ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ:”Τα ιδιωτικά συνεργεία του Δήμου Πρέβεζας, ενώ πρέπει να καθαρίζουν, λεηλατούν τα δάση”

Το καμπανάκι του κινδύνου όσον αφορά το δάσος με Βελανιδιές στο Σκαφιδάκι χτύπησε μέσω του  Prisma 95,1 ο αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Κώστας Σταματόπουλος.

Ο ίδιος μάλιστα έδωσε στην δημοσιότητα και μια επιστολή που περιγράφει την δραματική κατάσταση, καθώς και την λεηλασία με τον πιο βάναυσο τρόπο καταστροφής του δάσους.

Ο κύριος  Σταματόπουλος ανέφερε ότι είναι άλλο να κλαδεύεις κλαδιά και θάμνους και άλλο να το εξολοθρεύεις και να το τραυματίζεις το δέντρο σε σημεία που δεν μπορεί να αναπτυχθεί ξανά.

Ο  ίδιος μάλιστα ενημέρωσε τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαίλη, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα , επίσης ενημέρωσε τον Δασάρχη ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει κατάλληλο προσωπικό για περιπολίες.

Ωστόσο αποκάλυψε ότι ο Δήμος αναθέτει σε ιδιωτικά συνεργεία να καθαρίζουν τους δρόμους και ως αντάλλαγμα επειδή αδυνατεί να τους πληρώσει εκμεταλλεύονται τα  ξύλα, ωστόσο όπως υπογράμμισε κάτω από αυτή την έννοια τα ιδιωτικά συνεργεία έχουν κάθε λόγο να λεηλατούν τα δάση για μα μεγιστοποιούν τα κέρδη τους, ειδικά όταν κάποιος δεν μπορεί να τους ελέγξει.

Ο κύριος Σταματόπουλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος έλεγχος και κάποιες υποδείξεις στα συνεργεία για να μην συνεχιστεί άλλο αυτή η καταστροφή.

Διαβάστε την επιστολή που δόθηκε στην δημοσιότητα και ακούστε την κραυγή αγωνίας του μέσα από τον Prisma 95,1.

Η επιστολή αναφέρει:
«Είναι φθηνό να πλήττεται από τον ισχυρό ο αδύναμος. Και είναι ίδιον ιδιαίτερης αμβλυωπίας και οπωσδήποτε χείριστης πολιτικής να θυσιάζεται με προχειρότητα στον βωμό της άμεσης ανάγκης το μακροπρόθεσμο συμφέρον του εθνικού και κοινωνικού συνόλου. Οι λόγοι από τους οποίους συνάγονται τα παραπάνω είναι, δυστυχώς, στον τόπο μας τόσο πολλοί, ώστε ο αναγνώστης δικαίως να μην αντιλαμβάνεται ότι αναφέρονται στον τρόπο μεταχείρισης του δασικού μας πλούτου και του πρασίνου πιο γενικά.
Απ’ άκρου εις άκρον της χώρας φθάνουν μηνύματα καταλεηλάτησης του δασικού μας κεφαλαίου, συχνά για να χρησιμοποιηθούν τα ξύλα ως καύσιμη ύλη, τώρα που η ακρίβεια καθιστά το πετρέλαιο δυσπρόσιτο. Συχνά στη διαδικασία καταστροφής του δασικού πρασίνου υπεισέρχονται, προσδοκώντας χρηματικό ή ψηφοθηρικό όφελος, εκείνες ακριβώς οι αρχές που είναι θέσει ταγμένες και μισθοδοτημένες από τον φορολογούμενο, για το ακριβώς αντίθετο: ήτοι για την προστασία του. Είναι φανερό πως πρόκειται για βαριά συμπτώματα κρίσης καθολικής, κρίσης πρωτίστως ηθικής, και της οποίας μοιραίο πλην όχι παντελώς άδικο επακόλουθο είναι η βαριά οικονομική υστέρηση και δυσπραγία που όλοι βιώνουμε. Με το να παραχωρείς ως μέλος δημοτικής αρχής και με αιτιολογία τον καθαρισμό των επαρχιακών οδών από την παρόδια βλάστηση σε ιδιώτες εργολάβους, με αντίτιμο δε όχι κάποια χρηματική αμοιβή, αλλά την πρόσοδο από τη συγκεκριμένη, θεωρητικά περιορισμένης εκτάσεως, υλοτόμηση, είναι φανερό ότι ανοίγεις τον δρόμο σε πάσης μορφής βαναυσότητα εις βάρος του δασικού πλούτου, για τη διάσωση του οποίου υποτίθεται ότι μεριμνάς. Σχεδόν δε παροτρύνεις τον εργολάβο ιδιώτη να μεταβάλει τον «καθαρισμό» των οδών σε πλήρη αφανισμό των δένδρων που φύονται εκατέρωθεν του οδικού δικτύου, επεκτείνοντας άσπλαχνα και παράνομα την κοπή σε βάθος πολλών μέτρων. Επιπλέον, τα ανειδίκευτα συνεργεία, εργαζόμενα χωρίς επίβλεψη εκ μέρους ειδικού δασικού υπαλλήλου, καταταλαιπωρούν ακρωτηριάζοντας τα δένδρα που γλίτωσαν τη «σφαγή» και δεν είναι λίγες οι φορές που οι εργάτες βγάζουν το άχτι τους τραυματίζοντας με τις τσάπες και τα πριόνια τους, έτσι για γούστο, τους κορμούς. Πλήρης επομένως και σε κάθε επίπεδο η αυθαιρεσία. Στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της, ας προσθέσει κανείς και τον αφανισμό πανάρχαιων ελαιώνων –όπως λ.χ. εκείνου της Πάργας– η ξυλεία των οποίων μετατρεπόμενη σε πέλετ εξάγεται στις πιτσαρίες της Ιταλίας, χώρας στην οποία παρόμοιοι ελαιώνες είναι προ πολλού διατηρητέοι, ως στοιχεία πολύτιμα τοπίων που αποτελούν πανανθρώπινη κληρονομιά. Και μία διευκρίνιση: αφορμή για τα παραπάνω αποτέλεσε ο «καθαρισμός» οδού με ελάχιστη κίνηση στο Σκαφιδάκι, έξω από την Πρέβεζα, περίπτωση κατά την οποία θυσιάστηκαν πανύψηλες βελανιδιές και η οποία, πολύ θα ήθελε ο γράφων, να αποτελούσε την εξαίρεση και όχι τον κανόνα τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή όσο και σε ολόκληρη τη δύστηνη χώρα μας. Απλά πταίσματα, θα μου πείτε, μπροστά στο σαρωτικό νομοσχέδιο περί δασών που τούτες τις μέρες προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή.
Κώστας Μ. Σταματόπουλος – Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού».


prisma951.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites