δίνοντας έμφαση στη νεανική επιχειρηματικότητα θα αναπτυχθούν η τεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βέβαια η αγροτική παραγωγή κι η μεταποίηση. Θα αξιοποιηθεί μ’ αυτόν τον τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Και βέβαια όλα για να γίνουν προϋποθέτουν ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης της χώρας.
Από τη συζήτηση που ακολούθησε, προέκυψαν κι άλλες ενδιαφέρουσες διατυπώσεις. Για παράδειγμα ότι η συγκρουσιακή πολιτική που θα εγκαινιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα διευκολυνθεί από τη λαϊκή εντολή. Μάλιστα προέβλεψε πως πιο επικίνδυνη θα είναι η σύγκρουση με τα εθνικά συμφέροντα παρά με τα ευρωπαϊκά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει πρώτα διαγραφή του χρέους που είναι εξόφθαλμα μη βιώσιμο και κατά δεύτερον να μην πληρώνει η χώρα τοκοχρεολύσια για 3-4 χρόνια, ώσπου να σταθεροποιηθεί η εσωτερική οικονομία. Σημαντική υπόσχεση αποτελεί και η εφαρμογή ενός άλλου «απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος. Το σημερινό δεν υπάρχει κανένας, όσο καλός λογιστής και να ΄ναι, που να μπορεί να πει ότι το ξέρει. Έχει 13χιλ. εξειδικευμένες διατάξεις, οι μισές από τις οποίες έγιναν την τελευταία πενταετία. Το νέο φορολογικό θα έχει συντελεστές με βάση το μέσο ευρωπαϊκό όρο».
Στο αγωνιώδες ερώτημα «και πού θα βρείτε τα λεφτά;» ο κ. Σταθάκης εν πολλών περιγραφών, απάντησε πως 2 με 3 δις θα προκύψουν μόνο ως εξοικονόμηση από το κύκλωμα εμπορίας του πετρελαίου.
Η όλη εκδήλωση είχε διάρκεια κάτι παραπάνω από δυο ώρες και η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου γέμισε από κόσμο.
Ρεπορτάζ: Ρούλα Χρήστου
http://www.foniagroti.gr/?p=31047


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο Στράτος Ιωάννου για τον χαρακτηρισμό του μνημείου Ζαλόγγου ως Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

23/06/2021, 4:29 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας πραγματοποιεί εξόρμηση στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου

23/06/2021, 11:56 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Επανεκκίνηση εστίασης : Σημεία προσοχής στην υποβολή αίτησης χρηματοδότησης

23/06/2021, 10:58 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Στην ΕΡΤ εκπροσώπησε την ΟΕΦΕ για τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων η Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου

22/06/2021, 8:36 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Απορρίφθηκε αίτημα γονέων για ίδρυση 3ου Τμήματος στην Α΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου

22/06/2021, 7:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Με Ελευθερία Αρβανιτάκη και άλλα μεγάλα ονόματα το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι

22/06/2021, 3:22 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites