”Δεν υπάρχουν μέτρα και σταθμά με τα οποία να προσδιορίζεται η ποσότητα και η ποιότητα των τιμών, που πρέπει να αποδίδονται σε ένα ποιητή”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επειδή σε ορισμένα διαδικτυακά μέσα (mypreveza κλπ) η αντίδραση του πρώην προέδρου του Συλλόγου μας κ. Κώστα Λογοθέτη στο θέμα κατασκευής ενός νέου μνημείου για τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη καταγράφηκε ως αντίδραση του Πολιτιστικού Συλλόγου <<ΠΡΕΒΕΖΑ>> διευκρινίζουμε τα εξής:

Συμφωνούμε με την άποψη του πρώην προέδρου μας, ότι η Πρέβεζα έχει τιμήσει τον Κώστα Καρυωτάκη και είναι γεγονός, πως σε προηγούμενες δεκαετίες με ιδιαίτερη ευαισθησία έχουν προσεγγίσει το θέμα τόσο ο Δήμος, όσο και πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης.

Η Περιηγητική Λέσχη στη πρώτη περίοδο λειτουργίας της τοποθέτησε αναμνηστική στήλη στον τόπο αυτοκτονίας του ποιητή στο Βαθύ  και ο Δήμος την προτομή του κοντά στο σπίτι, που για λίγες ημέρες έζησε.
 Ο Σύλλογός μας ανάρτησε μαρμάρινη πινακίδα στον τοίχο του σπιτιού και για χρόνια καθάριζε και ευπρέπιζε τον χώρο, που αυτοκτόνησε.
Από το 1930 υπάρχει αναφορά για φιλολογικό μνημόσυνο του ποιητή από πνευματικούς ανθρώπους της Πρέβεζας ενώ το 1976 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δόθηκε το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της πόλης.
Τον Σεπτέμβριο του 1986 ο Δήμος Πρέβεζας διοργάνωσε τριήμερο συμπόσιο για τον Κώστα Καρυωτάκη με σημαντικό αριθμό αξιόλογων και διακεκριμένων ομιλητών και εξέδωσε τα πρακτικά του συμποσίου, που διατίθενται σε ογκώδες βιβλίο από την Δημοτική Βιβλιοθήκη, ενώ τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις και ομιλίες για τον αυτόχειρα ποιητή και το έργο του.  

Παρά ταύτα, επειδή θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν μέτρα και σταθμά με τα οποία να προσδιορίζεται η ποσότητα και η ποιότητα των τιμών, που πρέπει να αποδίδονται σε ένα ποιητή και στο έργο του, αντιμετωπίζουμε με διαφορετική προσέγγιση την κατασκευή ενός νέου (υποτίθεται καλαίσθητου) μνημείου ή άλλου τινός έργου τέχνης.
Συγκεκριμένα, δεν έχουμε αντίρρηση για μία τέτοια κατασκευή, υπό την απόλυτη προϋπόθεση βέβαια ότι ουδεμία δαπάνη θα επιβαρύνει τους δημότες αυτή την δύσκολη εποχή της κρίσης.
Εάν ο Δήμος εξασφαλίσει το αναγκαίο ποσό από χορηγούς, όπως ελέχθη, ή εάν κάποιος ιδιώτης επιθυμεί με δικά του χρήματα και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις να επανέλθει στο θέμα Καρυωτάκη, γιατί να υπάρξει αντίδραση από τον Σύλλογό μας?

Διαφωνία και μεγάλη αντίδραση θα υπήρχε, εάν συζητούσαμε για ένα νέο μνημείο Καρυωτάκη με δαπάνες του Δήμου και επιβάρυνση του εξουθενουμένου από την ανεργία, την φτώχεια, τις οριζόντιες άδικες και σκληρές περικοπές μισθών και συντάξεων και την αιμοβόρα(κεντρικά και τοπικά) φορολόγηση πρεβεζάνου δημότη.
Αυτό σαφώς δεν θα ήταν προτεραιότητα σε σχέση με τις άλλες εκκρεμότητες στην πόλη.

Όσον αφορά το μνημείο φονευθέντων από τους βομβαρδισμούς και εκ κακουχιών πολέμου κατοίκους της Πρέβεζας, συσχετίζεται με το θέμα νέου μνημείου για τον Καρυωτάκη μόνον αν ο Δήμος σκοπεύει να ξοδέψει για μία τέτοια νέα κατασκευή, οπότε τίθεται αυτομάτως ζήτημα σωστής προτεραιότητας.
Διότι, σαφώς υπάρχει ηθική υποχρέωση από πλευράς επίσημης πολιτείας και ιδιαίτερα του Δήμου για την ανέγερση του εν λόγω μνημείου φονευθέντων, θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτη την απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου να κατασκευασθεί το μνημείο, αλλά χωρίς τα ονοματεπώνυμα των θυμάτων (γιατί δήθεν είναι πολλά τα 82 ονόματά τους), όπως επίσης απαράδεκτη είναι και η επί δύο και πλέον χρόνια αναμονή νέας έγκρισης από την παρούσα δημοτική αρχή.
Ελπίζουμε μετά από την παρούσα συζήτηση να προχωρήσει ο Δήμος στην έγκρισή του και να ολοκληρωθεί η εκκρεμότητα αυτή, που ελάχιστη σχετικά δαπάνη απαιτεί, μία δαπάνη,  που μπορεί πχ  με συνεισφορά ιδιωτών να αντιμετωπισθεί.

                                     

                                               Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                              Η Γραμματέας

Λαμπρινή Σμπόνια-Νταλαμάγκα                              Βικτωρία Παπαγεωργίου-Τζούρου

Ώς mypreveza.gr οφείλουμε να αποκαταστήσουμε δημόσια το λάθος που κάναμε και συσχετίσαμε την άποψη του πρώην προέδρου του Συλλόγου κ. Κώστα Λογοθέτη με τον πολιτιστικό Σύλλογο “Πρέβεζα” και να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έγινε κάτι εσκεμμένα και με πρόθεση από μέρους μας για αυτό και προχωρήσαμε στην ανάρτηση του παρόντος Δελτίου Τύπου. Τέλος και για αυτό το βάλαμε στον τίτλο μας συμφωνούμε απολύτως με την άποψη σας ότι ”Δεν υπάρχουν μέτρα και σταθμά με τα οποία να προσδιορίζεται η ποσότητα και η ποιότητα των τιμών, που πρέπει να αποδίδονται σε ένα ποιητή”


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites