Κυριακή, 05/04/2020

Σε ΙΣΟΒΙΑ κάθειρξη καταδικάστηκε ο Παπαγεωργόπουλος[ΒΙΝΤΕΟ]

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο για τους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Μιχάλη Λεμούσια, καθώς θεωρεί ότι έκλεβαν ακόμα και πριν από το 1999 που ξεκινάει το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, από άλλες θέσεις που κατείχαν τότε στο δήμο.

Καταδίκασε και τους τρεις κατηγορούμενους με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Υποβασταζόμενος από τη σύζυγό του και έτοιμος να κλάψει βγήκε από το δικαστήριο ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μετά την πρόταση του εισαγγελέα για να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του δικαστηρίου υποστήριξε ότι «Δεν μπορεί ένας δημόσιος άρχοντας να αποφασίσει να κλέψει ξαφνικά το 1999, το αδίκημα δεν είναι πρωτογενές», ενώ πρόσθεσε ότι «Η εγκληματική δράση Παπαγεωργόπουλου- Λεμούσια αποκλείει ότι έζησαν έντιμο βίο πριν από το αδίκημα της υπεξαίρεσης».
Ουσιαστικά, ο πρόεδρος υποστηρίζει πως οι δύο από τους κατηγορούμενους της υπεξαίρεσης, οι Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας, δεν μπορεί να έχουν κανένα ελαφρυντικό γιατί πιστεύει πως έκλεβαν και πριν το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης σε άλλα αξιώματα που κατείχαν.

Παπαγεωργόπουλος: Κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις

«Αθώος δήμαρχε» φώναζαν συγκεντρωμένοι, φίλοι του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, που βρέθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο ίδιος, μόλις ανακοινώθηκε η ποινή των ισοβίων, ζήτησε το λόγο, σηκώθηκε όρθιος και είπε: «Δηλώνω για ακόμη μια φορά ότι δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση. Κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις».

Απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης σημείωσε: «Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί».

Τους τρεις άντρες (Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, Μιχάλη Λεμούσια και Παναγιώτη Σαξώνη) παρέλαβαν αστυνομικοί για να τους οδηγήσουν στις φυλακές.

Η πρόταση του Εισαγγγελέα Βασίλειου Χαλντούπη, για τις ποινές των κατηγορουμένων για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης ήταν η εξής

Για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο προτείνει: Ισόβια για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση

Για τον Μιχάλη Λεμούσια προτείνει: Ισόβια για υπεξαίρεση, 18 μήνες για πλαστογραφία

Για τον Παναγιώτη Σαξώνη προτείνει: Ισόβια για την υπεξαίρεση, 3 έτη για πλαστογραφία, 8 έτη για νομιμοποίηση εσόδων και 1,7 εκατ. ευρώ χρηματική ποινή

Για τους δύο πρώην διευθυντές προτείνεται φυλάκιση 17 και 12 μηνών

Στη δίκη για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε νωρίτερα:

– Ένοχο τον Παναγιώτη Σαξώνη για την υπεξαίρεση και την πλαστογραφία όλου του ποσού- αθώο για τις προ του 1999 υπεξαιρέσεις.

– Ένοχο τον πρώην γενικόγραμματέα Μιχάλη Λεμούσια.

– Ένοχο τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

Για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης η απόφαση αναφέρει ότι «γνώριζε τα πάντα και η σιωπηρή του στάση στο παρασκήνιο άφηνε να εκτελούνται οι συγκεκριμένες πράξεις». Τονίστηκε δε ότι προσδοκούσε να λαμβάνει κι ο ίδιος χρήματα.

Για τη σχέση Λεμούσια -Παπαγεωργόπουλου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, σχολίασε: «Λεμούσιας και Παπαγεωργόπουλος είχαν ταυτιστεί τόσο πολύ από το 1990 οπότε και αποσπάστηκε ο πρώην γγ στο γραφείο του τότε βουλευτή, που ο Λεμούσιας θεωρούνταν το alter ego του Παπαγεωργόπουλου».

– Ενόχους τους διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας (Γκόλας και Γκαϊτατζής) για παροχή άμεσης συνδρομής στον υπεξαιρετή.

Όπως αναφέρθηκε, βοηθούσαν τον Σαξώνη να υπεξαιρεί.

– Αθώους τους πρώην αντιδημάρχους οικονομικών Αναστάσιο Γερογιάννη, Μιχάλη Ζορπίδη και Θόδωρο Αθανάσαρο καθώς επίσης και τους υπόλοιπους δέκα κατηγορούμενους υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναμένεται η πρόταση του εισαγγελέα για τις ποινές των ενόχων.

Το ύψος της υπεξαίρεσης

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το ύψος της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, για την οποία κρίθηκαν ένοχοι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και οι συνεργάτες του δεν ξεπερνά τα 18.000.000 ευρώ.

«Τα χρήματα που έλαβε ο Π. Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156.779 ευρώ οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Αρκούσε μία εντολή του δημάρχου να κλείσει η στρόφιγγα των μετρητών. Ο διευθυντής γνώριζε πολύ καλά ότι τα μετρητά προσαυξάνουν τον κίνδυνο της υπεξαίρεσης. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π. Σαξώνης μετά το 1999. Για να έχουμε και μία αίσθηση του ύψους των χρημάτων αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές», σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο, τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε ο υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σαξώνης για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν άτεχνα και εμφανώς διαφορετικά από τα γνήσια και θα έπρεπε να γίνουν αντιληπτά από αυτούς που διενεργούσαν τον έλεγχο.

«Ηταν εξώφθαλμα πλαστά. Ο Σαξώνης επί εννιά έτη λυμαίνονταν το ταμείο του δήμου. Είχε ασυλία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και οι δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής υπηρεσίας «παρείχαν πρόσβαση σε άφθονα μετρητά» και γι’ αυτό κηρύχτηκαν ένοχοι για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση.

Λεμούσιας: Χύνεται αίμα αθώων

Διεκόπη πριν από λίγα λεπτά η δίκη για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ακολουθήσει η πρόταση των ποινών από τον εισαγγελέα της έδρας.

Λίγο πριν την διακοπή, ο Μιχάλης Λεμούσιας σηκώθηκε από το έδρανό του και φώναξε «Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη. Το κατηγορητήριο στηρίχθηκε σε αυτόν εδώ» είπε, δείχνοντας τον Παναγιώτη Σαξώνη.

Ο Βασίλης Παπαγεωγόπουλος, ακούγοντας την πρόταση του προέδρου, κάθισε δίπλα στη σύζυγό του, που τον αγκάλιασε.

Την ίδια στιγμή, ξέσπασαν σε λυγμούς πρώην συνεργάτιδες και δημοτικές σύμβουλοι επί της θητείας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ενώ ο Σαξώνης κάθισε με τον γιο του.
enikos

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ