Πράσινο Φως για την συνέχιση της ανασκαφής στον Ναό του Απόλλωνα στο Άκτιο

To πράσινο φως για την συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στο Ναό του Απόλλωνα Ακτίου έδωσε το Κεντρικό Αρχαιoλογικό Συμβούλιο σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τον Σεπτέμβριο του 2009 είχαν βρεθεί δύο κεφάλια κολοσσικών αγαλμάτων στις ανασκαφές που πραγματοποίησαν ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπό τη διεύθυνση της ομότιμης καθηγήτριας Ισμήνης Τριάντη, δημιουργώντας κλίμα χαράς και αισιοδοξίας στους αρχαιολόγους. Οι δύο κεφαλές, που χρονολογούνται στην ελληνιστική περίοδο, αναπαριστούν πιθανότατα θεούς και τουλάχιστον η μία, η πιο καλοδιατηρημένη, θεωρείται ότι αναπαριστά τον θεό Απόλλωνα. Εκτός από αυτές, έχουν βρεθεί κι άλλα μέλη αγαλμάτων, βοτσαλωτά δάπεδα των ελληνιστικών χρόνων, τμήμα τοίχου που πιθανόν σχετίζεται με υδραυλικό έργο, κεραμίδες με σφραγίδα ΑΚΤΙΟΝ, χάλκινα αντικείμενα και πολλά κινητά ευρήματα. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, εντός του 2013 προβλέπονται εργασίες για τη λεπτομερή φωτογράφηση του ναού, καθώς και συντήρηση, φωτογράφιση, καταγραφή και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση των κινητών ευρημάτων, ενώ τις επόμενες χρονιές θα γίνουν προσπάθειες για τη συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου να συνεχιστούν οι έρευνες στα δύο μνημεία, να κατανοηθεί η μεταξύ τους σχέση και να κατασκευαστούν αντίγραφα των δύο μαρμάρινων κολοσσικών κεφαλών ώστε να τοποθετηθούν στη θέση που βρέθηκαν (στον σηκό του ναού). Το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά και ομόφωνα υπέρ της συνέχισης των ανασκαφών για το 2013 -στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος-, αναγνωρίζοντας τη σημασία της έρευνας, θεωρώντας ωστόσο απαραίτητη την άμεση έναρξη διαδικασιών για την απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά των δύο ακινήτων, εντός των οποίων διεξάγονται οι ανασκαφές.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites