ΠΡΕΒΕΖΑ: Για 6η συνεχή χρονιά θα ξανά ανταμώσουν οι Σαρακατσαναίοι

Φέτος,για έκτη κατά σειρά χρονιά με την επιμέλεια του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης,τη συνδρομή της Π.Ε. Πρέβεζας και του Δ. Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί το 6ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου στα «χειμαδιά», μια εκδήλωση που πλέον έχει γίνει θεσμός στην περιοχή μας.

Η Σαρακατσάνικη Στάνη στα «Χειμαδιά», αποτελεί ένα ξεχωριστό υπαίθριο μουσειακό χώρο, πολύ κοντά στην Πρέβεζα, που δίνει τη δυνατότητα σε ντόπιους και επισκέπτες τις δυο ημέρες του ανταμώματος -23 και 24 Αυγούστου- να περιηγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα των Σαρακατσαναίων.
     stani    
Την Παρασκευή 23 Αυγούστου στις 21:00, τα χορευτικά του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσπρωτίας και το μικρό χορευτικό του Συλλόγου μας θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς σαρακατσάνικους χορούς και τραγούδια με τους Νίκο Γιαννακό, και Κώστα Γαρέφη στο τραγούδι και στο κλαρίνο τους Γιώργο και Αλέξανδρο Τσουμάνη. Το Σάββατο 24 Αυγούστου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 20:30, με το καλωσόρισμα του κοινού από τους διοργανωτές και το χαιρετισμό των προσκεκλημένων. Ειδικότερη αναφορά θα γίνει φέτος στην ξέγνοιαστη ώρα του παιχνιδιού μέσα από την ομιλία του Θεόδωρου Γιαννακού, εκπαιδευτικού – συγγραφέα και μέλους του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς, με θέμα τα «Σαρακατσάνικα Παιχνίδια». Ο κ. Γιαννακός θα μιλήσει για τα παιχνίδια που παίζονταν στις στάνες, ενώ παράλληλα θα υπάρχει στο χώρο των εκδηλώσεων η έκθεση του ιδίου με τίτλο «μνήμες χαραγμένες σε πέτρα». Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης, και θα συνεχίσει η βραδιά με τους τραγουδιστές Βασίλη Σερμπέζη, Κατερίνα Λιάκου – Μπόνια, Νίκο Γιαννακό, και Κώστα Γαρέφη.
            Στο χώρο της στάνης θα φιλοξενηθεί,επίσης,έκθεση φωτογραφίας της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου με θέμα το «στήσιμο» ενός Σαρακατσάνικου κονακιού στο μουσείο Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Πολιτισμού στη Μασσαλία της Γαλλίας. Ακόμη,θα υπάρχει έκθεση βιβλίων των φιλοξενούμενων Συλλόγων,καθώς και προβολή οπτικοακουστικού υλικού με ήθη και έθιμα των Σαρακατσαναίων. Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την παράδοση μέσα από εικαστικές δραστηριότητες και παιχνίδια,καθώς στην έκθεση του κ. Γιαννακού παρουσιάζονται ορισμένα από τα παιχνίδια των Σαρακατσαναίων χαραγμένα σε πέτρες,τα οποία με την καθοδήγηση των έμπειρων Σαρακατσαναίων θα μπορούν να παίξουν και οι νεότεροι…
Ευχάριστη δραστηριότητα για τους μικρούς  φίλους:
Προσκαλούνται όλα τα παιδιά να καταγράψουν σε ένα φύλο χαρτί παραδοσιακά παιχνίδια των Σαρακατσαναίων και να τα φέρουν μαζί τους στη Στάνη!
Μπορούν να πάρουν συνέντευξη από τον παππού,τη γιαγιά ή τους γονείς τους για τα παιχνίδια που έπαιζαν ως παιδιά στις Στάνες.
Απαραίτητες πληροφορίες:
Ονοματεπώνυμο & Τόπος διαμονής των παππούδων (Χειμαδιά και Ξεκαλοκαιριό)
Τα παιχνίδια θα διαβαστούν στη Στάνη και θα παίξουμε ορισμένα από αυτά.
Υπεύθυνη δράσης,Τζένη Μπάρκα (6973531063)
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών έχει διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης δίπλα από το χώρο των εκδηλώσεων. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις εκδηλώσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χρήστο Πάσχο (6973029905),τον αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη Ζήγο (6973407718),το γραμματέα κ. Κων/νο Πάσχο (6976886049).
Καλή αντάμωση!
prevezaleaks.blogspot.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites