ΠΡΕΒΕΖΑ: Γνωρίζατε ότι τα δικαστήρια . . .

Το σημερινό Δικαστικό Μέγαρο
, κατασκευάσθηκε το 1884 (κατά άλλους 1887) κατά την διάρκεια της Γ’ Οθωμανικής Περιόδου, την περίοδο του “Τανζιμάτ” δηλαδή της μεταρρύθμισης η οποία είχε στόχο τον εξευρωπαϊσμό και την μετατροπή της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε σύγχρονο κράτος δυτικού τύπου .
Το σημερινό Δικαστικό Μέγαρο ήταν Οθωμανικό Διοικητήριο. Στο κτίριο που κατασκευάσθηκε με σχέδια γερμανού μηχανικού και εργολάβο τον Πρεβεζάνο Κ. Περδίκη (Βλαχοπερδίκη), στεγάστηκαν οι τουρκικές υπηρεσίες, καθώς η Πρέβεζα ήταν έδρα σαντζακιού του Βιλαετίου των Ιωαννίνων. Κατά την διάρκεια της θεμελίωσης του κτιρίου παρούσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα λόγω του σαθρού υπεδάφους, με συνέπεια η Κωνσταντινούπολη να χορηγήσει 1000 χρυσά ναπολεόνια για επιπλέον εργασίες.
Πρόκειται για ένα διώροφο λιθόκτιστο κτίριο, ορθογώνιας κάτοψης, με αρχιτεκτονικές επιρροές από τον εκλεκτικισμό και τον νεοκλασικισμό. Ο χαρακτήρας του ως δημόσιου κτιρίου προβάλλεται με την κλίμακα, τις αυστηρές αναλογίες και την λιτότητα του. Ο μεγάλος όγκος “σπάει” με τα δύο προστώα, τα οποία τονίζουν την συμμετρία του κτιρίου. Οι κίονες των προστώων είχαν ραβδώσεις, οι οποίες σήμερα έχουν επικαλυφθεί. Το κτίριο ήταν υπερυψωμένο με εξωτερικά σκαλοπάτι ανόδου στο ισόγειο το οποίο όμως καταχώθηκαν λόγω της ανύψωσης του οδοστρώματος της παραλίας. Η τυπολογία της κάτοψης παρουσιάζει περιμετρική διάταξη των χώρων γύρω από το κλιμακοστάσιο ανόδου. Το τμήμα πάνω από το προστώο περιελάμβανε το σημαντικότερο χώρο του διοικητηρίου, την αίθουσα συνεδριάσεων του σαντζακιού. Μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ από το 1914 μέχρι σήμερα στεγάζει το Δικαστικό Μέγαρο. Από το 1913 ως το 1921 στο χώρο του ισογείου φιλοξενήθηκαν, με την φροντίδα του Αλ. Φιλαδελφέα, τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές της Νικοπόλεως. Από την περίοδο του Μεσοπολέμου, ως και τις δεκαετίες 60′-70′ στο ισόγειο στεγάστηκαν το τηλεγραφείο, το τηλεφωνείο, το ταχυδρομείο (3Τ) και το στρατολογικό κέντρο.
Από το 1965 και μετά έγιναν επεμβάσεις, με σημαντικότερες την αντικατάσταση των ξύλινων πατωμάτων και του κλιμακοστασίου από πλήρες σκυρόδεμα και την πλήρη αντικατασκευή της στέγης.
“Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα”


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Θωμά Αϊδώνη

31/01/2023, 4:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνάντηση ενημέρωσης στο Δήμο Πρέβεζας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος  2021-2027»

31/01/2023, 4:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Στη δημοπρασία του έργου “Διαμόρφωσης περιοχής Φόρου” προϋπολογισμού 1.080.000,00€ προχώρησε ο Δήμος

31/01/2023, 4:45 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η ΤΕΡΝΑ μειοδότης του μεγάλου έργου Ύδρευσης Πρέβεζας, Λευκάδας, Άρτας

31/01/2023, 4:41 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με την συμμετοχή της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Πρέβεζας το 40ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

31/01/2023, 4:37 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Σε διαγωνισμό το σημαντικό έργο οδικής ασφάλειας ύψους 2.800.000€ στον Δήμο Πάργας

31/01/2023, 4:32 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites