Η Θάτσερ πέθανε -Η πολιτική της συνεχίζει να ζει στην Ευρώπη

Ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της Βρετανίας, αλλά και η μοναδική που έμεινε στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ για 11 χρόνια, από το 1979 έως το 1990.

Έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τα τελευταία χρόνια είχε απομακρυνθεί από τη δημοσιότητα.

Η πρώην βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ταυστιστεί με τις περικοπές στο κράτος πρόνοιας και τη λιτότητα η οποία συνεχίζει να μαστίζει την Ευρώπη.

Οι σχέσεις με την Ελλάδα και τον Ανδρέα

Μια από τις άγνωστες πτυχές της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ήταν η σχέση της με τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Η σχέση τους ήταν πάντα τεταμένη, καθώς και οι δύο προέρχονταν όχι μόνο από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά και διαφορετικές νοοτροπίες:

Ο Παπανδρέου ήταν γνωστός bon viveur, ενώ η συμπεριφορά της Θάτσερ αντικατόπτριζε την σταθερά συντηρητική της πολιτική. Όπως όμως είπε η ίδια για τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, «ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν έφυγε ποτέ από συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας χωρίς να κερδίσει κάτι για την χώρα του».

Η Θάτσερ με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μολονότι είχαν πολλές διαφορές στην πολιτική τους, είχαν κάτι κοινό: Και οι δύο υπερασπίζονταν με πάθος τα εθνικά τους συμφέροντα, τα οποία πολλές φορές συνέπιπταν με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, χωρίς ωστόσο να συμπαθήσει ποτέ ο ένας τον άλλον ιδιαίτερα. Στο βίβλίο του Θεόδωρου Πάγκαλου μάλιστα «Ο Ανδρέας και εγώ», περιγράφεται ένα περιστατικό-απόδειξη των τεταμένων σχέσεων τους:

Μια φορά η Θάτσερ για να απαξιώσει τον Ανδρέα κατά τη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας είχε επισκεφθεί αυτοπροσώπως τις οκτώ πρωτεύουσες, όλες δηλαδή τις υπόλοιπες χώρες εκτός της Αθήνας. Ο Ανδρέας έγινε «Τούρκος» και αποφάσισε να κάνει ειδική συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο για να καταγγείλει τη συμπεριφορά της. Η Θάτσερ άλλαξε γνώμη και για να τα μπαλώσει τον κάλεσε προσωπικά σε μπρέκφαστ στην πρωθυπουργική κατοικία, τη γνωστή «10 Ντάουνινγκ Στριτ». Η ώρα περνούσε και ο Ανδρέας αργούσε να φανεί. Ο Πάγκαλος ξύπνησε τον σύμβουλό του Μαχαιρίτσα ρωτώντας τον πού είναι ο πρόεδρος. «Στον τρίτο όροφο» του απάντησε αυτός. Πράγματι, ο Ανδρέας βρέθηκε και στις αιτιάσεις του Πάγκαλου απάντησε: «Εγώ την περίμενα έξι μήνες, ας περιμένει κι αυτή ένα τέταρτο».

Το γράμμα που έστειλε η Θάτσερ στον Παπανδρέου (σύμφωνα με το http://www.margaretthatcher.org):

«Dear [ Andreas Papandreou] Prime Minister,

I very much admired your tremendous resolve in chairing the Rhodes European Council, even though you are still recovering from your operation. It was a remarkable personal effort, which earned you the respect of all your colleagues. I think the meeting succeeded in carrying forward our work in several important areas and I am most grateful for your own great contribution to that, as well as your Ministerial colleagues who have chaired the various Councils during the Greek Presidency.

May I also thank you for your very kind hospitality in Rhodes and for the excellent arrangements made for us. The transformation of the castle was truly remarkable—and thank you also for the very fine model ship. I should be grateful if you would pass on my thanks to all those responsible for the arrangements.

I hope you will now take some rest and look after yourself.

With every good wish. Warm regards Yours sincerely Margaret Thatcher.»
iefimerida.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΚΟΣΜΟΣ

Τα φονικότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα των τελευταίων 25 ετών στην Ευρώπη

01/03/2023, 2:50 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Απόψε η πρώτη βροχή από “πεφταστέρια” για το 2023

03/01/2023, 12:44 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

H ανθρωπότητα κατανάλωσε ήδη το σύνολο της παραγωγής που ήταν εφικτή στον πλανήτη μέσα σε έναν χρόνο

28/07/2022, 12:17 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πωλούνται στην Ευρώπη από το 2035

29/06/2022, 10:58 πμ

ΚΟΣΜΟΣ

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η «Ευλογιά των πιθήκων» – Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές

19/05/2022, 7:45 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

21/04/2022, 11:09 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Απόσυρση προϊόντων της σοκολάτας Kinder μετά από σαλμονέλα σε παιδιά στη Γαλλιά

05/04/2022, 12:45 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Η Mastercard αποκλείει από το δίκτυό της χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας

01/03/2022, 11:31 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites