Το νοσοκομείο Πρέβεζας ένα βήμα πριν την κατάρρευση!

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην παθολογική κλινική και γενικότερα στο νοσοκομείο Πρέβεζας πραγματικά είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικύνδυνη ενδεχομένως και για την δημόσια υγεία της περιοχής.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ο Διευθυντης της Παθολογικής κλινικής κ Ιωάννης Μπαίλης με επιστολή προς τον Ιατρικό Σύλλογο Πρέβεζας και το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου επισημαίνει τα προβλήματα και κάνει τις δικές του προτάσεις:

“Κ. Πρόεδρε ,
Η παρουσία μου στην συνέλευση της 24/07/13 όπου συζητήθηκαν τα σημερινά προβλήματα του Νοσοκομείου κατέστη αδύνατη για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεώς μου.
Επιθυμώ, με την παρούσα επιστολή, να σας παρουσιάσω την πραγματική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην παθολογική κλινική, τις προτάσεις μου για βελτίωση της λειτουργίας της και τις απόψεις μου για το μέλλον του Νοσοκομείου.
Α- Παρούσα κατάσταση.
Στην Παθολογική κλινική υπηρετούν σήμερα 3 ειδικευμένοι ιατροί ,ο Δ/ντης,μια Επιμελήτρια Α ,και μια Επιμελήτρια Β.
Η επιμ Α ευρίσκεται σε άδεια μητρότητας με προσδοκώμενο χρόνο επανόδου 10 μήνες.
Υπηρετούν 2 ειδικευόμενοι αντί 6 εκ των οποίων η θητεία του ενός λήγει τον προσεχή Αύγουστο.
Δύο ειδικευόμενοι που προσφάτως διορίστηκαν παραιτήθηκαν μη αντέχοντας τις συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου ( ο κ Βρεττός Απόστολος και η κα Τσιλιγιάννη Αικατερίνη).
Για να λειτουργήσει η κλινική και τα εξωτερικά ιατρεία το πρωί απαιτείται η φυσική παρουσία 3 ιατρών ειδικευμένων και τριών ειδικευόμενων.
Στην εφημερία απαιτείται η παρουσία ενός ειδικευμένου και 2 ειδικευόμενων η τουλάχιστον ενός, δεδομένου ότι καλούμαστε συχνά να διεκπεραιώσουμε διακομιδές σοβαρών περιστατικών.
Η παθολογική κλινική καλύπτει τα παθολογικά ,πνευμονολογικά γαστρεντερολογικά ,νευρολογικά, ψυχιατρικά ,νεφρολογικά, τις ορφανές ημέρες παιδιάτρου καλείται να δώσει λύσεις στα παιδιατρικά περιστατικά , και επισημαίνεται ότι επεβλήθη επιπροσθέτως με απόφαση του ΔΣ και η κάλυψη της Μονάδος Τεχνητού Νεφρού στους υπηρετούντες παθολόγους όπως περιγράφεται στο από 07/06/13 έγγραφο το οποίο σας επισυνάπτω.
Στις 28/06/13 ο κ Δ/της του Νοσοκομείου με έγγραφό του προς την 6η ΥΠ με θέμα αδυναμία λειτουργίας παθολογικής κλινικής αποδέχεται ότι οι δύο υπηρετούντες παθολόγοι επαρκούν για την κάλυψη των εφημεριών μόνον για 15 ημέρες ,γεγονός που αποτελεί αντίφαση με την απόφαση του προηγούμενου εγγράφου.
Πρέπει να τονίσω ότι το έγγραφο της απόφασης υπογράφεται και από την εκπρόσωπο των ιατρών στο ΔΣ κ Σούρδη Λαμπρινή.
Επίσης η παθολογική κλινική καλύπτει το τακτικό ιατρείο και τα επείγοντα, το διαβητολογικό ιατρείο, την εξέταση των υποψηφίων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ,την καθημερινή έκδοση πιστοποιητικών Υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς περιορισμό, και έχει συμμετοχή στην συνταγογράφηση των χρόνιων περιστατικών κλπ.
Οι ειδικότητες της παθολογίας νευρολόγος-γαστρεντερολόγος-νεφρολόγος-ψυχίατρος κλπ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε παθολογικά περιστατικά το πρωί όταν κληθούν και σε επίπεδο εφημεριών όταν χρειαστεί να κληθούν ( 7 ημέρες έκαστος τον μήνα και συνήθως εξαιρουμένων των εορτών).
Τμήμα επειγόντων περιστατικών στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει ως ανεξάρτητο τμήμα και τις ανάγκες του επεβλήθη από ετών να καλύπτουν οι ειδικευόμενοι της παθολογικής κλινικής .
Αυτό είναι ένα θέμα που παρακαλώ να εξετάσει το Συμβούλιό σας κ Πρόεδρε γιατί πιστεύω ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
Όπως εκ των ανωτέρω γίνεται κατανοητό με 2 ειδικευμένους αντί 5 και 2 ειδικευόμενους αντί 6 υπάρχει αδυναμία λειτουργίας της παθολογικής κλινικής και στο πρωινό ωράριο.
Για να γίνει πιο κατανοητό σας παραθέτω 2 παραδείγματα
1-Στις πρωινές αιμοληψίες των νοσηλευομένων συμμετέχει ο υπογράφων Δ/ντης.
2-Δεν γίνονται τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
Προ αυτής της καταστάσεως και στα πλαίσια λειτουργίας υπό έκτακτες συνθήκες τον προηγούμενο μήνα έγιναν εφημερίες με την συμμετοχή ιατρών του παθολογικού τομέα στα επείγοντα και η μετακίνηση αγροτικών για τον ίδιο λόγο με την προσδοκία οριστικής λύσης των προβλημάτων.
Οι προτάσεις αυτές δυστυχώς δεν βελτίωσαν τα προβλήματα, αφ ετέρου αποδυνάμωσαν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Οι παθολόγοι μέχρι πρότινος και για μεγάλο χρονικό διάστημα κάλυπταν τις εφημερίες όλο τον μήνα πέραν των προβλεπομένων εκ του νόμου ε θ ε λ ο ν τ ι κ α.
Η εθελοντική αυτή προσφορά εκτιμώ σήμερα ότι ήταν λάθος ,διότι δημιούργησε ληθαργική κατάσταση στους υπεύθυνους ότι όλα είναι εντάξει αφού οι παθολόγοι προσφέρονται για τα πάντα.
Δεν θα αναφερθώ καθόλου για τις κανονικές άδειες.
Από τετραμήνου με έγγραφα είχα επισημάνει προς την Διοίκηση τα σοβαρά προβλήματα και προς την Επιστημονική Επιτροπή.
Πρόσφατα ενημέρωσα εγγράφως την 6η ΔΥΠΕ και ο Διοικητής κ Κατσίβελας ανταποκρίθηκε άμεσα με την μετακίνηση ιατρών του ΕΣΥ από το ΠΝ Ιωαννίνων για τις ανάγκες της Παθολογικής κλινικής μέχρι το τέλος Ιουλίου .Ευχαριστούμε τους συναδέλφους για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Το ίδιο έγγραφο θεώρησα αναγκαίο να κοινοποιήσω προς τον κ Εισαγγελέα Πρέβεζας διότι η ανασφαλής λειτουργία όπως περιγράφεται πιο πάνω εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους ασθενείς όσο και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Παράδειγμα αποτελεί το ότι υποχρεώθηκα το πρώτο 10 ήμερο να εφημερεύω 8 συνεχείς ημέρες πράγμα ανεπίτρεπτο, λόγω αναρρωτικής άδειας της συναδέλφου μου.
Κε Πρόεδρε
Προτάσεις για τα ζητήματα του Νοσοκομείου μπορούν να κάνουν προς την Πολιτεία η Διοίκηση του Νοσοκομείου και οι πολιτικές και θεσμικές αρχές του Νομού.
Η δική μου πρόταση απευθύνεται σε προσωρινή λύση εκ των ενόντων, όπως διαμορφώθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη στην 6η Δ ΥΠΕ.
Πρότεινα χωρίς να έχω προηγουμένως ενημερώσει ,την απόσπαση του κ Κονιδάρη παθολόγου του ΚΥ Καναλακίου επί δίμηνο διότι είναι ο μόνος που εκ του νόμου μπορεί να εργαστεί στην παθολογική κλινική.
Η πρόταση αυτή αποτελεί προσωρινή λύση εκ των ενόντων και ιδιαίτερα στην τουριστική περίοδο όπου ο πληθυσμός της περιοχής υπερδιπλασιάζεται.
Δεν ήθελα να αναστατώσω την ζωή του συναδέλφου ούτε να αποδυναμώσω τα ΚΥ διότι θα έχει και ως συνέπεια και άλλες μετακινήσεις ιατρών Γεν. Ιατρικής .
Σύμφωνα με την επιστήμη της λογικής ένα ΚΥ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του όταν υπολειτουργεί το Νοσοκομείο αναφοράς. Επίσης η αποδυνάμωση ενός ΚΥ φορτώνει περισσότερο το Νοσοκομείο αναφοράς.
Έτσι λοιπόν διαμορφώνεται μία ,θεωρώ ρεαλιστική πρόταση επείγοντος χαρακτήρα.
Δεν νοείται κυρίες/οι η λειτουργία της παθολογικής κλινικής
• με 2 ιατρούς και 2 ειδικευόμενους
• χωρίς αναισθησιολόγο τις μισές ημέρες τον μήνα
• χωρίς τις υποειδικότητες της παθολογίας επί 24 ημέρες τον μήνα στις εφημερίες,
• συνήθως χωρίς δεύτερο ειδικευόμενο στην εφημερία ο οποίος θα κληθεί να αναλάβει επείγουσα διακομιδή ασθενούς, και
• με την ανάθεση ανάληψης ευθύνης και άλλων τμημάτων,(Παιδιατρικό τμήμα-Μονάδα τεχνητού νεφρού).
Δεν είναι δυνατόν η καθημερινή ενασχόλησή μας να ξεφεύγει από το πραγματικό αντικείμενο εργασίας και να απορροφάται από την αναζήτηση του απογευματινού εφημερεύοντα με τις ανάλογες τριβές.
Β-Προτάσεις.
1-Προσθήκη 3 ειδικευμένων παθολόγων η επικουρικών για την λειτουργία της Π/Κ και των εφημεριών για όλο το μήνα.
2-Αμεση πρόσληψη ειδικευόμενων.
3-Μετακίνηση ιατρών Γεν. Ιατρικής για κάλυψη των ΤΕΠ για όσους προσφέρονται από τα ΚΥ του Νομού.
4-Αμεση μετακίνηση Αναισθησιολόγου. Είναι αδιανόητο να λειτουργεί νοσοκομείο χωρίς αναισθησιολόγο (υπηρετεί μόνο ένας).
5-Κάλυψη της ΜΤΝ με 2ο νεφρολόγο. Η επίκληση της Διοίκησης ότι ο υπογράφων είναι πιστοποιημένος στην ΜΤΝ προφανώς δεν λύνει το πρόβλημα υπό τις παρούσες συνθήκες. Επί πλέον ένας ιατρός δεν δύναται να εργάζεται ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά τμήματα.
6-Προσληψη πνευμονολόγου και δημιουργία πνευμονολογικής κλινικής διότι το1/3 των νοσηλευόμενων και προσερχόμενων στο ΤΕΠ είναι πνευμονολογικοί ασθενείς (υπηρετεί μόνο ένας πνευμονολόγος).
Γ-Απόψεις.
Κε Πρόεδρε
Με το κύρος που απορρέει από την θέση σας , παρακαλώ να εξαντλήσετε όλες τις δυνατότητες που έχετε ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη υποβάθμιση και να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.
Η παρούσα κατάσταση απαιτεί την βοήθεια και συμμετοχή όλων.
Προσωπικά πιστεύω ότι με το ξεπέρασμα της κρίσης το Νοσοκομείο θα αναβαθμιστεί και σύντομα θα καταδειχθεί η αναγκαιότητα για Νοσοκομείο Δυτικού άξονα με επίκεντρο την Πρέβεζα.
Την αναγκαιότητα αυτή θα πρέπει να αναδείξουμε όχι μόνο με αγωνιστικές κινητοποιήσεις αλλά και με όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από την κίνηση των ασθενών ,την γεωγραφική θέση της πόλης (κέντρο δυτικού άξονα),την κατάσταση των οδικών αξόνων κλπ.
Είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναφορά στο κλείσιμο του Νοσοκομείου, ή στη μετατροπή του σε ΚΥ αστικού τύπου ή λειτουργίας τύπου one day clinic,ή τέλος στη μετατροπή του σε Νοσοκομείο χρόνιων νοσημάτων.
Το ζήτημα του Νοσοκομείου δεν αντέχει σε αντιπαραθέσεις αλλά σε σύνθεση προτάσεων και απόψεων με σκοπό να αντιμετωπίσομε άμεσα την υποβάθμισή του.
Πρέβεζα 29/07/13
Με εκτίμηση
Ιωάννης Μπαίλης
Δ/ντης παθολογικής κλινικής¨

Εντωμεταξύ στην γενική συνέλευση της διοίκησης που πραγματοποιήθηκε χθες σχετικά με τη λειτουργία του νοσοκομείου όπως φαίνεται και από τα πρακτικά ουσιαστική λύση δεν υπάρχει αφού πλέον η 6 ΥΠΕ “ρίχνει” την ευθύνη της λειτουργίας στην διοίκηση:
“ΠΡΑΚΤΙΚΟ 19ο
Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου
του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας
της 30/7/2013.
ΘΕΜΑ 2
ο «Λειτουργία Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο».
Το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του Διοικητή, που έχει ως εξής:
« Έχοντας υπόψη
1. Την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις 10/7/2013 στην Διοίκηση της 6η
Υ.Π.
2. Ότι τα συσσωρευθέντα προβλήματα του Νοσοκομείου καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη τη λειτουργία του με την
υπάρχουσα στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό στην Παθολογική Κλινική. Η κατ’ επανάληψη αγωνιώδης αναφορά
αυτών των προβλημάτων στην 6η
ΥΠΕ και κατ’ επέκταση στο Υπουργείο για εξεύρεση λύσεων δεν έδωσε
δυστυχώς κανένα οριστικό αποτέλεσμα, πλην της προσωρινής μετακίνησης ιατρών Παθολόγων από τα Ιωάννινα
που και αυτή θα λύσει προσωρινά και εν μέρει μόνο το πρόβλημα και εν πάση περιπτώσει απαιτείται να συνεχιστεί
και για τον Αύγουστο.
3. Το γεγονός ότι σε καμιά των περιπτώσεων δεν πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής,
καθόσον τούτο σημαίνει ουσιαστικά κλείσιμο του Νοσοκομείου.
4. Το γεγονός ότι έχει υποβληθεί αίτημα για την άμεση και κατ΄ εξαίρεση έγκριση από το Υπουργείο Υγείας της
προκήρυξης των (2) δύο θέσεων κλάδου ιατρών ΕΣΥ Παθολογίας που απαιτούνται κατ΄ ελάχιστον προκειμένου
να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην λειτουργία της Κλινικής.
5. Το γεγονός ότι πρέπει να διορισθεί άμεσα από το Υπουργείο Υγείας ο επικουρικός Παθολόγος από την τελευταία
προκήρυξη. (όπως και ο Αναισθησιολόγος και Νεφρολόγος).
6. Την τηλεφωνική επικοινωνία του Διοικητή του Νοσοκομείου με την Υποδιοικήτρια της 6ης ΥΠ κα Αλμπάνη κατά
την οποία του δήλωσε ότι για την υπ’ άριθμ. 17/15/2/2013 απόφαση (θέμα 2ο) του Διοικητικού Συμβουλίου του
Νοσοκομείου μας που αφορά την λειτουργία του Νοσοκομείου για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο ,δεν
χρειάζεται την έγκριση από την Διοίκηση της 6ης Υ.Π.,
έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:
«Η απόφαση μας αυτή ήταν απόρροια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα μεταξύ της Διοίκησης της 6ης
ΥΠ και της Διοίκησης του Νοσοκομείου κατά την οποία η Διοίκηση της 6ης Υ.Π. προέτρεψε την Διοίκηση του Νοσοκομείου
στην λήψη της συγκεκριμένης απόφασης και εδόθη η υπόσχεση ότι θα έχει την ανάλογη έγκριση της.
Εάν η Διοίκηση της 6ης Υ.Π. δεν εγκρίνει την παραπάνω απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει κανένα λόγο να
συνεχίσει την θητεία του».
Μετά από διαλογική συζήτηση
ομόφωνα αποφασίζει
Να διαβιβαστεί άμεσα στην Διοίκηση της 6ης Υ.Π η παρούσα απόφαση, προκειμένου αυτή να λάβει τις αναγκαίες
αποφάσεις για να συνεχίσει να λειτουργεί η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας, που είναι απολύτως απαραίτητη
για να καλύψει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Νομού Πρέβεζας της Λευκάδας και της περιοχής της Βόνιτσας
και Ακτίου.”

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Prisma 95,1 o Μιχάλης Μίχος ζήτησε από τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου κ Βουγέλλη να μας βοηθήσει να καταλάβουμε το ακριβώς συμβαίνει και πως θα μπορούσε τελικά το νοσοκομείο να δουλέψει τους επόμενους 2 μήνες με ασφάλεια.

Ο κ Βουγέλλης σχολίασε ότι η 6ΥΠΕ στην ουσία πετάει το μπαλάκι στη διοίκηση του νοσοκομείου χωρίς να πάρει καμία πρωτοβουλία. Αν δεν προσληφθεί μόνιμο προσωπικό δεν θα μπορεί να δουλέψει το νοσοκομείο τόνισε ο κ Βουγέλλης και σύντομα εκτός από την παθολογική κλινική θα έχουν πρόβλημα και άλλες κλινικές του νοσοκομείου.
Ακούστε το απόσπασμα:


prisma951.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites