Η Πρέβεζα 1500 χρόνια μετά τίμησε την μνήμη του Μητροπολίτη Νικοπόλεως Αλκίσωνος [ΒΙΝΤΕΟ]

Μέσα σε ένα εορταστικό κλίμα τελέστηκε για πρώτη φορά, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 18:30 μ.μ και έπειτα από 1500 χρόνια,
εόρτιος εσπερινός  με αφορμή την ημέρα μνήμης του Μητροπολίτη Νικοπόλεως Αλκίσωνος. Ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρέβέζης κ. Χρυσόστομος εξασφάλισε ειδική άδεια από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο και έτσι οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ακολουθία του εσπερινού, σε ένα μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, στα ερείπια του Παλαιοχριστιανικού Ναού του 6ου αιώνα.  Η Βασιλική Β (Αλκίσωνος), ο μητροπολιτικός ναός της Νικόπολης, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης και χρονολογείται στα μέσα του 5ου αι. Πριν την Θεία Λειτουργία η αρχαιολόγος κ. Παπαδοπούλου ξενάγησε τους Πατέρες στον αρχαιολογικό χώρο.

 Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας , απευθυνόμενος στο ποίμνιο του είπε: “Συναχτήκαμε εδώ σεβαστοί πατέρες και αδελφοί τιμώντας την μνήμη και σκεπτόμενοι ότι μετά από 1500 χρόνια πραγματοποιούμε σήμερα αυτόν τον εσπερινό. Κάθε Πέτρα, κάθε κολόνα, κάθε ψηφίδα από τα μωσαϊκά που υπάρχουν εδώ, εάν είχε στόμα, αν είχε λαλιά θα μας έλεγε μια ιστορία από εκείνη την εποχή, αφού η κάθε πέτρα και η κάθε κολόνα έχει ρουφήξει σαν σφουγγάρι τις προσευχές, τον πόνο και την οδύνη των ανθρώπων που προσέφευγαν παρακαλώντας τον τριαδικό θεό και τον άγιο ή την αγία των οποίων ήταν αφιερωμένος ο ναός αυτός. Αν είχαν στόμα λοιπόν αυτές οι πέτρες θα μας απαντούσαν τώρα όλες μαζί, εν εκκλησίες ευλογείτε τον θεό, αλλά και η κάθε κολόνα αν άνοιγε το στόμα της μπορεί και να μας πει θαυμαστός ο θεός εν τις Αγίοις  αυτών. Συγκεντρωθήκαμε λοιπόν σήμερα αυτό το δειλινό την παραμονή της Ημέρας του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος  Αλκίσωνος τιμώντας σε αυτό τον τόπο την μνήμην του στην Βασιλική την Παλαιοχριστιανική που ναι μεν βρήκε, αλλά την ανανέωσε, την μεγάλωσε την αύξησε, την έκανε τεράστια και προσέθεσε τα μωσαϊκά της και ίσως και τα μάρμαρα, όλα αυτά, ότι έχει απομείνει σήμερα από αυτά που εκείνος έφτιαξε.”


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites