Πορεία για το πολυτεχνείο στην Πρέβεζα

40 χρόνια έχουν περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την πάλη της νέας γενιάς για
Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία.  Σήμερα, παρά την απόσταση του ιστορικού χρόνου, η εξεγερσιακή  κληρονομιά του Πολυτεχνείου παραμένει όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη, ιδιαίτερα στις συνθήκες που ζούμε.
Δέκα μέρες πριν την 40η επέτειο, στις 7/11, η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ να καταλάβουν το ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής, για να σιγήσει η  αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ που οι απολυμένοι εργαζόμενοι λειτουργούσαν εδώ και 5 μήνες. Με τον ίδιο τρόπο που η χούντα εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ διέταξε τις δυνάμεις καταστολής, τα ΜΑΤ, για να αντιμετωπίσει τον εσωτερικό εχθρό, τους εργαζόμενους, τους ανέργους που αντιστέκονται, αγωνίζονται, παλεύουν.
Λίγες μέρες πριν την 40η επέτειο, η κυβέρνηση αποφάσισε να «ξεμπερδεύει» και με τους Διοικητικούς των Πανεπιστημίων, που βρίσκονται σε ηρωική απεργία διαρκείας 10 εβδομάδων, υπερασπίζοντας τη δουλειά τους και το Δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Στις 11/11, επιδόθηκε η πρώτη παραπομπή σε αυτοδίκαιη αργία σε διοικητικούς υπάλληλους των ΑΕΙ με το επιχείρημα ότι που αρνήθηκαν να απογραφούν, ενώ απεργούσαν! 278 εργαζόμενοι διώκονται πολιτικά γιατί αρνήθηκαν να υποκύψουν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Πρόκειται για την πρώτη καθαρή ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας.
Σήμερα, το σύνθημα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, ξαναγίνεται επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Θα το φωνάξουν μεθαύριο μαζί, απολυμένοι Σχολικοί Φύλακες, απολυμένες Καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, Καθηγητές σε διαθεσιμότητα, διοικητικοί των Πανεπιστημίων σε αργία, για το δικαίωμα στον αγώνα, το δικαίωμα στην απεργία διώκεται, γιατί υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο οι άνεργοι, νέοι χωρίς μέλλον χωρίς δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή.
Σήμερα, όπως και τότε, παλεύουμε. Για την ανατροπή της κυβέρνησης -Ε.Ε-ΔΝΤ και της πολιτικής τους, για ελευθερία, ψωμί, δουλειά, υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών που ξεπουλιούνται. Πιάνουμε το νήμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Γιατί, το Πολυτεχνείο ήταν στην εποχή του “άκρο”,  που δε συμβιβάστηκε με τον ελεγχόμενο “εκδημοκρατισμό” της χούντας, και επιδίωξε την πλήρη ανατροπή του χουντικού εκφασισμού, διεκδικώντας ασυμβίβαστα και ανατρεπτικά λαϊκή εξουσία.
Γι’ αυτό το λόγο η επέτειος του Πολυτεχνείου συνεχίζει και σήμερα να ενοχλεί κάθε εξουσία, γι’ αυτό το λόγο το Πολυτεχνείο ζει και αναπνέει μέσα από τους καθημερινούς αγώνες του λαού μας και της νέας γενιάς.
Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου πρέπει και μπορεί να γίνει σημείο συνάντησης όλων των κοινωνικών και συνδικαλιστικών αγώνων. Να αποτελέσει αποφασιστικό βήμα υπεράσπισης κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων που είναι υπό διωγμό, από την κυβέρνηση, την τρόικα την ΕΕ και το ΔΝΤ. Να γίνει η αρχή του τέλους της καταστροφικής πολιτικής του κεφαλαίου και όλων των πολιτικών του εκφραστών.

ΨΩΜΙ –ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
Η ΛΑΜΨΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites