Βαγγέλης Παπαχρήστος: Ενας αντιμνημονιακός στον ΟΟΣΑ

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος θα τοποθετηθεί αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο “Μικροπολιτικός” των “Νέων”.
Η στήλη της εφημερίδας σημειώνει με νόημα ότι ο Βαγγέλης Παπαχρήστος είναι… αντιμνημονιακός, καθώς είχε αρνηθεί να ψηφίσει το Μνημόνιο στην ελληνική Βουλή, και για τον λόγο αυτό τον είχε διαγράψει ο Γιώργος Παπανδρέου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ μέχρι τότε ήταν ένας από τους στενότερους πολιτικούς φίλους του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος.
Σύμφωνα με το newsit.gr “Δεν πρόκειται για πολιτικό deal” απαντά με κατηγορηματικό τρόπο ο Βαγγέλης Παπαχρήστος σε όσους τον ρωτούν αν είναι πολιτική η κίνηση του Αντώνη Σαμαρα να τον τοποθετήσει στη θέση του αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
“Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις γνώσεις και την εμπειρία μου στα διεθνή οικονομικά και τίποτα παραπάνω” σχολιάζει και επισημαίνει ότι “όποτε και αν γίνουν εκλογές δεν πρόκειται να είμαι υποψήφιος με οποιοδήποτε κόμμα” υπενυθυμίζοντας ότι εδώ δύο δύο χρόνια έχει δηλώσει την απόφασή του να μην ασχοληθεί ξανά με την κομματική πολιτική.
Η επιλογή Παπαχρήστου για τη θέση του αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΟΣΑ έσκασε πάντως σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς ο πρωην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο 4ος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μετά από τους Δημαρα, Σακοράφα και Οικονόμου που διαγράφηκαν από την ΚΟ επειδή δεν ψήφισε το μεσοπρόθεσμό του πρώτου μνημονίου.
Άλλωστε ο Βαγγέλης Παπάχρηστος πότε δεν συμφώνησε με τα όσα έλεγε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ το 2009 αλλά και μέσα στη δίνη της κρίσης με την πολιτική που ακολουθήθηκε από το οικονομικο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου με βάση τη συνταγή της τρόικας.
Η θητεία του στον ΟΟΣΑ θα είναι πενταετής και στα τέλη Μαΐου, υπό τον Γεώργιο Στυλιανό Πρεβελάκη, που αντικατέστησε την Τίνα Μπιρμπίλη στη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου, θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά του αντικαθιστώντας με τη σειρά του τον Γεώργιο Ζαραλή που είχε διοριστεί στη θέση αυτή το 1996 από την κυβέρνηση Σημίτη. 
Να σημειωθεί ότι από το 2008 είχε αναπτυχθεί φιλική σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά όταν και οι δύο θήτευαν στην κοινοβουλευτική οικονομική επιτροπή, με συγκλίνουσες απόψεις για τα ζητήματα της ύφεσης και της λιτότητας, ενώ τώρα θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σημειώνει με έμφαση ότι ο ΟΟΣΑ είναι ένας οργανισμός που έχει αντιταχθεί στις αντιαναπτυξιακές πολιτικές που σακολουθεί η ΕΕ. 
Στις ερμηνείες πάντως που ήδη υπάρχουν ότι με την επιλογή του ο Α. Σαμαράς επιχειρεί να σηματοδοτήσει άνοιγμα προς την “κεντροαριστερά” ο ίδιος χαμογελά μη συμφωνώντας με τέτοιου είδους προσεγγίσεις και αναλύσεις. 
Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος γεννήθηκε το 1955 και είναι γιος του γιατρού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο 1977-81 Καλλίμαχου Παπαχρήστου. Υπήρξε ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος της Χούντας και αποφυλακίστηκε το 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Έχει σπουδάσει οικονομικά στη Βρετανία, όπου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές, τις οποίες και συνέχισε στη Μόσχα.
Στις εκλογές του 1985 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο Νομό Πρέβεζας, από το οποίο αποχώρησε το 1989 λόγω της διαφωνίας του με το σχηματισμό κυβέρνησης με τη ΝΔ.
Από το 1999 μέχρι σήμερα διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του υπουργείου Εξωτερικών, με αρμοδιότητα σε θέματα διεθνών σχέσεων με τη Ρωσία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Έχει επανειλημμένα λάβει μέρος σε διεθνείς συναντήσεις και διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.
Ακόμη, είχε προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό από την εποχή της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, όταν συμμετείχε με τον Αντώνη Σαμαρά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: Η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη Μόρια

09/09/2020, 12:06 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφισβητεί την αύξηση των ΜΕΘ ο Παύλος Πολάκης

09/09/2020, 11:03 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αντώνης Μπεζάς νέος Πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου

27/05/2020, 4:27 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Είδηση: 18 νέα κρούσματα του κορωνοϊού

12/03/2020, 6:13 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω!

11/03/2020, 11:56 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους η Αικ. Σακελλαροπούλου

22/01/2020, 11:30 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: « Στρατηγική επιλογή της ΝΔ η απαξίωση της ΔΕΗ και του κοινωνικού της χαρακτήρα »

02/09/2019, 2:27 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites