Όσα δεν θα γνωρίσουν ποτέ τα παιδιά που γεννήθηκαν σήμερα

Διάβασα κάπου ένα άρθρο για πράγματα που πέρασαν στη σφαίρα της λήθης κατά την τρέχουσα δεκαετία.
Ήταν μια αναδρομή στα τεχνολογικά άλματα που συντελέστηκαν από την αρχή του αιώνα και άρχισα να σκέφτομαι πόσο διαφορετική θα είναι η τεχνολογία όταν τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα μεγαλώσουν. Άραγε τα παιδιά που γεννήθηκαν την τελευταία δεκαετία θα αναγνωρίζουν τίποτα από τα παρακάτω;

Βιντεοκασέτα: Θα συγκαταλέγεται κι αυτή στα…μουσειακά είδη όπως η πάλαι ποτέ γνωστή μας δραχμούλα. Ήδη τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ γυρίζονται ψηφιακά, μοντάρονται ψηφιακά και διανέμονται στα δίκτυα χωρίς τη μεσολάβηση του παραμικρού εκατοστού ταινίας. Άσε που και η ποιότητα είναι ασύλληπτα καλύτερη απ’ ό,τι δέκα χρόνια πριν.

Ταξιδιωτικοί πράκτορες: Αν η επόμενη προσφορά τους δεν είναι ταξίδια στο διάστημα τότε θα μιλάμε για άλλο ένα επάγγελμα του παρελθόντος. Αν και το επάγγελμα δεν έχει ακόμα πεθάνει, ήδη οι περισσότερες κρατήσεις γίνονται μέσω ίντερνετ. Άραγε θα βρουν πράκτορα τα μωρά του σήμερα όταν έρθει η ώρα να κλείσουν το ταξίδι του μέλιτός τους;

Βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες: Όπως και με την βιντεοταινία, οι λέξεις που τυπώνονται σε χαρτί θα είναι πια ξεπερασμένες. Εντάξει, μπορεί όσοι γεννιούνται τώρα να έχουν πρόσβαση σε βιβλία, αλλά τα μαγαζιά που θα τα πουλάνε στο μέλλον θα είναι όσα και τα δισκάδικα σήμερα.

Βίντεο κλαμπ: Καλά, σοβαρά μπαίναμε κάποτε στα αυτοκίνητά μας και πηγαίναμε αλλού για να νοικιάσουμε μια ταινία;

Ρολόγια: Θα αποτελούν σίγουρα ένα εκλεπτυσμένο κόσμημα, αλλά η σωστή ώρα αναγράφεται σίγουρα στο smartphone σου και ειδικά αυτό δεν το αφήνεις απ’ το χέρι σου.

Χάρτες (χάρτινοι…): Κάποτε τους έβρισκες παντού. Τώρα έχουν πια ξεχαστεί και η επόμενη γενιά θα τους βρίσκει μόνο στα μουσεία.

Τηλέφωνα με καλώδιο: Καλά, γιατί να πληρώνει κανείς ένα κάρο λεφτά για να διατηρεί μια τηλεφωνική συσκευή που μπαίνει στην πρίζα; Πολύ ανόητη ιδέα για όσους γεννιούνται σήμερα.

Εγκυκλοπαίδειες: Πελώρια βιβλία που κάποιες πληροφορίες τους είχαν ήδη ξεπεραστεί πριν καν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι του τυπογραφείου. Τα σημερινά μωρά θα γελάνε και μόνο με τη σκέψη!

Φωτογραφικές μηχανές με φιλμ: Εντάξει, κάποιες θα συνεχίζουν να υπάρχουν για τους ρομαντικούς, αλλά για τα σημερινά παιδιά, η λέξη «φιλμ» δε θα σημαίνει τίποτα. Ακόμα και οι ψηφιακές κάμερες (φωτογραφικές ή βίντεο) τείνουν να καταργηθούν, μιας και τα smartphones στην τσέπη μας έχουν ήδη αναλάβει το έργο τους.

Χρυσός Οδηγός: Καλά, σοβαρά χρειάζεσαι ένα βιβλίο που ζυγίζει έναν τόνο για να βρεις κάποιον;

Φαξ: Μπα, καλύτερα “scan,” “.pdf” και “email”.

Μια φωτογραφία σε κάθε κορνίζα: Πόσο χώρο χαλούσαμε κάποτε –σε τοίχους, τραπέζια, μπουφέδες- για να τοποθετούμε ολόκληρες στρατιές από κορνιζαρισμένες φωτογραφίες μας; Τώρα, 8 gigabytes με φωτογραφίες και βίντεο χωράνε σε μια και μόνο ψηφιακή κορνίζα και φιλοξενούν όλους τους ανθρώπους που γνωρίσαμε και όλα τα πράγματα που κάναμε ποτέ.

Χειρόγραφα γράμματα: Ή χειρόγραφο οτιδήποτε. Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε καλλιγραφία; Ή μάλλον ξέρετε έστω τι σημαίνει η λέξη; Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα δεν έχουν ιδέα – αλλά στην πληκτρολόγηση σίγουρα σας ξεπερνάνε.

Ξεχασμένοι φίλοι: Θυμάστε κάτι φορές που κάποιος ανέφερε ένα παλιό συμμαθητή και ο άλλος απαντούσε «Έλα ρε, τον είχα ξεχάσει τελείως!» Η επόμενη γενιά θα είναι αυτομάτως σε επαφή με όλες τις γνωριμίες που έκανε ποτέ, φυσικά μέσω Facebook.

Ο διαχωρισμός σπιτιού και εργασιακού χώρου: Θυμάστε το moto που έκανε θραύση πριν μερικές δεκαετίες στη σύγχρονη ψυχολογία; Ποτέ μην μπλέκεις τα προσωπικά με τα εργασιακά σου.Τώρα βέβαια έχουν αλλάξει κατά πολύ τα πράγματα. Κι αυτό γιατί όταν μπορείς να έχεις στην τσέπη σου έναν υπολογιστή με email, δε διευκολύνεις μόνο την επικοινωνία με τους φίλους σου αλλά και με το ίδιο σου το αφεντικό κάθε μα κάθε στιγμή. Για τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα, η γραμμή που χωρίζει το σπίτι από τον εργασιακό χώρο θα είναι πολύ πολύ λεπτή.

Συνταξιοδότηση: Ναι, Κωστάκη. Κάποτε οι άνθρωποι δούλευαν στην ίδια δουλειά για είκοσι χρόνια και μετά έπαιρναν μια επιταγή με το ταχυδρομείο μέχρι να πεθάνουν. Άσε που μερικές δουλειές σου κάλυπταν και ιατρικές δαπάνες!

Αλληλογραφία: Τι μένει όταν πάρεις την αλληλογραφία που λαμβάνεις σήμερα, της αφαιρέσεις τους λογαριασμούς που πληρώνονται μέσω ίντερνετ, τις πάγιες εντολές μέσω τραπέζης και τα διάφορα άχρηστα διαφημιστικά που ενίοτε βρίσκεις στο γραμματοκιβώτιό σου; Απάντηση: Μια σάπια γραφειοκρατία που χάνει ολόκληρα δις από τα λεφτά των φορολογουμένων κάθε χρόνο.

Κρυφτό, κυνηγητό, μήλα, λάστιχο. Η γενιά μας, οι σημερινοί μπαμπάδες και μαμάδες μάθαμε το παιχνίδι, την ίδια τη ζωή στο δρόμο, στην αλάνα, στην πλατεία. Η επόμενη γενιά, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας, θα ξέρουν άπταιστα να χειρίζονται υπολογιστή, να παίζουν στα δάχτυλα κάθε είδους gadget και τεχνολογικό εφεύρημα, η αλήθεια όμως είναι ότι μάλλον είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να τα δούμε ελεύθερα κι ανέμελα να ξεχύνονται στο δρόμο της γειτονιάς για να παίξουν κρυφτό, κυνηγητό, μήλα, λάστιχο. «Παίρνω αμπάριζα και βγαίνω» λέγαμε… «Alt, control, delete» λένε τα παιδιά. Κάπου ανάμεσα μπορεί και να βρεθούμε….
imommy

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites