Επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών στην Περιφέρεια Ηπείρου και σύσκεψη για την πρόληψη των πυρκαγιών

Ευρεία σύσκεψη υπό την Προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα  στα Ιωάννινα, με θέμα το σχεδιασμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, καλωσορίζοντας τον Υπουργό και τους άλλους καλεσμένους στη σύσκεψη, υπογράμμισε τα θετικά αποτελέσματα που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στον τρόπο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών στην Ήπειρο, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους Δήμους. Στη συνέχεια έθεσε σειρά θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Πολιτεία, μεταξύ των οποίων είναι:

I. Η υπογραφή ΚΥΑ, με την οποία να δίνεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες και στους Δήμους να συνδράμουν υλικά το έργο των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
II. Να υπάρξει ανακατανομή πιστώσεων που δίδονται στους Δήμους για έργα δασικής προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη το δασικό οδικό δίκτυο που διαθέτει ο καθένας.
III. Να  ξεκαθαριστεί το τοπίο με τις εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας, για την αναγνώριση των οποίων θα πρέπει να έχουν λόγο η Περιφέρεια και οι Δήμοι.
IV. Να ληφθεί μέριμνα, ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Ericsson, στις περιπτώσεις πυρκαγιών κοντά στα σύνορα, να εφοδιάζονται με νερό από Αλβανικά σημεία υδροληψίας.

Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

«Η σημερινή σύσκεψη έχει αμιγώς επιχειρησιακό χαρακτήρα. Είναι η εξειδίκευση μιας σύσκεψης που προηγήθηκε σε ανώτατο επίπεδο με την παρουσία και το συντονισμό του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος προσκαλώντας όλους τους συναρμόδιους υπουργούς κλπ επεσήμανε τη σημασία της φετινής χρονιάς, όσον αφορά την αντιπυρική προστασία και τη σωστή ανάδειξη της Ελλάδος μέσα από το μεγάλο τουριστικό κύμα που περιμένουμε. Το φετινό καλοκαίρι είναι κρίσιμο και σημαντικό και για την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας, αλλά βεβαίως και για την προστασία της. Όταν συνεργαζόμαστε και δρούμε συντονισμένα μπορούμε να παράγουμε αποτελέσματα, προβλέποντας και όχι θεραπεύοντας. [….] Προβλέπεται ιδιαίτερα θερμό το καλοκαίρι και οι πιθανότητες πυρκαγιών είναι αυξημένες. Πρέπει λοιπόν να προβλέψουμε και το ατύχημα και τη σκοπιμότητα. Για αυτό πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί».
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Ηλίας Θεοδωρίδης, που αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία, για το ζήτημα της αντιμετώπισης των «εισαγόμενων» πυρκαγιών, ενώ τοποθετήθηκαν ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π. Παπαγεωργίου, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου  Δ. Αναγνωστάκης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φ. Φίλιος κ.ά.

Μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης επισκέφτηκε το Διοικητήριο της Περιφέρειας, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη,  τους Αντιπεριφερειάρχες και Εντεταλμένους Συμβούλους, με τους οποίους συζήτησε διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης δήλωσε τα εξής:
«Φεύγω ικανοποιημένος – και θα μεταφέρω και στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό, που επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον- διότι έχω διαπιστώσει ότι η  Ήπειρος αποτελεί πρότυπο συγκροτημένης και συντονισμένης λειτουργίας, η οποία παράγει αποτελέσματα. Ενέργειες που γίνονται εδώ θα μπορούσαν να βρουν μιμητές και σε άλλες Περιφέρειες.  Αποφασίσαμε να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες σε μια σειρά από θέματα. Είμαστε σε μια συνεχή επαφή, συνεργασία και νομίζω ότι αυτό αποτυπώνεται στα αποτελέσματα που καταγράφονται στην περιοχή. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, και τους συνεργάτες του, που όλοι πάνω στον τομέα ευθύνης τους έχουν επιδείξει αποτελεσματικότητα. Να πω πως για το Υπουργείο η Περιφέρεια Ηπείρου αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητα για λόγους  ιστορικούς και εθνικούς. 170 χλμ συνοριογραμμής, μια περιοχή με σημαντικό ιστορικό, πολιτιστικό πλούτο, μια περιοχή που συμβάλλει πρωτοποριακά σε πολλούς τομείς της εθνικής οικονομίας, όπως ο πρωτογενής τομέας. Φεύγω με ενισχυμένη την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία από αυτή την ακριτική Περιφέρεια, δηλώνοντας για λογαριασμό του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας, πως οι πόρτες μας είναι ανοιχτές και ότι ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι απαιτείται σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση για να διευκολύνουμε το έργο της».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης, ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών για τη σημερινή συζήτηση, για τα θέματα που αφορούν την Ήπειρο, καθώς και για την προ ημερών συνεργασία του με αντιπροσωπεία της ΕΝ.Π.Ε. (παρουσία και του Περιφερειάρχη Ηπείρου) για ζητήματα των αιρετών Περιφερειών.

«Σας ευχαριστώ για τη συζήτηση που είχαμε σήμερα και γιατί εδώ και δέκα ημέρες σε αντιπροσωπεία της ΕΝ.Π.Ε., που ήμουν εκπρόσωπος, βοηθήσατε σε θέματα ουσίας για να προχωρήσουν μπροστά οι αιρετές Περιφέρειες. Νομίζω ότι μόνο με τη συνεργασία και τον ειλικρινή διάλογο μπορούμε να βοηθήσουμε την πατρίδα μας».


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Στο Best Tourism Villages θα ενταχθούν χωριά της Ηπείρου

10/07/2021, 9:55 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: Η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη Μόρια

09/09/2020, 12:06 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφισβητεί την αύξηση των ΜΕΘ ο Παύλος Πολάκης

09/09/2020, 11:03 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Παράταση για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων της Περιφέρειας Ηπείρου

04/09/2020, 2:42 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αντώνης Μπεζάς νέος Πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου

27/05/2020, 4:27 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Είδηση: 18 νέα κρούσματα του κορωνοϊού

12/03/2020, 6:13 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω!

11/03/2020, 11:56 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites