Άρτα: Άπνοια δημαρχιακών υποψηφιοτήτων στους δήμους της Άρτας

Ενώ σε άλλες περιόδους η προεκλογική δραστηριότητα για τις δημοτικές εκλογές άρχιζε σχεδόν ένα χρόνο πρίν διεξαχθούν, στις επερχόμενες εκλογές και παρότι μένουν λιγότεροι από 8 μήνες οι διαθεσιμότητες είναι στα πλαίσια της κρίσης που περνά η χώρα μας:ελάχιστες.

Άλλες φορές τα πανηγύρια του καλοκαιριού ήταν η μεγάλη ευκαιρία για επαφές και επισκέψεις των υποψηφίων στον τόπο των ψηφοφόρων, αυτή τη φορά, λες και οι υποψήφιοι για δήμαρχοι κάνουν «λευκή απεργία» και δεν εκδηλώνονται!
Εν τω μεταξύ στην οριστική απόφαση οι δημοτικές εκλογές να πραγματοποιηθούν το 2014 και μάλιστα στις 18 και στις 25 Μαΐου, με τη δεύτερη Κυριακή να συμπίπτει με τις Ευρωεκλογές, κατέληξε τελικά η κυβέρνηση….
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης -σύμφωνα με ρεπορταζ της εφημ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-κατέληξαν σε αυτές τις ημερομηνίες έπειτα από πολλές συζητήσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ζητήσει να πάνε οι δημοτικές εκλογές ενάμιση χρόνο πίσω και να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2015!
Τελικά, υποστηρίζει η εφημερίδα, ύστερα από έντονες ζυμώσεις και συγκεκριμένη επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, πείστηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι το σωστό είναι οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στην ώρα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας» από αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, οι λόγοι που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν οι εκλογές την άνοιξη του 2014 είναι, τουλάχιστον, τρεις:
1. Η απόφαση για παράταση των εκλογών θα δημιουργούσε κλίμα ηττοπάθειας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να «σηκώσει» το θέμα, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς εταίρους ότι φοβούνται μία εκλογική αναμέτρηση.
2. Μπορεί να ικανοποιούσε ένα τμήμα των δημάρχων, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που επιθυμούν την παράταση της θητείας, αλλά θα δημιουργούσε έντονη δυσαρέσκεια σε αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ. που βρίσκονται στην αντιπολίτευση δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν κάτι τέτοιο.
3. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ευελπιστούν ότι με την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών η δυσαρέσκεια των πολιτών θα εκφραστεί κυρίως στην κάλπη για την Ευρωβουλή, με αποτέλεσμα να τη γλιτώσουν οι υποψήφιοι των κυβερνητικών κομμάτων, καθώς μάλιστα θα επιδιωχθεί να είναι κοινοί σε ορισμένες, τουλάχιστον, περιφέρειες και μεγάλους δήμους.
Επιπλέον, εκτός από την απόφαση για διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 18 και στις 25 Μαΐου, από το Μέγαρο Μαξίμου διακινούνται σενάρια με βάση την προ τετραμήνου πρόταση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη για δύο ψηφοδέλτια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές: ένα για τον δήμαρχο και και τον περιφερειάρχη, που θα είναι ξεχωριστό για κάθε πρόσωπο, και ένα ενιαίο για τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Με τον τρόπο αυτόν ορισμένοι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι θεωρούν ότι θα προχωρήσουν πιο εύκολα οι συνεργασίες Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως και ΔΗΜ.ΑΡ., και έτσι θα σταματήσουν κυρίως τη Χρυσή Αυγή και δευτερευόντως τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ένα τέτοιο εγχείρημα, σύμφωνα με την άποψη έμπειρων αυτοδιοικητικών, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία δήμους και περιφέρειες και ως εκ τούτου κρίνεται επικίνδυνο.
Το ΠΑΣΟΚ ψάχνει……
Την ίδια στιγμή, σοβαρά προβλήματα φέρεται ότι αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ στην ανεύρεση υποψηφίων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συναντούν είτε κλειστές πόρτες είτε αδιαφορία για τη συμμετοχή στις εκλογές. Η κατάσταση αυτή, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα ανάγλυφη στη Θεσσαλονίκη, όπου ο προσωπικός μηχανισμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρότερος από κάθε άλλη περιοχή. Στην εκλογική περιφέρεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει το 2010 πέντε από τους συνολικά 14 δήμους (Θεσσαλονίκης, Συκεών, Θέρμης, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά). Σ’ αυτούς το πιθανότερο είναι να κατέλθουν οι ίδιοι συνδυασμοί (ακόμα και δίχως την επίσημη στήριξη του κόμματος, προκειμένου να μην εισπράξουν φθορά), αλλά για τους υπόλοιπους 10 ενδέχεται να υπάρχει ακόμα και αδυναμία αυτόνομης καθόδου, μια και τα στελέχη που έδιναν μάχες έχουν απομακρυνθεί είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από την πολιτική γενικότερα.
Η Ν.Δ. φοβάται καταδίκη της συγκυβέρνησης
Ανησυχία και φόβος για Βατερλό της συγκυβέρνησης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να αναζητούν από τώρα τρόπους για να το αποτρέψουν. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι η Χρυσή Αυγή, καθώς αρκετοί δήμοι είναι πολύ πιθανό να πέσουν στα χέρια των υποψηφίων του εθνικιστικού κόμματος. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα θα ισοδυναμούσε με μεγάλη συμβολική και πολιτική ήττα για τον αστικό πολιτικό κόσμο, προκαλώντας σεισμό στο πολιτικό σύστημα.
Άπνοια υποψηφιοτήτων στην Άρτα
Κι ενώ αυτά αναφέρει ρεπορτάζ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, στην τοπική επικαιρότητα επικρατεί «άπνοια» υποψηφιοτήτων. Ουσιαστικά βρισκόμαστε 8 μήνες πρίν τις εκλογές και σε άλλες εποχές αυτή η περίοδος θα ήταν ουσιαστικά προεκλογική με περιοδείες σε όλα τα πανηγύρια. Αντίθετα, είναι τέτοια η «άπνοια» στις υποψηφιότητες που προβληματίζει ακόμα και όσους δεν ασχολούνται με το σπορ της πολιτικής.
Για τον μεγάλο Δήμο Αρταίων, ο μόνος σίγουρος υποψήφιος είναι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, ενώ από την πλευρά της ΝΔ όλα παίζουν, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πρόσωπο που να συγκεντρώνει τη μεγάλη παραταξιακή αποδοχή. Όλοι περιμένουν να κάνει κάποιος άλλος πρώτος την κίνηση για να επιδείξουν κι εκείνοι το δικό τους ενδιαφέρον. Ο Χρ. Παπάζογλου, εσχάτως έχει αποστασιοποιηθεί από τα δημοτικά πράγματα, αφού αναλαμβάνοντας και πρόεδρος του BIC Ηπείρου, φαίνεται να υπερισχύει μέσα του ο ρόλος του τεχνοκράτη. Εάν, πράγματι ο Χρ. Παπάζογλου αποχωρήσει από τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας για το δήμο Αρταίων, παρά τα ερείσματα που απέκτησε στη Συγγρού λόγω και της προεδρίας στο Επιμελητήριο Άρτας, τότε ενδεχομένως να ανοίγει ο δρόμος για τον Χρήστο Τσιρογιάννη, που δεν πρόλαβε ούτε να «χαρεί» την πρωτιά στις Περιφερειακές εκλογές και το ρόλο του Περιφερειακού Συμβούλου, ούτε όμως ανάλωσε το πολιτικό του κεφάλαιο.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που όπως όλα δείχνουν, μπορεί να τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο Χριστόφορος Ξυλογιάννης, που εκτός της ευρείας αναγνωρισιμότητας σε όλο το Δήμο, έχει και πλέον την εμπειρία για τις ανάγκες και τα προβλήματα του Δήμου και μπορεί να μιλήσει για αυτά.
Όσο για το ΚΚΕ, ενδεχομένως η λύση του Κώστα Παπαϊωάννου ως επικεφαλής να αποτελεί «μονόδρομο», αφού η παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν και επαρκής και ουσιαστική.
Βέβαια στο Δήμο Αρταίων υπάρχει μία καταλυτική παράμετρος, που μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα. Αυτή δεν είναι άλλη από μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή και γιατρού Παύλου Στασινού. Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει αυτή τη συζήτηση, όμως το όνομά του αποτελεί πόλο συζητήσεων και ούτε ο ίδιος αποκλείει αυτή την εξέλιξη υπό προϋποθέσεις.
Περιφερειακοί Δήμοι
Στο Δήμο Νικ. Σκουφά όλα δείχνουν πως ο Στάθης Γιαννούλης θα επιδιώξει μιά ακόμη κάθοδο, αν μη τι άλλο για να «ολοκληρώσει» το έργο του Καλλικράτη.
Απέναντί του προς το παρόν φαίνεται πως θα έχει τον Θόδωρο Μουσαβερέ, επικεφαλής ψηφοδελτίου στηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άγνωσται αι βουλαί του Γιάννη Κόκλα. Όμως ακούγεται πως μπορεί να υπάρξει υποψηφιότητα από τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Παπανδρέου.
Στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, ο νυν Δήμαρχος Δημήτρης Γαλλίκας, μάλλον θα βρει απέναντί του τον αντίπαλο στις προηγούμενες εκλογές Κ. Γκούζια και κάποιοι λένε και για τον πρώην Δήμαρχο Ηρακλείας Κώστα Καρακώστα. Άλλο όνομα δεν ακούστηκε.

Στο Δήμο Κ. Τζουμέρκων, οι κινήσεις του Χρήστου Χασιάκου δεν δείχνουν Δήμαρχο που δεν θέλει να ξανακατέλθει. Το αντίθετο θα λέγαμε. Απέναντί του μπορεί να βρεθεί αυτή τη φορά ο Λεωνίδας Τσίπρας, που την προηγούμενη φορά δεν είχε επιλεγεί από το ΠΑΣΟΚ. Νέα ονόματα όμως έρχονται να προστεθούν και είναι αυτά του προέδρου των Φαρμακοποιών Άρτας Γιώργου Τσιανάκα, εκ Θεοδωριάνων, αλλά ακούγεται και το όνομα του περιφερειακού συμβούλου Κώστα Φώτη.
www.epirusblog.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Στις 27 Σεπτεμβρίου η Πανελλήνια Έκθεση και εμποροπανήγυρη στην Άρτα

24/09/2023, 8:11 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Άρτα : Προς ολοκλήρωση ο νέος κόμβος στο ύψος της Ελευθερίου Βενιζέλου

05/09/2023, 8:34 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

«Ορεινών Συμφωνία»: Οι 43 υποψήφιοι-ες δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη με υποψήφια δήμαρχο Ελευθερία Κοσσυβάκη

04/09/2023, 12:55 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Κατέθεσε τον συνδυασμό του ο Χριστόφορος Σιαφάκας: «Μια δυνατή ομάδα νίκης με κύρια στοιχεία της την εντιμότητα και καθαρότητα των προσώπων που την απαρτίζουν»

03/09/2023, 12:21 πμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

260 υποψηφίους «κατεβάζει» η Αρτινών Συνεργασία, με επικεφαλής τον Χρήστο Τσιρογιάννη για τη νέα εποχή της Άρτας. 

03/09/2023, 12:17 πμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Δήμος Νικολάου Σκουφά : Οι υποψήφιοι του συνδυασμού “Ενωτική Πορεία” για τις δημοτικές εκλογές 2023

02/09/2023, 11:55 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites