”Απολύσεις στα δημοτικά ΜΜΕ. Ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι στον δρόμο”

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κώστας Μπάρκας στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας,
κατέθεσε στις 16 Σεπτεμβρίου 2013 ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με θέμα: «Κυβέρνηση και τρόικα προχωρούν σε νέες σχεδιαζόμενες διαθεσιμότητες-απολύσεις στα δημοτικά ΜΜΕ. Ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι στον δρόμο».

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση έχει βρει νέα «δεξαμενή» εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλίσει τον αριθμό των επιπρόσθετων 2.000 απολύσεων που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να συμπληρωθούν οι 4. 000 απολύσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί στην τρόικα για το 2013. Αυτήν τη φορά «η καμπάνα χτυπά» για τους εργαζόμενους στον χώρο των δημοτικών ΜΜΕ.

Καθίσταται προφανές ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ικανοποίηση των επιταγών της τρόικας για απολύσεις και όχι η όποια υποτιθέμενη «αναδιάρθρωση» της τοπικής αυτοδιοίκησης βάσει ενός λειτουργικού σχεδιασμού που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών. Η υλοποίηση των σχεδιασμών της κυβέρνησης για διαθεσιμότητες-απολύσεις στα δημοτικά ΜΜΕ θα προσθέσει ακόμη περισσότερους εργαζόμενους στις ήδη υπάρχουσες στρατιές ανέργων στη χώρα μας.

Οι κ.κ Υπουργοί ερωτώνται σε ποιές ενέργειες θα προβούν προκειμένου να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των δημοτικών ΜΜΕ τα οποία διασφαλίζουν τον πλουραλισμό στην ενημέρωση; Επίσης ερωτώνται οι Υπουργοί εαν σκοπεύει η κυβέρνηση να αναθεωρήσει ενδεχόμενα σχέδια δήθεν «εξυγίανσης» των δημοτικών ΜΜΕ μέσω περικοπών και διαθεσιμοτήτων-απολύσεων, τα οποία τελικά στο μόνο που θα οδηγήσουν, είναι στο κλείσιμο των δημοτικών μέσων ενημέρωσης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεσμεύεται ότι η επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταργήσει μία προς μία τις αντιδημοκρατικές και παράνομες ρυθμίσεις, και θα αποκαταστήσει τους απολυμένους. Θα θέσει τις βάσεις μαζί με την κοινωνία για μια ριζική αλλαγή πορείας της χώρας για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με κοινωνική δικαιοσύνη,  δημοκρατία και προκοπή για την πλατειά κοινωνική πλειοψηφία που σήμερα ασφυκτιά.

Ερώτηση
Προς τους κκ. Υπουργούς:
– Εσωτερικών
– Διοικητικής Μεταρρύθμισης


Θέμα: «Κυβέρνηση και τρόικα προχωρούν σε νέες σχεδιαζόμενες διαθεσιμότητες-απολύσεις στα δημοτικά ΜΜΕ. Ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι στον δρόμο.»

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση έχει βρει νέα «δεξαμενή» εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλίσει τον αριθμό των επιπρόσθετων 2.000 απολύσεων που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να συμπληρωθούν οι 4. 000 απολύσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί στην τρόικα για το 2013. Αυτήν τη φορά «η καμπάνα χτυπά» για τους εργαζόμενους στον χώρο των δημοτικών ΜΜΕ και, όπως επισημαίνεται στα δημοσιεύματα, ο αριθμός των απολυμένων με διαθεσιμότητα ή απευθείας απολύσεις θα ανέλθει στους 700.
Η κυβέρνηση, πίσω από το πρόσχημα της απαιτούμενης αναδιάρθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης —πρόσχημα που χρησιμοποιείται αφειδώς, όπως συνέβη και στην περίπτωση της δημοτικής αστυνομίας—, διαψεύδει ακόμα και τις δικές της διαβεβαιώσεις για περικοπές κατόπιν «αξιολόγησης», καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για οριζόντιες περικοπές και απολύσεις εργαζομένων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, μέσω της κατάργησης των οργανικών τους θέσεων. Επίσης, αγνοεί τις αντιδράσεις των δημάρχων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια τα δημοτικά ΜΜΕ έχουν ήδη μειώσει κατά το ήμισυ σχεδόν τις δαπάνες λειτουργίας τους, αλλά και ότι ο αριθμός των εργαζομένων στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα όλης της χώρας έχει συρρικνωθεί δραματικά κατά την τελευταία τριετία.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι, με τις μεθοδεύσεις αυτές, καταφέρεται ένα ισχυρό πλήγμα κατά του πλουραλισμού στην ενημέρωση, μετά τον ξαφνικό θάνατο και το «μαύρο στην οθόνη» της ΕΡΤ και φιμώνεται κάθε ανεξάρτητη δημοσιογραφική φωνή, γεγονός που οδηγεί στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εκτελεί ένα συντονισμένο σχέδιο επίθεσης στο δικαίωμα των πολιτών σε ελεύθερη και ανεξάρτητη πληροφόρηση, στο πλαίσιο της γενικότερης περιστολής της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών.
Επειδή οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς ραδιοσταθμούς έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στους μισθούς τους, καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τους και τώρα καλούνται να «απολυθούν λόγω εξυγίανσης».
Επειδή τα δημοτικά ραδιόφωνα αναδεικνύουν τα καθημερινά προβλήματα, ενημερώνουν αντικειμενικά και ψύχραιμα, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πληροφόρηση χωρίς κραυγές στη δοκιμαζόμενη κοινωνία.
Επειδή η απρόσκοπτη λειτουργία των δημοτικών μέσων ενημέρωσης επιβάλλεται και από τον σεβασμό στο συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για αντικειμενική πληροφόρηση και ενημέρωσή τους.
Επειδή η υλοποίηση των σχεδιασμών της κυβέρνησης για διαθεσιμότητες-απολύσεις στα δημοτικά ΜΜΕ θα αφήσει στον δρόμο ακόμη περισσότερους εργαζόμενους, προσθέτοντάς τους στις ήδη υπάρχουσες στρατιές ανέργων στη χώρα μας.
Επειδή καθίσταται προφανές ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ικανοποίηση των επιταγών της τρόικας για οριζόντιες απολύσεις και όχι η όποια υποτιθέμενη «αναδιάρθρωση» της τοπικής αυτοδιοίκησης βάσει ενός λειτουργικού σχεδιασμού που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, για να προασπίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων και την πλήρη απασχόληση των εργαζομένων σε αυτά, τα οποία μέσα, κατά κοινή αναγνώριση, συμβάλλουν στην πλουραλιστική ενημέρωση των πολιτών αλλά και στην ενίσχυση της πολυφωνίας στην πληροφόρηση, δίνοντας λόγο και βήμα στις τοπικές κοινωνίες;
2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αναθεωρήσει ενδεχόμενα σχέδια δήθεν «εξυγίανσης» των δημοτικών ΜΜΕ μέσω περικοπών και διαθεσιμοτήτων-απολύσεων, τα οποία τελικά στο μόνο που θα οδηγήσουν, εάν εφαρμοστούν, είναι στο κλείσιμο των δημοτικών μέσων ενημέρωσης;
3. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, για να αρχίσουν οι εργαζόμενοι στα δημοτικά ραδιόφωνα να αποπληρώνονται τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, τα οποία σε μερικές περιπτώσεις φτάνουν σε άνω των 10 μηνών αποδοχές;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Στρατούλης Δημήτρης

Μητρόπουλος Αλέξης

Σακοράφα Σοφία

Αθανασίου Νάσος

Αλεξόπουλος Απόστολος

Αμανατίδης Γιάννης

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Βαλαβάνη Νάντια

Βαμβακά Τζένη

Βαρεμένος Γιώργος

Γαϊτάνη Ιωάννα

Γάκης Δημήτρης

Γελαλής Δημήτρης
Γεροβασίλη Όλγα

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη

Δερμιτζάκης Κωστής

Διακάκη Μαρία

Διώτη Ηρώ

Δούρου Ρένα

Δρίτσας Θοδωρής

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ζαχαριάς Κώστας

Ζερδελής Γιάννης

Ιγγλέζη Κατερίνα

Κανελλοπούλου Μαρία

Καραγιαννίδης Χρήστος

Κατριβάνου Βασιλική

Καφαντάρη Χαρά

Κουράκης Αναστάσιος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μαντάς Χρήστος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαλάκης Νίκος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπάρκας Κώστας

Μπόλαρη Μαρία

Ουζουνίδου Ευγενία

Παναγούλης Στάθης

Πάντζας Γιώργος

Πετράκος Θανάσης

Σταθάς Γιάννης

Σταμπουλή Αφροδίτη

Συρμαλένιος Νίκος

Τατσόπουλος Πέτρος

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσουκαλάς Δημήτρης

Φωτίου Θεανώ

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Χατζηλάμπρου Βασίλης


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: Η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη Μόρια

09/09/2020, 12:06 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφισβητεί την αύξηση των ΜΕΘ ο Παύλος Πολάκης

09/09/2020, 11:03 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αντώνης Μπεζάς νέος Πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου

27/05/2020, 4:27 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Είδηση: 18 νέα κρούσματα του κορωνοϊού

12/03/2020, 6:13 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω!

11/03/2020, 11:56 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους η Αικ. Σακελλαροπούλου

22/01/2020, 11:30 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: « Στρατηγική επιλογή της ΝΔ η απαξίωση της ΔΕΗ και του κοινωνικού της χαρακτήρα »

02/09/2019, 2:27 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites