Σάββατο, 26/09/2020

Άγγιξα . . .Αγάπησα . . .Έσκαψα . . . μια ταινία του δικού μας Μπάμπη Τσόκα

Εκδήλωση προς τιμήν του Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη διοργανώνουν το Σωματείο «Διάζωμα» και η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και ώρα 11.30 το πρωί.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο OperaOdeon, Ακαδημίας 57, Αθήνα και κατά τη διάρκειά της θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Πρεβεζάνου σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα: «Πέτρος Θέμελης: Άγγιξα… Αγάπησα… Έσκαψα».

Ο Πέτρος Θέμελης (1936-) είναι Έλληνας αρχαιολόγος.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, γιος του φιλόλογου και υπερρεαλιστή ποιητή Γεωργίου Θέμελη. Ολοκλήρωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Αρχικά ξεκίνησε σπουδές Φιλολογίας. Πήρε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1959, καθώς και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Mονάχου το 1972.
Το 1962, προσελήφθη ως επιστημονικός βοηθός στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Κατά το διάστημα 1963-1980 ήταν Επιμελητής και Έφορος Αρχαιοτήτων στις Αρχαιολογικές Περιφέρειες Hλείας-Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδος-Λοκρίδος και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ το διάστημα 1977-1980 ήταν Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών. Από το 1980 ως το 1984, ήταν Προϊστάμενος της Eφορίας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, ενώ από το 1984 είναι καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.
Από το 1987[2], είναι διευθυντής των ανασκαφών για την αναστύλωση της αρχαίας Μεσσήνης, για την οποία έχει συγγράψει μέχρι τώρα 3 βιβλία και αρκετά επιστημονικά άρθρα. Οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν επιβεβαιώσει τις περιγραφές του αρχαίου Έλληνα περιηγητή Παυσανία.
Έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στην Ερέτρια, Ελεύθερνα και αλλού.

Στις 18 Ιανουαρίου 2005, παρέλαβε τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ