Πέμπτη, 12/12/2019

Διαβάστε γιατί κοστίζουν 10 λεπτά το κιλό οι ντομάτες στην Κρήτη και 50 λεπτά στην Πρέβεζα;

Διαφορετική ανά περιοχή της χώρας είναι η εικόνα σχετικά με τις τιμές κηπευτικών προϊόντων.
Μετά την περίοδο του Πάσχα που οι τιμές έπεσαν αισθητά σήμερα γίνεται μια προσπάθεια ανάκαμψης. Ωστόσο δεν μπορούμε να μιλάμε για ενιαία πορεία των τιμών αφού για παράδειγμα η τιμή παραγωγού στην Κρήτη για την τομάτα είναι στα 10 λεπτά το κιλό ενώ στην Πρέβεζα και την Πελοπόννησο στα 50 λεπτά το κιλό. Αυξομειώσεις, μικρότερες βέβαια υπάρχουν και στο αγγούρι. Για την κατάσταση στην Κρήτη μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αντώνης Ζαχαριαδάκης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας:

«τα εξαγώγιμα κηπευτικά πάνε αρκετά καλά ωστόσο η εσωτερική αγορά έχει μεγάλο πρόβλημα και ειδικά για την τομάτα και το αγγούρι. Για παράδειγμα η τιμή για τα κόκκινα πιπέρια είναι στο 1,20 ευρώ/κιλό, τα κίτρινα στα 70 λεπτά/κιλό, τα αγγούρια στα 30 λεπτά το κιλό και οι τομάτες στα 10 λεπτά το κιλό. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι ποσότητες που τελικά πετάμε αφού δεν υπάρχει ζήτηση. Περιμένουμε ότι ίσως η κατάσταση βελτιωθεί μετά τις 10 Ιουνίου».

Από την πλευρά του ο παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου, κ. Γιάννης Σολδάτος από την Πρέβεζα μας αναφέρει: «Μετά το Πάσχα οι τιμές είχαν πέσει πολύ. Η κατάσταση σήμερα έχει διορθωθεί. Για παράδειγμα τώρα πουλάμε τομάτες στα 50 λεπτά το κιλό ενώ στα αγγούρια η τιμή παραγωγού είναι περίπου στα 15 λεπτά το τεμάχιο. Θα πρέπει ωστόσο να πούμε ότι φέτος χάσαμε το χρυσό 20ήμερο του έτους (από Απρίλιο μέχρι μέσα Μαΐου) που τότε έχουμε μεγάλη παραγωγή ενώ παραδοσιακά και οι τιμές είναι πολύ καλές. Ο μήνας αυτός είναι που ο παραγωγός περιμένει να βγάλει κέδρος».

Τέλος για την κατάσταση της αγοράς στην Φιλιατρά μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών: «τα αγγούρια σημειώνουν μια άνοδο στις τιμές στα 45 λεπτά/ζευγάρι. Στις τομάτες η τιμή παραγωγού σημειώνει κάμψη διότι υπάρχει υπερπροσφορά και δεν ξεπερνάει τα 50 λεπτά/κιλό. Οι πιπεριές είναι χαμηλά στα 80 λεπτά/κιλό. Στις μελιτζάνες η τιμή παραγωγού είναι στο 1 ευρώ το κιλό»
agrotypos,gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ